Της Γιάννας Σουλάκη
Η διατροφή είναι κι αυτή ένα trend! Και όπως κάθε μόδα, έχει κι αυτή τις τάσεις της. Έτσι κάθε χρόνο, κάποια συστατικά που περιέχονται στις τροφές ή κάποια “πιάτα”, εμφανίζονται ως περισσότερο θρεπτικά από άλλα ή ως αναντικατάστατα, ακόμη κι αν κάποιοι μπορεί να μην γνωρίζουν καν το όνομά τους ή τι ακριβώς είναι...
Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και η κινόα, η οποία υπάρχει εδώ και τουλάχιστον 5.000 χρόνια κι ενώ πριν από λίγα χρόνια κανείς δεν την ήξερε, στις μέρες μας δεν υπάρχει σχεδόν κανένα μενού σε εστιατόριο, που να μην περιέχει τουλάχιστον ένα πιάτο με κινόα.
Αυτά τα δημοφιλή τρόφιμα ή θρεπτικά συστατικά, λοιπόν, δεν είναι μόνο προνόμιο των μεγάλων σεφ και δεν σερβίρονται μόνο στα πολυτελή εστιατόρια. Υπάρχουν πλέον σχεδόν σε κάθε σπίτι και τα μαγειρεύουν όλοι.
Στην Αμερική, για παράδειγμα, που οι άνθρωποι δεν φημίζονται και ιδιαίτερα για την αδυναμία τους στη μαγειρική και το σπιτικό φαγητό, χιλιάδες άνθρωποι παραγγέλνουν φαγητά μέσω υπηρεσιών παράδοσης (delivery). Μια τέτοια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, μάλιστα, η UberEATS, η οποία συνεργάζεται με χιλιάδες εστιατόρια και παραδίδει φαγητό σε σπίτια, έχει καταγράψει μέσω των παραγγελιών της, μια τεράστια αύξηση στα φρέσκα και θρεπτικά τρόφιμα. Έτσι κατάφερε να καταρτίσει και να εκδώσει μια λίστα με τις 20 επικρατέστερες τάσεις στα υγιεινά τρόφιμα, για το 2017.
Τα στοιχεία που θα δείτε παρακάτω βασίζονται στη λίστα αυτή και δείχνουν τις τάσεις που επικρατούν στο υγιεινό φαγητό στην Αμερική.
Βασιλιάς στη λίστα, το... αβοκάντο
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το αβοκάντο βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα πιο υγιεινά φαγητά, ενώ φαίνεται ότι η κυριαρχία του τα τελευταία χρόνια στη διατροφή μας, δεν είναι τυχαία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αμερικανικού food delivery, το αβοκάντο είναι η πιο δημοφιλής υγιεινή τροφή σε περισσότερες από 16 πόλεις, ενώ το kale (κοντινός συγγενής του άγριου λάχανου, που έχει τρυπώσει τα τελευταία χρόνια σε όλα τα καλά εστιατόρια) έχει πέσει πλέον στο νούμερο 8 του καταλόγου, παραχωρώντας τη θέση του: στο poke (ωμό ψάρι που προέρχεται από την χαβανέζικη κουζίνα, το οποίο σερβίρεται ως ορεκτικό και κάνει θραύση σε Νέα Υόρκη και Λος Άντζελες), στο edamame (θρεπτικό λαχανικό που καταναλώνεται μετά μανίας από τους vegans), τα ραπανάκια, και τα τουρσιά. Το πλιγούρι και το καστανό ρύζι τείνουν να αντικαταστήσουν πλέον την κινόα στη λίστα, καθώς αποδεικνύονται πλέον πιο δημοφιλείς σπόροι.
Το γεγονός ότι το τόφου (υποκατάστατο κρέατος για χορτοφάγους) βρίσκεται στο Νο10 της λίστας, αποδεικνύει την έντονη τάση, που υπάρχει πλέον ανάμεσα στους ανθρώπους, να περιορίσουν την κατανάλωση προϊόντων ζωικής προέλευσης, ενώ την ίδια στιγμή, ολοένα και περισσότερο, οι τάσεις στο σπιτικό φαγητό, το φαγητό των εστιατορίων και στα νέα βιβλία μαγειρικής που εκδίδονται, στρέφονται περισσότερο στα λαχανικά - ως κυρίαρχη τροφή στο πιάτο - με το κρέας να παραμερίζεται, εν είδει... γαρνιτούρας.
Δείτε, λοιπόν, την πλήρη λίστα με τα πιο δημοφιλή υγιεινά τρόφιμα και πάρτε την ως ευκαιρία να δοκιμάσετε κάποιες νέες υγιεινές τροφές και γεύσεις, μέσα στο τρέχον έτος.
1. Αβοκάντο
2. Poke
3. Edamame
4. Ραπανάκι
5. τουρσί (πίκλες)
6. Αγγούρι
7. Σέλινο
8. Kale
9. Pho (κινέζικο)
10. Τόφου
11. Καρότο
12. Μπρόκολο
13. Σπαράγγι
14. Πλιγούρι
15. Ρεβίθι
16. Λάχανο
17. Καρύδα
18. Καστανό ρύζι
19. Bok Choy (γλυκόξινο κινέζικο λάχανο)
20. Bone Broth (κοκαλόζουμο)
Με πληροφορίες από health.com