Μια υποπαραλλαγή του στελέχους Όμικρον του κορονοϊού έχει χαρακτηριστεί ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, λόγω της «ταχέως αυξανόμενης εξάπλωσής της».
Η JN.1 έχει βρεθεί σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Κίνας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο κίνδυνος για το κοινό είναι επί του παρόντος χαμηλός και τα τρέχοντα εμβόλια εξακολουθούν να προσφέρουν προστασία, αναφέρει ο ΠΟΥ.
Αλλά προειδοποιεί ότι η Covid και άλλες λοιμώξεις μπορεί να αυξηθούν αυτόν τον χειμώνα. Οι ιοί του αναπνευστικού συστήματος, όπως η γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και η παιδική πνευμονία αυξάνονται επίσης στο βόρειο ημισφαίριο.
Η παραλλαγή Όμικρον είναι η κυρίαρχη παραλλαγή παγκοσμίως εδώ και αρκετό καιρό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί επί του παρόντος ορισμένες παραλλαγές ενδιαφέροντος που συνδέονται με αυτήν, συμπεριλαμβανομένης της JN.1 – αν και καμία από αυτές δεν θεωρείται ανησυχητική. Ωστόσο, η JN.1 εξαπλώνεται γρήγορα σε πολλές γωνιές του κόσμου.
Αυτή τη στιγμή είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη παραλλαγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας το 15-29% των λοιμώξεων.
Η βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας αναφέρει ότι η JN.1 αποτελεί σήμερα περίπου το 7% των θετικών δοκιμών Covid που αναλύονται σε εργαστήριο. Δήλωσε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί όλα τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με αυτή και άλλες παραλλαγές.
Η JN.1 εξαπλώνεται γρήγορα σε όλες τις περιοχές, πιθανώς επειδή έχει μια πρόσθετη μετάλλαξη στην πρωτεΐνη spike σε σύγκριση με την παραλλαγή BA.2.86 από την οποία κατάγεται.
«Αναμένεται ότι αυτή η παραλλαγή μπορεί να προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων του Sars-Cov-2 [κορονοϊού] εν μέσω ενός κύματος λοιμώξεων από άλλες ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις, ιδίως σε χώρες που εισέρχονται στη χειμερινή περίοδο», αναφέρει η εκτίμηση κινδύνου του ΠΟΥ.
Δεν υπάρχουν αναφορές ότι οι άνθρωποι αρρώστησαν περισσότερο με αυτή την παραλλαγή από τις προηγούμενες. Αλλά χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να εξακριβωθεί ο αντίκτυπος στην υγεία, λέει ο ΠΟΥ, καθώς ο αριθμός των χωρών που αναφέρουν στοιχεία για τα άτομα που εισάγονται στο νοσοκομείο με Covid έχει μειωθεί δραματικά.
Για την πρόληψη λοιμώξεων και σοβαρών ασθενειών, ο ΠΟΥ συμβουλεύει:
- να φοράτε μάσκα σε πολυσύχναστους, κλειστούς χώρους
- να καλύπτετε το βήχα και το φτέρνισμα
- να καθαρίζετε τακτικά τα χέρια σας
- να ενημερώνεστε για τα εμβόλια κατά της Covid και της γρίπης, ιδίως εάν είστε ευάλωτοι
- να μένετε στο σπίτι αν είστε άρρωστοι
- να εξετάζεστε αν έχετε συμπτώματα