Του Νικόλαου Τράκου*
Αρκετοί άνθρωποι νιώθουν συχνά τα μάτια τους να δακρύζουν χωρίς να ξέρουν τι να κάνουν γι αυτό. Η δακρύρροια είναι ένα συχνό οφθαλμολογικό πρόβλημα και εμφανίζεται στο 8-10% του πληθυσμού. Μπορεί να δημιουργήσει θόλωση όρασης, διπλωπία, φλεγμονές, κόκκινα μάτια, χαλαρά βλέφαρα και μαύρους κύκλους.
Οι αιτίες είναι η βλεφαρίτιδα, φλεγμονές στον κερατοειδή, χειρουργικές επεμβάσεις όπως λέιζερ, επεμβάσεις καταρράκτη, βλεφαροπλαστικές, διάφορα κολλύρια, η πάρεση του προσωπικού νεύρου και η απόφραξη των δακρυικών οδών.
Πως αντιμετωπίζεται η δακρύρροια:
Ανάλογα με το αίτιο δίνεται και η λύση. Ετσι, αν έχουμε χαλαρά βλέφαρα, θα πρέπει να τα διορθώσουμε, ώστε να σταματήσει η δακρύρροια. Χαλαρά βλέφαρα μπορεί να έχουν ασθενείς που παρουσιάζουν το σύνδρομο υπνικής άπνοιας, κατά το οποίο ροχαλίζουν, σταματάει η αναπνοή τους περιοδικά κατά την διάρκεια του ύπνου, χωρίς να το καταλαβαίνουν και μετά συνεχίζουν ξανά να αναπνέουν. Αυτή η χρόνια υπο-οξυγόνωση των ιστών του βλεφάρου έχει ως αποτέλεσμα να χαλαρώνουν τα βλέφαρα και να δακρύζουν. Αυτό διορθώνεται με μία απλή επέμβαση, που είναι η ίδια με αυτή που κάνουμε στην περίπτωση του εκτροπίου ή εντροπίου του βλεφάρου, όταν δηλαδή το βλέφαρο είτε γυρίζει προς τα έξω ή προς τα μέσα.
Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα ή βλεφαρίτιδα δημιουργεί φαγούρα στα μάτια και στα βλέφαρα και οι ασθενείς τα τρίβουν, κάτι που έχει ως συνέπεια να χαλαρώνουν οι στηρικτικοί τένοντες των βλεφάρων. Και αυτό όμως διορθώνεται.
Στο σύνδρομο ξηρού οφθαλμού, το μάτι στεγνώνει όταν πχ κοιτάζουμε σε μία οθόνη υπολογιστή και αντανακλαστικά υπερπαράγει δάκρυα.
Οι ασθενείς με θυρεοειδική Νόσο του Οφθαλμού ή εξόφθαλμο μπορεί επίσης να δακρύζουν. Το μάτι προβάλλει προς τα έξω, ο κερατοειδής ερεθίζεται και αντανακλαστικά δακρύζει. Η αντιμετώπιση είναι η θεραπεία των κερατοειδούς και αντιμετώπιση της ρίζας του προβλήματος που είναι ο εξόφθαλμος είτε φαρμακευτικά είτε χειρουργικά.
Αν έχει φλεγμονή ο κερατοειδής, όπως συμβαίνει στο Σύνδρομο Ξηρού Οφθαλμού, τότε δίνεται θεραπεία.
Αν υπάρχει βλεφαρίτιδα θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με συντηρητική αγωγή.
Αν υπάρχει λαγόφθαλμος, λόγω παράλυσης του μισού προσώπου (πάρεση προσωπικού νεύρου), δηλαδή δεν κλείνει το μάτι μετά από ψύξη ή έρπη ά άλλα αίτια όπως όγκοι στην παρωτίδα η στον εγκέφαλο, τότε ενθέτουμε ένα φύλλο χρυσού στο άνω βλέφαρο. Ετσι μπορεί να ανοιγοκλείνει το μάτι κατά την διάρκεια της ημέρας και να παραμένει κλειστό το μάτι κατά την διάρκεια του ύπνου. Μετά από την επέμβαση αυτήν το βλέφαρο φαίνεται φυσιολογικό.
Μία άλλη συχνή αιτία που τα μάτια είναι βουρκωμένα ή δακρυσμένα είναι όταν ο πόρος που οδηγεί τα δάκρυα από το μάτι προς τη ρινική κοιλότητα είναι είτε στενωμένος είτε φραγμένος (σε παιδιά και σε ενήλικες).
Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι σοβαρή, γιατί, πέρα από το γεγονός ότι επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές στην οφθαλμική επιφάνεια, κόκκινα μάτια και δακρυοκυστίτιδα, δηλαδή να δημιουργηθεί φλεγμονή στον ασκό που φιλοξενεί τα δάκρυα. Έτσι, εκεί ακριβώς αρχίζει να μαζεύεται πύο, το οποίο κυκλοφορεί πάνω στο μάτι. Ως συνέπεια μπορεί να δημιουργηθεί απόστημα στον κερατοειδή, με πιθανότητα διάτρησης του οφθαλμού. Αν κάποιος ασθενής καταρράκτη, θα πρέπει πρώτα να διορθώσει το πρόβλημα της απόφραξης της δακρυικής οδού.
Αν λοιπόν υπάρχει στένωση ή απόφραξη των δακρυικών οδών, κάνουμε μία πολύ σύγχρονη τεχνική που λέγεται πλαστική δακρυικών οδών είτε την ενδοσκοπική ασκορινοστομία, που συνίσται στη δημιουργία ενός by-pass, μίας παράκαμψης, κάτι που γίνεται ενδοσκοπικά.
Την ίδια ημέρα ο ασθενής δεν έχει πονέσει, δεν υπάρχουν ράμματα, τομές ή ουλές, φαίνεται σαν να μην έχει χειρουργηθεί, και βρίσκει λύση στο πρόβλημά του.
Οι ασθενείς με δακρύρροια δεν θα πρέπει να αφήνουν το πρόβλημα ανεξέλεγχτο λέγοντας «ε, άστο να δακρύζει το μάτι», αλλά να απευθύνονται στον ειδικό οφθαλμίατρο για την λύση του. Χρειάζεται να έχουν πλήρη εκτίμηση, έτσι ώστε να εντοπιστεί η ακριβής αιτία και να αποφασιστεί το ακριβές πλάνο της θεραπείας. Οι σύγχρονες μέθοδοι εξασφαλίζουν το υψηλότερο επίπεδο διάγνωσης και αντιμετώπισης από τον Οφθαλμίατρο εξειδικευμένο στα Βλέφαρα, την Δακρυϊκή Συσκευή και τον Κόγχο.
Στο Τμήμα Βλεφάρων, Δακρυικής Συσκευής & Κόγχου του ΥΓΕΙΑ, αντιμετωπίζεται οποιαδήποτε βλάβη έχει να κάνει με τα βλέφαρα, τη δακρυϊκή συσκευή και τον κόγχο.
www.hygeia.gr
*Ο κ. Νικόλαος Τράκος είναι Xειρουργός Οφθαλμίατρος, Συνεργάτης ΥΓΕΙΑ