Της Γιάννας Σουλάκη
Δεν είναι όλα τα είδη χοληστερόλης ίδια, καθώς στον οργανισμό μας η χοληστερόλη υπάρχει σε υγιεινή και ανθυγιεινή μορφή. Τα τελευταία χρόνια, οι γιατροί συμβουλεύουν τους ανθρώπους να περιορίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις ποσότητες της κακής χοληστερόλης (LDL), καταναλώνοντας λιγότερο κόκκινο κρέας και τηγανητά φαγητά. Αντίθετα, η καλή (HDL) χοληστερόλη, απορροφά την κακή που συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνει τις πιθανότητες για καρδιακή προσβολή. Επομένως, αυτό που γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια είναι ότι όταν στον οργανισμό μας η καλή χοληστερόλη βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, έχουμε σημαντική προστασία από τα καρδιαγγειακά προβλήματα.
Αυτή ήταν η θεωρία που επικρατούσε μέχρι σήμερα.
Αν όμως, ρίξει κανείς μια πιο προσεκτική ματιά στις τελευταίες μελέτες που έχουν γίνει πάνω στα καρδιαγγειακά επεισόδια (εμφράγματα και εγκεφαλικά), θα διαπιστώσει, ότι τα υψηλά επίπεδα καλής HDL χοληστερόλης στον οργανισμό, δεν σχετίζονται πάντα με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Έτσι, οι επιστήμονες κατέληξαν σε νέα συμπεράσματα, σχετικά με το τι μπορεί να συμβαίνει.
Το πείραμα που επέδειξε την υπεροχή του ελαιόλαδου
Έγινε λοιπόν, μια νέα μελέτη, η οποία βασίστηκε στη συμμετοχή 300 ατόμων που αντιμετώπιζαν υψηλό κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, με την οποία οι επιστήμονες κατάφεραν να αποδείξουν, ότι τα υψηλά επίπεδα της καλής χοληστερόλης, δεν είναι ο μόνος παράγοντας διατήρησης μιας υγιούς καρδιάς. Η μεσογειακή διατροφή - λένε τώρα μέσα από τα νέα συμπεράσματά τους – και κυρίως αυτή που είναι εμπλουτισμένη με ελαιόλαδο, είναι ο σημαντικότερος παράγοντας, αύξησης της αποτελεσματικότητας της καλής χοληστερόλης, στην κατεύθυνση της προστασίας των αγγείων και της καρδιάς. Τα συμπεράσματά τους δημοσιεύθηκαν στο Circulation.
Τα άτομα που συμμετείχαν στην πολύχρονη τυχαιοποιημένη μελέτη, κλήθηκαν σε ομάδες να καταναλώνουν τα εξής γεύματα: Η πρώτη ομάδα κατανάλωνε γεύματα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, δηλαδή έκανε διατροφή βασισμένη στα πολλά φρούτα και λαχανικά και σε ελάχιστο κόκκινο κρέας. Η δεύτερη και η τρίτη ομάδα κατανάλωνε μία από τις δύο εκδοχές της μεσογειακής διατροφής: η πρώτη έκανε διατροφή εμπλουτισμένη με ελαιόλαδο και η δεύτερη ακολουθούσε διατροφή με άφθονους ξηρούς καρπούς.
Μετά από ένα χρόνο, οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα των συμμετεχόντων, με τα επίπεδα χοληστερόλης τους πριν αρχίσουν τη διατροφή. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι τα άτομα που κατανάλωναν το γεύμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, (όχι το μεσογειακό) κατάφεραν πράγματι να μειώσουν την ολική και τη LDL (κακή) χοληστερόλη. Όμως, τα άτομα που ακολουθούσαν τα δύο είδη μεσογειακής διατροφής, αποδείχθηκε ότι είχαν πιο λειτουργική HDL (καλή) χοληστερόλη.
Οι επιστήμονες - με επικεφαλής τον Montserrat Fito από το Hospital del Mar Medical Research Institute της Βαρκελώνης - κατάφεραν να φτάσουν σε αυτή τη διαπίστωση, μετά από σχετικές μετρήσεις, για το πόσο καλά λειτουργούσε η καλή χοληστερόλη. Η ομάδα, λοιπόν, που έκανε τη διατροφή με υψηλές συγκεντρώσεις ελαιόλαδου εμφάνισε την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην καλή της χοληστερόλη, καθώς σ΄ αυτή την ομάδα η HDL λειτουργούσε πιο “επιθετικά” στον καθαρισμό των τοιχωμάτων των αγγείων από την επιβλαβή LDL, η οποία επικάθεται και προκαλεί τη βλάβη της αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία.
Το ευεργετικό για τα αγγεία ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο αποδείχθηκε ότι εργάζεται ως αντιοξειδωτικό και προστατεύει από τη ζημία που σχετίζονται με τη φλεγμονή, η οποία αποδυναμώνει τα αιμοφόρα αγγεία και καθιστά τα άτομα πιο ευάλωτα σε μια πιθανή καρδιακή προσβολή. Η καλή χοληστερόλη στην ομάδα του ελαιόλαδου, ήταν επίσης πιο ικανή να κρατήσει τα αιμοφόρα αγγεία ελαστικά και εύπλαστα, γεγονός πολύ σημαντικό, με δεδομένο ότι σκλήρυνση των αρτηριών τις κάνει πιο επιρρεπείς στις βλάβες.
“Το συμπέρασμά μας είναι ότι όλες οι αντιοξειδωτικές ενώσεις που υπάρχουν στο ελαιόλαδο δεσμεύονται από τα σωματίδια της HDL καλής χοληστερόλης και προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες» (διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ της παραγωγής δραστικών μορφών οξυγόνου), λέει ο Μ. Fito. "Αυτό διατηρεί την HDL στην καλύτερη ποιότητά της”.
Η ομάδα που κατανάλωνε τη μεσογειακή διατροφή εμπλουτισμένη με καρύδια είχε επίσης κάποια αύξηση της καλής λειτουργίας της HDL, αλλά το ελαιόλαδο αποδείχθηκε ότι υπερείχε. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι κανένα από τα τρία είδη διατροφής δεν αύξησε σημαντικά τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης. Κι ενώ πράγματι η μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και αντιοξειδωτικά, μπορεί να αυξήσει κάπως τα επίπεδα της HDL, οι ειδικοί λένε ότι άλλες μέθοδοι, όπως πχ. η συστηματική άσκηση, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές.
Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες των φαρμακευτικών εταιρειών επικεντρώνονται σε μελέτες για να ανακαλύψουν ένα φάρμακο, που θα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης, όμως, ακόμη δεν το έχουν ανακαλύψει. Ωστόσο, με βάση αυτή τη νέα έρευνα, ίσως πλέον να στοχεύσουν όχι μόνο στην αύξηση της ποσότητας της HDL, αλλά και στην κατεύθυνση της αύξησης της αποτελεσματικότητάς της, κάτι που το ελαιόλαδο επιτυγχάνει με φυσικό τρόπο.
Με πληροφορίες από time.com