Η αραίωση των μαλλιών επιδεινώνεται πλήττοντας την ψυχική διάθεση και την αυτοπεποίθηση. Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι έγκαιρη και συνδυαστική. Δείτε τις καλύτερες θεραπείες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
του Χριστόφορου Τζερμιά*
Όταν ξεκινάει η τριχόπτωση, δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού. Η αραίωση των μαλλιών επιδεινώνεται σταθερά, αντανακλώντας στην ψυχική διάθεση και την αυτοπεποίθηση. Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι έγκαιρη και συνδυαστική. Όταν έχεις πολλά όπλα για να αντιμετωπίσεις τον εχθρό, δεν πρέπει να αρκείσαι σε ένα.
Το πρώτο βήμα είναι η τριχοσκόπηση
Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης είναι πάντοτε η τριχοσκόπηση. Είναι η μοναδική επιστημονική και αντικειμενική μέθοδος για τη μελέτη και τη διάγνωση των παθήσεων του τριχωτού της κεφαλής, αφού γίνεται πλήρης καταγραφή των τριχοθυλακίων όσον αφορά τον αριθμό, την ποιότητα και το πάχος των τριχών. Τα στοιχεία που συλλέγονται, συμβάλλουν στον εντοπισμό της πραγματικής αιτίας της τριχόπτωσης, ενώ αποτελούν και αδιάψευστο μέτρο σύγκρισης των αποτελεσμάτων της θεραπείας που θα ακολουθηθεί.
Η μινοξιδίλη είναι η συνηθέστερη απάντηση που λαμβάνουν όσοι θέτουν το πρόβλημα της τριχόπτωσης στον δερματολόγο τους, καθότι είναι το πρώτο ενεργό συστατικό τοπικής δράσης που πήρε την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την αντιμετώπιση της αλωπεκίας και στα δύο φύλα. Έχει αγγειοδιασταλτική δράση και επιμηκύνει τη φάση ανάπτυξης της τρίχας (αναγενής φάση), με αποτέλεσμα να ενδυναμώνει τα τριχοθυλάκια και να περιορίζει την τριχόπτωση.
Ωστόσο, η μινοξιδίλη δεν αποτελεί το μοναδικό όπλο κατά της τριχόπτωσης. Η φιναστερίδη και η ντουταστερίδη είναι δύο αποτελεσματικές φαρμακευτικές ουσίες που χορηγούνται συχνά για την αναστολή της δράσης του ενζύμου (5α-αναγωγάση) που ευθύνεται για την απώλεια των μαλλιών, ενώ πρόσφατα ήρθαν να προστεθούν στην ίδια λίστα δύο ακόμα δραστικά συστατικά: η λατανοπρόστη που δρα παρόμοια με τη μινοξιδίλη επιμηκύνοντας την φάση ανάπτυξης της τρίχας, και η προστακινόνη που δρα ανακόπτοντας τη διαδικασία σμίκρυνσης των τριχοθυλακίων (τελογενής φάση). Τα τελευταία επηρεάζουν ουσιαστικά τη δράση των προσταγλανδινών, μικρά μόρια που ρυθμίζουν τον κύκλο ζωής της τρίχας.
Οι δραστικές αυτές ουσίες χρησιμοποιούνται μεμονωμένα ή συνδυαστικά, όμως η αποτελεσματικότητά τους μπορεί να ενισχυθεί με την εφαρμογή εξελιγμένων θεραπειών που πλέον διαθέτει στη φαρέτρα της η σύγχρονη Δερματολογία.
Ενεργοτριχογένεση με Low Level Laser
Ιδιαίτερα αποτελεσματική κατά της τριχόπτωσης αποδεικνύεται η θεραπεία με χαμηλής ενεργειακής στάθμης Laser (Low Level Laser Therapy). Όλο το τριχωτό της κεφαλής εκτίθεται στο ευεργετικό φως τριών διαφορετικών μήκων κύματος που έχει αποδειχτεί ότι έχουν υψηλή τριχογενετική δράση. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται καθαρό, ορατό, ζωογόνο φως, το φάσμα δηλαδή του φωτός που δεν είναι ούτε υπεριώδης ακτινοβολία (με τις γνωστές παρενέργειες), ούτε υπέρυθρη ακτινοβολία (δηλαδή αυτή που θερμαίνει). Χρησιμοποιείται το φάσμα του φωτός που αναζωογονεί και σε αυτό οφείλεται η ύπαρξη ζωής στον πλανήτη.
Η ενέργεια του Laser δρα στις αποδυναμωμένες ρίζες των μαλλιών, επιφέρει αυξημένη αιμάτωση και οξυγόνωση στην περιοχή, ενισχύει την θρέψη των τριχοθυλακίων και διεγείρει την αναδόμηση και αναγέννηση των ιστών. Τα μαλλιά που εκφύονται, έχουν περισσότερο όγκο, δύναμη και πυκνότητα. Έχει υπολογιστεί ότι η Low Level Laser Therapy σταθεροποιεί την τριχόπτωση στο 90% των ασθενών και διεγείρει την τριχοφυΐα στο 50% αυτών.
Αναγέννηση ιστών με PRP (Platelet-Rich Plasma)
Την πλούσια εικόνα των μαλλιών μπορεί να αποκαταστήσει και η μέθοδος PRP, η οποία βασίζεται στην έγχυση εμπλουτισμένου σε αιμοπετάλια πλάσματος του ίδιου του ασθενούς. Αρχικά, λαμβάνεται μικρή ποσότητα αίματος από τον ασθενή, το οποίο εν συνεχεία με τη μέθοδο της φυγοκέντρησης διαχωρίζεται στα συστατικά του - πλάσμα, αιμοπετάλια, λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια. Από αυτά αξιοποιούνται το πλάσμα και οι αυξητικοί παράγοντες που περιέχονται στα αιμοπετάλια, καθώς έχουν την ικανότητα να διεγείρουν τη λειτουργία και να επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής των τριχοθυλακικών μονάδων. Η θεραπεία PRP ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων στο τριχωτό της κεφαλής και συμβάλλει στην αναγέννηση των ιστών, εκμεταλλευόμενο τον φυσικό μηχανισμό επούλωσης του οργανισμού. Πολύ γρήγορα, σταματάει η τριχόπτωση και νέες, πυκνές και δυνατές τρίχες εμφανίζονται στα σημεία της αραίωσης.
Μεταμόσχευση μαλλιών με Micro-FUE
Σε περιπτώσεις που η έντονη τριχόπτωση έχει οδηγήσει σε αραίωση σημαντικού τμήματος του τριχωτού της κεφαλής, τότε συστήνεται η μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο Micro-FUE, που πραγματοποιείται χωρίς πόνο, δεν αφήνει σημάδια και παρέχει άριστο αποτέλεσμα. Με την παλαιότερη μέθοδο λαμβάνονταν λωρίδες δέρματος που στη συνέχεια διαχωρίζονταν σε μεμονωμένα τριχοθυλάκια. Με τον τρόπο αυτόν, στη δότρια περιοχή έμενε μια εμφανής και συχνά δύσμορφη και επώδυνη ουλή. Με τη Micro-FUE αντιθέτως, λαμβάνονται εξ αρχής μεμονωμένα τριχοθυλάκια που μετεμφυτεύονται στις αραιωμένες περιοχές. Έτσι, η μεταμόσχευση δεν αφήνει ουλές, ελαχιστοποιεί τον χρόνο αποθεραπείας και προσφέρει φυσικό αποτέλεσμα.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.iqhair.com.
*Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς, Δερματολόγος