Της Γιάννας Σουλάκη
Δεν είναι λίγοι όσοι μεταφέρουν το στρες και τις επαγγελματικές τους απογοητεύσεις στο σπίτι και ξεσπούν στους δικούς τους ανθρώπους. Μία νέα μελέτη, ωστόσο, υποστηρίζει, ότι όταν κάποιος ασκείται και κοιμάται αρκετά, μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα ή τουλάχιστον να τα αφήνει εκεί όπου ανήκουν και να μην τα κουβαλάει στο σπίτι του.
Η μελέτη, λοιπόν η οποία δημοσιεύθηκε στην Journal of Applied Psychology (Επιθεώρηση Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας), κατάφερε να αποδείξει ότι οι άνθρωποι που καίνε περισσότερες θερμίδες σε καθημερινή βάση -κάνοντας μεγάλες βόλτες με τα πόδια, ή όταν κολυμπάνε- είναι λιγότερο πιθανόν να ξεσπούν το θυμό τους για τα εργασιακά τους προβλήματα στους δικούς τους ανθρώπους.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μετρητές δραστηριότητας (activity trackers) για να καταγράψουν τις συνήθειες του ύπνου, αλλά και τη σωματική δραστηριότητα 118 μεταπτυχιακών φοιτητών, οι οποίοι εργάζονταν ταυτόχρονα σε δουλειά πλήρους απασχόλησης. Κάθε ένας από τους εθελοντές συμμετείχε μαζί με ένα άτομο από το οικογενειακό του περιβάλλον και ο καθένας από αυτούς ξεχωριστά κλήθηκε να συμπληρώσει ερωτηματολόγια για τις συνήθειες του ύπνου, της άσκησης και τα συναισθήματα δυσφορίας που εξέφραζε στο σπίτι ή στην εργασία του.
Παλαιότερη έρευνα είχε αποδείξει, ότι οι εργαζόμενοι που ένιωθαν ότι οι συνάδελφοί τους τους υποτιμούσαν ή τους προσέβαλλαν, ξεσπούσαν τις απογοητεύσεις τους και εκφράζονταν με οργή - όχι προς τους ανθρώπους που τους προκαλούσαν τα προβλήματα, δηλαδή μέσα στη δουλειά - αλλά έξω από αυτήν, λέει η Shannon Taylor καθηγήτρια Management στο University of Central Florida''s College of Business, η οποία είναι μία εκ των συντακτών της μελέτης.
Η νέα μελέτη, λοιπόν, ήρθε συμπληρωματικά στην προηγούμενη να υποστηρίξει ότι υπάρχει λύση στο πρόβλημα - απλή και πρακτική:
Οι εργαζόμενοι, που καταφέρνουν να μην κακομεταχειρίζονται τους ανθρώπους της οικογένειάς τους λόγω προβλημάτων στην εργασία, είναι αυτοί που καίνε πολλές θερμίδες και ασκούνται περισσότερο.
Οι ερευνητές κατάφεραν να υπολογίσουν με ακρίβεια την ενέργεια που πρέπει να δαπανά κάποιος για να έχει συναισθηματική προστασία, απέναντι στην εργασιακή συναισθηματική καταπίεση: Κάποιος, λοιπόν, που καίει 587 θερμίδες, ποσότητα που ισοδυναμεί με 90 λεπτά γρήγορο περπάτημα ή μία ώρα κολύμπι για έναν άνδρα που ζυγίζει 90 κιλά, μπορεί να “μειώσει σημαντικά τις βλαβερές συνέπειες που επιφέρει στην ψυχολογία του, η υπονόμευσή του στον χώρο εργασίας”, κατέληξαν οι συγγραφείς τις μελέτης.
Τα ευρήματα της έρευνας αποκάλυψαν, επίσης, ότι οι εργαζόμενοι που δήλωναν ότι είχαν κακής ποιότητας ή ελλιπή ύπνο εξαιτίας των προβλημάτων στην δουλειά τους, ήταν περισσότερο πιθανόν να έχουν ξεσπάσματα στο σπίτι τους. “Όταν είστε κουρασμένοι, είτε είστε λιγότερο ικανοί, είτε λιγότερο πρόθυμοι να ελέγξετε τον εαυτό σας”, λέει η δεύτερη συγγραφέας της μελέτης Larissa Barber, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Northern Illinois University..
Η σωματική δραστηριότητα φαίνεται να βοηθά στα προβλήματα του ύπνου, λέει η καθηγήτρια, επειδή προάγει τις υγιείς λειτουργίες του εγκεφάλου, οι οποίες είναι απαραίτητες να ρυθμίσουν σωστά τα συναισθηματικά προβλήματα και τη συμπεριφορά: “Η έντονη σωματική δραστηριότητα, μπορεί να είναι ένας υγιής τρόπος να ρυθμίσει κανείς καλύτερα τα προβλήματα του ύπνου, τα οποία οδηγούν σε αρνητικές συμπεριφορές στο σπίτι», λέει.
Η L. Barber αναγνωρίζει ότι είναι δύσκολο για κάποιον να βρει χρόνο για άσκηση και ταυτόχρονα να καλύψει και ένα πλήρες 8ωρο βραδινού ύπνου, ειδικά όταν και η δουλειά πιέζει με τις απαιτήσεις της. Επίσης, πολύ συχνά συμβαίνει, όπως λέει, το εργασιακό στρες να επηρεάζει κι αυτό την ποιότητα του ύπνου. (Σε προηγούμενη μελέτη της είχε ανακαλύψει, ότι μια πιεστική μέρα στο γραφείο μπορεί όχι μόνο να μας κρατήσει ξύπνιους μέχρι το ξημέρωμα, αλλά εξαιτίας του κακού ύπνου μας, να παρερμηνεύουμε και τα γεγονότα που συμβαίνουν στη δουλειά μας).
Αξίζει όμως, λέει η καθηγήτρια, να κάνουμε την προσπάθεια να κάψουμε μερικές επιπλέον θερμίδες και μαζί μ''αυτές να εκτονώσουμε την αρνητική ενέργεια, που μπορεί να καταπιέζουμε μέσα μας. Δεν είναι μόνο καλό για μας, λέει η Shannon Taylor, αλλά μπορεί να ωφελήσει και τους ανθρώπους που ζούνε μαζί μας και δεν μας φταίνε σε τίποτα.
“Θα συμβούλευα τους ανθρώπους να βλέπουν τον ύπνο και την άσκηση, ως μια επένδυση στις σχέσεις τους και την ποιότητα της ζωής τους. Να μην θεωρούν ότι είναι ένας ακόμη καταναγκασμός μέσα στη μέρα”, λέει η L.Barber. "Μπορεί στην αρχή να σας φανεί, σαν “παραπάνω δουλειά”, αλλά μακροπρόθεσμα θα αποδειχθεί ότι αυτή η ενέργεια που θα βάλετε και στα δύο, θα σας βοηθήσει σημαντικά να αποφύγετε τα σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και την υπερένταση που σας προκαλεί καθημερινά ο χώρος της εργασίας σας κι επίσης θα γίνετε και πιο παραγωγικοί και αποτελεσματικοί στη δουλειά σας”.
Με πληροφορίες από time.com