Της Γιάννας Σουλάκη
Η διατροφή που ακολουθούσαν οι πρόγονοί μας, οι οποίοι ήταν ως επί το πλείστον κυνηγοί και τροφοσυλλέκτες, είναι η βάση της “Παλαιολιθικής Διατροφής” (Paleo Diet), που έχει γίνει της μόδας τα τελευταία χρόνια. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουμε στην πραγματικότητα, από ποια τρόφιμα αποτελούνταν τελικά αυτή η διατροφή...
Αραγε, τί έτρωγαν οι άνθρωποι των σπηλαίων;
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν, λοιπόν, σε κάποιο σημείο στην Βόρεια Ιορδανία (σε κοιλάδα που βρίσκεται στα σύνορα με το Ισραήλ), νέα εντυπωσιακά στοιχεία για την πραγματική διατροφή που ακολουθούσαν οι άνθρωποι πριν από χιλιάδες χρόνια: Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι οι άνθρωποι κατανάλωναν μία πολύ μεγάλη ποικιλία φυτών, σε συνδυασμό με ψάρια και κρέας.
Οι ερευνητές από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και το Πανεπιστήμιο Bar Ilan εντόπισαν 55 βρώσιμα είδη φυτών που οι έτρωγαν οι νομάδες πριν από 780.000, μεταξύ αυτών: λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Κάποιους από τους καρπούς αυτούς, ήταν τα νεροκάστανα και τα βελανίδια.
“Οι γνώσεις μας για τη διατροφή των πρώτων hominins (ανθρωπίδες, συνδυασμός του σύγχρονου ανθρώπου με εξαφανισμένες παλαιές μορφές) προέρχονται κυρίως από σκελετικά υπολείμματα ζώων που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές, και τα οποία μας οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι υπήρχε μια τάση προς τη διατροφή με βάση τις πρωτεΐνες”, γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. Ετσι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματα αυτά “αλλάζουν τις προηγούμενες πεποιθήσεις μας για την έννοια της Παλαιολιθικής Διατροφής”
Οι πρόγονοί μας έτρωγαν, λοιπόν, κάθε άλλο παρά ελαφριά και η διατροφή τους είχε μεγάλη ποικιλία, επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης. Το βασικό είναι ότι κατανάλωναν τροφές από τη φύση εντός εποχής, κάτι που τους επέτρεπε να παραμένουν σε ένα μέρος και να βρίσκουν τροφή όλο το χρόνο.
Οι ερευνητές βρήκαν επίσης στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι αυτοί οι πρώτοι άνθρωποι μαγείρευαν το φαγητό τους πριν το καταναλώσουν, για να το καταστήσουν πιο ασφαλές, εύγευστο και εύπεπτο: “Η χρήση της φωτιάς ήταν πολύ σημαντική σ''αυτούς τους ανθρώπους, διότι πολλά από τα φυτά που κατανάλωναν, γνώριζαν ότι ήταν τοξικά ή μη βρώσιμα. Η χρήση της φωτιάς - για το ψήσιμο ξηρών καρπών και ριζών, για παράδειγμα - τους επέτρεπε την κατανάλωση πολλών και διαφορετικών τμημάτων του φυτού” λέει η συγγραφέας Naama Goren-Inbar, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ.
Έτσι, ένας άνθρωπος των σπηλαίων έτρωγε κυρίως κρέας, ή ως επί το πλείστον, φρούτα και λαχανικά;
Δεν υπάρχει ακόμη απάντηση σ''αυτό το ερώτημα. "Υπάρχουν πιθανότητες να μην υπήρχε ισορροπία μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος και των φυτών" λέει ο Peter Ungar, PhD, πρόεδρος του τμήματος Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας, σε συνέντευξή στο New Scientist και συμπληρώνει: “Η ανθρώπινη εξέλιξη είναι ένα μια εξελικτική διαδικασία και τα είδη της διατροφής είναι πολύ πιθανόν να μεταβάλλονται διαρκώς μέσω στον χρόνο και τον χώρο"
Πηγή: time.com