Δέσμευση Υπουργού Υγείας προς τους ασθενείς για την πρόσβαση σε νέες καινοτόμες θεραπείες

Δέσμευση Υπουργού Υγείας προς τους ασθενείς για την πρόσβαση σε νέες καινοτόμες θεραπείες

"Δεν έχουμε πρόθεση να παρεμποδίσουμε την εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων" ήταν η δέσμευση του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού κατά την ομιλία του, στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών «Patients in Power Conference», που έγινε στην Αθήνα.

Απαντώντας στην αγωνία χιλιάδων ασθενών, εάν θα μπορέσουν στη χώρα μας - που μαστίζεται από την ύφεση και τις περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη - να έχουν πρόσβαση σε νέες καινοτόμες θεραπείες, οι οποίες ωστόσο έχουν καθυστερήσει να κυκλοφορήσουν, ο Υπουργός Υγείας - αν και παραδέχθηκε ότι η διαχείριση των τιμών τους από την πλευρά της πολιτείας, είναι το ζητούμενο - ωστόσο δεσμεύθηκε ότι οι Ελληνες ασθενείς δεν θα τα στερηθούν.

Η νέα φαρμακευτική πολιτική του Υπουργείου Υγείας προβλέπει την επιβολή επιπλέον υποχρεωτικής έκπτωσης για την είσοδο ενός νέου καινοτόμου φαρμάκου στο σύστημα αποζημίωσης από τα ασφαλιστικά ταμεία, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των φαρμακευτικών εταιρειών. Οπως είπε στην ομιλίά της η Δ/ντρια Επιστημονικών και κυβερνητικών υποθέσεων του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος κ.Ζέφη Βοστιτσάνου αυτά τα μέτρα αναμένεται να καθυστερήσουν την εισαγωγή των νέων θεραπειών στην Ελληνική αγορά, ενώ τελικά θα τεθούν προς διάθεση των ασθενών μετά από 2-4 χρόνια.

Ο Υπουργός  Υγείας απάντησε: «Δεν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να καθυστερήσει  την εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων. Όμως πρέπει να ακολουθήσουμε τα Ευρωπαϊκά στάνταρτ για τα κριτήρια επιλογής και τιμολόγησης νέων θεραπειών. Το Υπουργείο Υγείας δεσμεύεται για συνεχή διάλογο με τη φαρμακοβιομηχανία για να μην μείνουν οι ασθενείς ανοχύρωτοι», ειπε ο κ.Ξανθός.

Η αντιπρόεδρος του συλλόγου ασθενών «ΑγκαλιαΖΩ» κ. Μανιώ Κορλέτη, παρενέβη στην τοποθέτησή της λέγοντας ότι αν ισχύουν αυτά που ακούγονται για τα νέα φάρμακα, οι Ελληνες ασθενείς θα αργήσουν πολλά χρόνια να αποκτήσουν πρόσβαση σ''αυτές τις νέες σωτήριες θεραπείες.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ιωάννης Μπασκόζος στην ομιλία του τόνισε οτι την ηγεσία του Υπουργείου απασχολούν τα προβλήματα των ασθενών σε καθημερινή βάση: "Και σας διαβεβαιώνω ότι αυτό που μας λείπει δεν είναι η ικανότητα αντίληψης, ούτε ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του πλάνου μας, παρά τις αντιστάσεις του παλιού καθεστώτος και τις πρακτικές δυσχέρειες. Η πιο σημαντική παράμετρος είναι ο χρόνος, και για τους ασθενείς ο χρόνος είναι εξαιρετικά πολύτιμος και δεν υπάρχουν νούμερα ούτε αφορούν τα ποσοστά. Παρόλα ταύτα, στο σύντομο διάστημα που είμαστε σε θέση να ασκούμε πολιτική υγείας και να λαμβάνουμε αποφάσεις, έχουμε δρομολογήσει ή υλοποιήσει μια σειρά από δράσεις, χωρίς να θέλω να ισχυριστώ ότι αυτό είναι επαρκές", είπε ο κ.Μπασκόζος.

Μία πολύ σοβαρή καταγγελία έκανε η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθων ΚΕΦΙ κα.Ζωή Γραμματογλου.Οπως είπε:
"Έχω βάσιμες υποψίες ότι γίνονται στα νοσοκομεία οι μισές χημειοθεραπείες. Πρέπει επειγόντως να αυξηθούν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων. Στα κέντρα τελικού σταδίου δεν υπάρχει καμία δομή. Πετάνε τους ασθενείς με τα σωληνάκια έξω από τα νοσοκομεία. Δεν υπάρχει αξιοπρέπεια και λείπουν οργανωμένες δομές κατ' οίκον νοσηλείας", δήλωσε απευθυνόμενη προς τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας.

Απατώντας ο κ.Ιωάννης Μπασκόζος είπε: "Αν και δεν είμαι ούτε ο Υπουργός, ούτε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας θα απαντήσω επειδή θέλω να απαντήσω. Τα προβλήματα των ασθενών, όπως αυτό της χημειοθεραπείας είναι γνωστά. Και οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν δίκαια παράπονα για την εφαρμογή του claw back στα νοσοκομεία ως μέτρο μείωσης της δαπάνης. Δεν μπορώ να δώσω σαφές χρονοδιάγραμμα. Στο μυαλό μας έχουμε τις λύσεις, αλλά πάντα το πρόβλημα είναι στην πράξη".

Ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Υγείας και αναπληρωτής Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ.Κυριάκος Σουλιώτης παρουσίασε για πρώτη φορά τα αποτελέσματα Πανευρωπαϊκής μελέτης σε ασθενείς, σύμφωνα με την οποία, η Ελλάδα: 1) έχει τη μεγαλύτερη μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη τα τελευταία χρόνια. 2) Είναι η χώρα με τους περισσότερους γιατρούς ανά κάτοικο στην Ευρώπη. 3) Στην παράμετρο που μετρά την αδυναμία των πολιτών κάλυψης ιατρικής εξέτασης, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 3η θέση και 4) 1 στους 5 πολίτες δεν έχει καθόλου πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.
«Πέρα από την οικονομική κρίση που μαστίζει όλους μας, το 80% των ασθενών δηλώνει ότι αυξήθηκε η οικονομική επιβάρυνσή τους σε υπηρεσίες υγείας» δήλωσε ο κ. Σουλιώτης.