Της Γιάννας Σουλάκη
Με τις ακούσιες – δηλαδή τις μη προγραμματισμένες – εγκυμοσύνες να αγγίζουν το τεράστιο ποσοστό του 40% όλων των κυήσεων για το 2012 στην Αμερική, ο έλεγχος των γεννήσεων αποδεικνύεται επιτακτική ανάγκη και μάλιστα, όχι μια υπόθεση που αφορά μόνο τις γυναίκες.
Για τους άνδρες – με τις μέχρι σήμερα διαθέσιμες μεθόδους– υπήρχαν λίγες επιλογές για να ελέγξουν τη γονιμότητά τους. Η κύρια μέθοδος ανδρικής αντισύλληψης στην Ελλάδα είναι αποκλειστικά τα προφυλακτικά, ενώ στο εξωτερικό είναι πολύ διαδεδομένη και η μέθοδος της βαζεκτομής, δηλαδή της απολίνωσης των σπερματικών πόρων με στόχο τη μη έκλυση σπερματοζωαρίων.
Μία νέα μελέτη, όμως, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, το επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, έρχεται να δώσει ελπίδες μιας νέας επανάστασης που – όπως όλα δείχνουν – μπορεί να συμβεί στον τομέα της αντισύλληψης. Πρόκειται για ενέσιμα αντισυλληπτικά για άνδρες που βοηθούν την πρόληψη της εγκυμοσύνης των συντρόφων τους και τα οποία φαίνεται να είναι πολύ σύντομα διαθέσιμα.
Τί έδειξε η μελέτη σε 320 άνδρες
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ενέσεις ορμονών με ενδοκανοϊκή τεστοστερόνη και νορεθιστερόνη enanthate, για να μειώσουν την παραγωγή του αριθμού των σπερματοζωαρίων στους άνδρες. Η συγκεκριμένη ορμονοθεραπεία δοκιμάστηκε σε 320 υγιείς άνδρες ηλικίας από 18 έως 45 ετών, που βρίσκονταν σε μονογαμική σχέση με τη σύντροφό τους για τουλάχιστον έναν χρόνο. Όλοι οι άρρενες εθελοντές, κατά την έναρξη της μελέτης, είχαν φυσιολογική παραγωγή σπέρματος. Στη συνέχεια τους χορηγήθηκαν δύο ενέσεις ανά 8 εβδομάδες.
Στην ίδια έρευνα, μελετήθηκε επίσης και η αναστρεψιμότητα της μεθόδου. Βρέθηκε, λοιπόν, ότι τα σπερματοζωάρια επέστρεψαν στο φυσιολογικό αριθμό τους, μετά από μια περίοδο διακοπής 52 εβδομάδων, στο 94,8% των συμμετεχόντων.
Στα συμπεράσματα της αποτελεσματικότητας της μεθόδου σημειώθηκε η μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων σε 1 εκατομμύριο ανά mL ή ακόμα και λιγότερο, σε 274 από τους 320 συμμετέχοντες, μέσα σε 24 εβδομάδες από την έναρξη της θεραπείας. Η αντισύλληψη ήταν αποτελεσματική στο σχεδόν 96% των ατόμων που έκαναν συνεχή χρήση της ορμονοθεραπείας. Ωστόσο, συνέβησαν και τέσσερις εγκυμοσύνες σε συντρόφους εθελοντών, κατά τη διάρκεια της φάσης της μελέτης που εξέταζε την αποτελεσματικότητα.
Ανάγκη για μεγαλύτερη έρευνα
Δεν υπάρχει, ωστόσο, θεραπεία χωρίς παρενέργειες. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση της θεραπείας, μεταξύ αυτών την ακμή, πόνο στο σημείο της ένεσης, αυξημένη λίμπιντο και κατάθλιψη. Αναφέρθηκε, επίσης, ότι η συχνότητα εμφάνισης διαταραχών της διάθεσης μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν σχετικά υψηλή.
Αν και τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι ιδανικά, η μελέτη αυτή ανοίγει το δρόμο για νέες εξελίξεις στον τομέα του ελέγχου των γεννήσεων. «Απαιτείται περισσότερη έρευνα ώστε αυτή η ιδέα να τελειοποιηθεί σε βαθμό που να γίνει ευρέως διαθέσιμη μέθοδος αντισύλληψης για τους άνδρες», δήλωσε ο Mario Philip Reyes Festin, ένας από τους συντάκτες της μελέτης. «Αν και οι ενέσεις ήταν αποτελεσματικές στη μείωση των ποσοστών εγκυμοσύνης, πρέπει να ερευνηθεί περισσότερο ο συνδυασμός των ορμονών, ώστε να επιτευχθεί μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ αποτελεσματικότητας και ασφάλειας».
Η βαζεκτομή στον άνδρα, είναι η απόλυτα επιτυχημένη μέθοδος αντισύλληψης
Βαζεκτομή ονομάζουμε την ελαφρώς επεμβατική πράξη (μικροεγχείριση) με την οποία ο γιατρός επιτυγχάνει την στείρωση του άνδρα, με την διαδικασία της απολίνωσης των σπερματικών πόρων. Πρόκειται για μία απόλυτα ασφαλή μέθοδο που είναι σχεδόν άγνωστη στην Ελλάδα, καθώς στη χώρα μας το βάρος της αντισύλληψης πέφτει περισσότερο στην γυναίκα.
Στον Καναδά και τις ΗΠΑ, πάντως, ακολουθείται ως αποκλειστική αντισυλληπτική μέθοδος στο 13-15% των παντρεμένων ζευγαριών, ενώ σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, ο αντίστοιχος αριθμός είναι περίπου 10%. Το ποσοστό επιτυχίας της μεθόδου είναι στο 100%, σύμφωνα με τις μελέτες.
Η μη χρήση αυτής της αντισυλληπτικής μεθόδου στην χώρα μας φείλεται, σύμφωνα με τους γιατρούς, στην ελλιπή πληροφόρηση, αλλά και τον φόβο που συνοδεύει τον άνδρα για πιθανό πόνο ή επιπλοκές στην ευαίσθητη περιοχή των γεννητικών του οργάνων.
Πώς γίνεται η βαζεκτομή
Η μέθοδος είναι σίγουρη και αποτελεί την πιο απλή μέθοδο πρόληψης της εγκυμοσύνης, λένε οι ειδικοί. Ο γιατρός στο ιατρείο του και με τοπική αναισθησία, διακόπτει μέσω μιας μικρής τομής στο όσχεο, τη μεταφορά του σπέρματος από τους όρχεις στον προστάτη. Αυτό επιτυγχάνεται με το “δέσιμο” (με ράμμα ή μεταλλικό κλιπ) των σπερματικών πόρων (των δρόμων μεταφοράς δηλαδή) του σπέρματος προς τα έξω. Τελευταία έχουν χρησιμοποιηθεί και λέιζερ.
Ο πόνος είναι από ασήμαντος, έως και ανύπαρκτος, ενώ ο άνδρας μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του την ίδια ημέρα της επέμβασης, υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Η μέθοδος είναι ελάχιστα επεμβατική και χωρίς φαρμακευτικές παρενέργειες. Αμερικανικές έρευνες, όμως, έχουν εντοπίσει σπάνια και σε ελάχιστα ποσοστά, την πρόκληση ψυχολογικού προβλήματος σε κάποιους άνδρες, κυρίως σε νευρωτικά άτομα.
Η επέμβαση αυτή είναι αναστρέψιμη. Αν για οποιονδήποτε λόγο ο άνδρας αλλάξει γνώμη στο μέλλον και θελήσει να αποκτήσει παιδί, γίνεται αναστροφή της εγχείρησης και αποκατάσταση των σωληναρίων, ενώ η ροή του σπέρματος αποκαθίσταται στο φυσιολογικό, σχεδόν αμέσως.
Με πληροφορίες από businessinsider.com και eumedline.eu