Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) για το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Συλλόγου, λείπουν καθημερινά από τα ράφια των φαρμακείων της πόλης περίπου 80 σκευάσματα, μεταξύ αυτών ψυχιατρικά φάρμακα, καρδιορυθμιστικά, εμβόλια και ινσουλίνη.
Εκρηκτικό παραμένει το πρόβλημα όχι μόνο στην Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τις καταγγελίες, τα φάρμακα που λείπουν είναι πρώτης ανάγκης, όπως αντιβιώσεις, παιδικά εμβόλια, ινσουλίνες, φάρμακα για το αναπνευστικό, για το διαβήτη, την υπέρταση, για καρδιοπάθειες και ουρολογικά. Αποτέλεσμα είναι οι φαρμακοποιοί να αναζητούν εναγωνίως φάρμακα και από άλλες περιοχές εντός της πόλης ή και από άλλους νομούς εκτός Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον ΦΣΘ.
Οπως επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί, η κατάσταση αυτή δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξυπηρέτηση των ασθενών, καθώς είναι πολύ συχνές οι περιπτώσεις που, εξαιτίας της αδυναμίας έγκαιρης εύρεσης πολλών σκευασμάτων από τα φαρμακεία, οι συνταγές λήγουν χωρίς να εκτελεστούν.
Το πρόβλημα των σοβαρών ελλείψεων σε φάρμακα καταδεικνύει με ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Υγείας, η ανεξάρτητη βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου. Μάλιστα, κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε πρόσφατη επιστολή που απέστειλε στον ΕΟΠΥΥ στις 19 Ιανουαρίου 2017 ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ζητώντας την παράταση ισχύος των φαρμακευτικών συνταγών, για την οποία όμως δεν έλαβε καμία απάντηση.
Όπως τόνιζε στην επιστολή του ο ΦΣΘ:
“Πολλά σκευάσματα εισάγονται στη χώρα μας σε δραματικά μειωμένες ποσότητες για διάφορους λόγους. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξυπηρέτηση των ασθενών, καθώς είναι πολύ συχνές οι περιπτώσεις που εξαιτίας της αδυναμίας έγκαιρης εύρεσης πολλών σκευασμάτων από τα φαρμακεία, οι συνταγές λήγουν χωρίς να εκτελεστούν. Συνέπεια αυτού είναι η μεγάλη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων που αναγκάζονται να επισκεφθούν εκ νέου τους ιατρούς τους και να ζητήσουν επανέκδοση της συνταγής τους, ενώ κατά το διάστημα της αναμονής πολλοί από αυτούς μένουν δίχως τη φαρμακευτική τους αγωγή”.
Η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου στην ερώτησή της τονίζει, επίσης, ότι σύμφωνα με την καταγραφή του ΕΟΦ σε σχετικό κατάλογο στις 17/1/2017, 15 φάρμακα βρίσκονται σε μακροχρόνια έλλειψη δηλωμένη από την εταιρεία, μεταξύ αυτών και σημαντικά φάρμακα, ιδίως ψυχιατρικά, 5 εμβόλια που βρίσκονται σε πανευρωπαϊκή έλλειψη, άλλα 12 εμβόλια (για παιδιά και ενηλίκους) είναι σε έλλειψη δηλωμένη από την εταιρεία, 47 φάρμακα τελούν σε διακοπή κυκλοφορίας και 12 φάρμακα που παρέχονται από τον ΙΦΕΤ βρίσκονται και αυτά σε έλλειψη. "Σε αρκετά από τα παραπάνω φάρμακα δεν αναφέρεται και κάποιο εναλλακτικό σκεύασμα" καταλήγει η βουλευτής, η οποία συμπληρώνει:
“Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι πανελλαδικά, ιδίως στην περιφέρεια, αναφέρουν ελλείψεις και δυσκολία προμήθειας σε πολλά άλλα φάρμακα, όπως αντιθρομβωτικά, νευρο–ψυχιατρικά, ινσουλίνες, εισπνεόμενα και βρογχοδιασταλτικά, αντιεμετικά, αντιπαρκινσονικά, αντιχολινεργικά κ.α. Το φαινόμενο της έλλειψης φαρμάκων από την ελληνική αγορά είναι διαρκές, τονίζει η βουλευτής, με μεγάλο "χαμένο" πάντα τον έλληνα ασθενή".
Γ.Σ.