Έρευνα: Χημικές ουσίες σε καλλυντικά και συσκευασίες συνδέονται με τη γυναικεία υπογονιμότητα
shutterstock
shutterstock

Έρευνα: Χημικές ουσίες σε καλλυντικά και συσκευασίες συνδέονται με τη γυναικεία υπογονιμότητα

Οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα των λεγόμενων «παντοτινών χημικών ουσιών» στο αίμα τους έχουν 40% λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες εντός ενός έτους από την προσπάθεια σύλληψης, σύμφωνα με την πρώτη γνωστή μελέτη σχετικά με την επίδραση των PFAS στη γυναικεία γονιμότητα.

Οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) είναι μια οικογένεια 9.000 και πλέον χημικών ουσιών με πολλές βιομηχανικές και καλλυντικές χρήσεις έχουν βρεθεί σχεδόν σε όλους όσοι εξετάστηκαν για αυτά, με το 99% των ανθρώπων στις ΗΠΑ να έχουν μολυνθεί. Η έρευνα διεξήχθη στη Σιγκαπούρη, όπου τα επίπεδα μόλυνσης είναι χαμηλότερα, αλλά οι επιστήμονες διαπίστωσαν και πάλι ισχυρή συσχέτιση με τη μειωμένη γονιμότητα.

Τα PFAS είναι μια ομάδα χημικών ουσιών που είναι ανθεκτικές στο νερό και το λάδι και χρησιμοποιούνται σε μια τεράστια ποικιλία προϊόντων, από αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη και δοχεία τροφίμων μέχρι ρούχα και έπιπλα. Συχνά αποκαλούνται χημικές ουσίες για πάντα, επειδή διασπώνται πολύ αργά στο περιβάλλον και βρίσκονται πλέον ευρέως στο νερό και στο έδαφος. Έχουν συνδεθεί όλο και περισσότερο με βλάβες στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων και των ασθενειών του ήπατος, των νεφρών και του θυρεοειδούς.

«Η μελέτη μας υποδηλώνει έντονα ότι οι γυναίκες που σχεδιάζουν εγκυμοσύνη θα πρέπει να γνωρίζουν τις βλαβερές συνέπειες των PFAS και να λαμβάνουν προφυλάξεις για να αποφύγουν την έκθεση σε αυτή την κατηγορία χημικών ουσιών», δήλωσε ο δρ Νέιθαν Κόεν, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας στη σχολή Icahn της Ιατρικής Σχολής του Mount Sinai στη Νέα Υόρκη. Ένας στους έξι ανθρώπους παγκοσμίως πλήττεται από υπογονιμότητα, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

H δρ. Δαμασκηνή Βάλβη, επίκουρος καθηγητής στη σχολή Icahn Mount Sinai, δήλωσε:«Η διακοπή της παραγωγής PFAS εξ αρχής είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε εντελώς την έκθεση.

«Εν τω μεταξύ, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε σε προσωπικό επίπεδο για να μειώσουμε σε κάποιο βαθμό τη δική μας έκθεση» , τα οποία, όπως είπε, περιλαμβάνουν τη χρήση ειδικών φίλτρων νερού και την αποφυγή προϊόντων που περιέχουν PFAS.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science of the Total Environment, συμπεριέλαβε περισσότερες από 1.000 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας στη Σιγκαπούρη που προσπαθούσαν να συλλάβουν.

Βρήκε ένα εύρος επιπέδων PFAS στο αίμα των γυναικών και αξιολόγησε τις επιπτώσεις των χημικών ουσιών σε κάθε τρίμηνο μεταξύ του χαμηλότερου και του υψηλότερου επιπέδου έκθεσης. Εκείνες οι γυναίκες με επίπεδα μείγματος PFAS κατά ένα τέταρτο υψηλότερα από τον μέσο όρο είχαν 40% μικρότερη πιθανότητα να μείνουν έγκυες εντός ενός έτους. Οι γυναίκες αυτές είχαν επίσης 34% λιγότερες πιθανότητες να γεννήσουν ζωντανό παιδί εντός 12 μηνών.

Αυτού του είδους η μελέτη δεν ρίχνει φως στον τρόπο με τον οποίο τα PFAS επηρεάζουν τη γονιμότητα, αλλά προηγούμενες εργασίες έχουν δείξει ότι οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τις ορμόνες και την παραγωγή και λειτουργία των ωαρίων, καθώς και ότι συνδέονται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.