Οι ξηροί καρποί - που αποτελούνται από φυτικές ίνες και μονοακόρεστα (καλά) λιπαρά - είναι η πιο ενδεδειγμένη διατροφή για την υγεία της καρδιάς, καθώς αρκετές πρόσφατες μελέτες, αποδεικνύουν, ότι μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Μπορούν, όμως, οι ξηροί καρποί να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε άλλες σοβαρές ασθένειες, όπως π.χ. τον καρκίνο και τον διαβήτη;
Είναι οι ξηροί καρποί πραγματικά το “φαρμακείο της φύσης”;
Μια διεθνής ομάδα ερευνητών, από τις επιστημονικές εκδόσεις MC Medicine, ανέλυσε 29 μελέτες που αφορούσαν το όφελος στην υγεία από την κατανάλωση των ξηρών καρπών. Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν, τους εξέπληξαν.
Η ανασκόπηση των μελετών, η οποία περιελάμβανε στοιχεία για περισσότερους από 800.000 ανθρώπους, εντόπισε απίστευτα οφέλη για τον οργανισμό μας από την κατανάλωση όχι μόνο των καρυδιών, αλλά όλων των ξηρών καρπών.
Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που κατανάλωναν περίπου μια χούφτα (20g) την ημέρα όλων των ειδών ξηρούς καρπούς και ωμούς καρπούς δένδρων, όπως τα φουντούκια, τα καρύδια, το πεκάν (ξηρός καρπός που μοιάζει με το καρύδι), τα αμύγδαλα και τα φιστίκια, είχαν περίπου 30% χαμηλότερα ποσοστά σε ασθένειες, όπως η καρδιακή νόσος σε σύγκριση με τα άτομα που δεν κατανάλωναν ποτέ ξηρούς καρπούς.
Συμπληρωματικά από την έρευνα προέκυψε ότι τα ίδια άτομα που αγαπούσαν τους ξηρούς καρπούς είχαν επίσης κατά 15% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο και κατά 22% χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε άλλη σοβαρή ασθένεια. Αποδείχθηκε, επίσης, ότι οι άνθρωποι που είχαν συχνά στην διατροφή τους ξηρούς καρπούς, είχαν πολύ μικρότερα ποσοστά θανάτων από ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος (σχεδόν κατά το ήμισυ), ενώ είχαν και μειωμένο κίνδυνο (κατά 40%) να εμφανίσουν διαβήτη.
Όφελος για όλους
Τα αποτελέσματα εμφάνιζαν μια σταθερή θετική επίπτωση σε όλους τους πληθυσμούς που εξετάστηκαν και σε κάθε διαφορετική γεωγραφική περιοχή του πλανήτη, όπου είχε συμπεριληφθεί στη μελέτη. Άνδρες και γυναίκες είχαν τα ίδια οφέλη, καθώς επίσης, και το είδος των ξηρών καρπών όπου καταναλώνονταν, δεν φάνηκε να είχε κάποια μεγάλη διαφοροποίηση.
Όλοι ανεξαιρέτως οι ξηροί καρποί ήταν το ίδιο ευεργετικοί για τον ανθρώπινο οργανισμό: Όλα τα άτομα που εξετάστηκαν στην μελέτη, είχαν σταθερά χαμηλότερα ποσοστά σε πολλές σοβαρές ασθένειες.
Γιατί οι ξηροί καρποί αποτελούν υπερτροφή;
Οι ξηροί καρποί φαίνεται ότι έχουν αυτά τα σούπερ αποτελέσματα στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς περιέχουν σε αφθονία φυτικές ίνες, θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικές ουσίες, ενώ έχουν υψηλή περιεκτικότητα, επίσης, σε θερμίδες και λιπαρά, (ως επί το πλείστον καλά και φιλικά προς τον ανθρώπινο οργανισμό λίπη), τα οποία πράγματι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.
Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση ή να περιορίσει την αύξηση του σωματικού βάρους, βάζοντας ένα φρένο στην υπερκατανάλωση τροφής. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, μπορούν, επίσης, να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά τη ζημιά που υφίστανται τα υγιή κύτταρα από τον καρκίνο.
Οφέλη με όρια
Οι επιστήμονες λένε τώρα ότι τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι οι ξηροί καρποί σε ημερήσια κατανάλωση αποτελούν ένα πραγματικά αξιόλογο συμπλήρωμα στην καθημερινή μας διατροφή, αλλά για να αποκομίσει κανείς αυτά τα οφέλη, θα πρέπει να λάβει υπόψη του κι έναν περιορισμό:
Οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερο από 20 γραμμάρια ημερησίως καρύδια και ξηρούς καρπούς, δεν φαίνεται να έχουν επιπλέον μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών, όπως η καρδιοπάθεια ή ο καρκίνος, οπότε όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και στη διατροφή, το μέτρο είναι ο πιο ασφαλής δρόμος για να αποκομίσουμε τα οφέλη.