Κάτω από την ομπρέλα του θεσμού των βραβείων Prix Galien Greece και υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης & Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και του Ογκολογικού Κέντρου Ιατροβιολογικής Εκπαίδευσης & Έρευνας, ξεκίνησε στις 18 Νοεμβρίου για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ακαδημίας Εκπαίδευσης Συλλόγων Ασθενών.
Επιστήμονες κύρους θα παραδίδουν μαθήματα συγκεκριμένης θεματολογίας στα μέλη των Συλλόγων Ασθενών με σκοπό να ενδυναμώσουν το διεκδικητικό και επικοινωνιακό τους προφίλ, να τους βοηθήσουν να εντάξουν νέα μέλη στους συλλόγους τους και να τους προσφέρουν τη γνώση και τα επιπλέον εφόδια να ενημερώνουν την κοινωνία και να επηρεάζουν την Πολιτεία, ώστε όλοι οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση στις σύγχρονες θεραπείες και τεχνολογίες.
Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται σε δύο κύκλους, ένας ανά εξάμηνο. Ο α΄ κύκλος μαθημάτων πραγματοποιήθηκε στις 18 & 19 Νοεμβρίου 2016 και ολοκληρώνεται στις 25 & 26 Νοεμβρίου 2016, στο ξενοδοχείο Sofitel Athens Airport.
Στο συγκεκριμένο κύκλο συμμετέχουν μέλη από 27 Συλλόγους Ασθενών πανελλαδικά, που είναι οι ακόλουθοι:
- Σύλλογος Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα»
- Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών
- Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών- Alzheimer Ελλάς
- Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή»
- Εταιρεία Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών Νομού Ηρακλείου «Αλληλεγγύη»
- Πανελλήνια Ένωση Ατόμων με Νεανικό Διαβήτη (ΠΕΑΝΔ)
- Ένωση Γονέων και Φίλων Ατόμων με Σύνδρομο Down «Ηλιαχτίδα»
- Σωματείο Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών «Καλυψώ»
- Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ενημέρωσης και Βοήθειας «Η Καρδιά του Παιδιού»
- Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα»
- Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής»
- Οικογενειακή Συμμαχία Ελλάδος κατά της Νόσου VHL
- Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης
- Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (ΠΕΣΠΑ)
- Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών «ΚΕΦΙ» Αθηνών
- Ελληνική Εταιρεία Υποστήριξης Παιδιών με Γενετικά Προβλήματα «Το Μέλλον»
- Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες «Πίστη»
- Σύλλογος Μυασθενών Ελλάδος
- Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών (ΠΕΑ)
- Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ)
- Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ «Το Εργαστήρι»
- Σύλλογος «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας»
- Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών & Φίλων Πασχόντων από Λυσοσωμικά Νοσήματα «Η Αλληλεγγύη»
- Ελληνική Εταιρία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας
- Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου (ΟΕΚΚ) «Αγκαλιάζω»
- Ελληνική Εταιρεία για την Ινώδη Κυστική Νόσο (Ε.Ε.Ι.Κ.)
- Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΕΟΘΑ)
Το πρόγραμμα μαθημάτων για τον α' κύκλο χωρίζεται σε τέσσερις (4) θεματικές ενότητες που αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία, στην ενδυνάμωση ασθενών, την εξωστρέφεια και το πλαίσιο δράσης. Συγκεκριμένα, η θεματολογία των μαθημάτων και οι διδάσκοντες έχουν ως εξής:
Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ακαδημίας Εκπαίδευσης Συλλόγων Ασθενών είναι ο κ. Κωνσταντίνος Συρίγος, MD, PhD, FCCP, Καθηγητής Παθολογίας & Ογκολογίας, Ιατρική Σχολή Αθηνών, ΕΚΠΑ, ενώ μέλη είναι οι κ.κ. Νίκος Δέδες, πρόεδρος Συλλόγου Ασθενών «Θετική Φωνή», Γιώργος Kαλαμίτσης, πρόεδρος Συλλόγου Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας», Τζένη Περγιαλιώτου, πρόεδρος Prix Galien Greece, Κυριάκος Σουλιώτης, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Υγείας και αναπληρωτής Πρύτανη, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Επισκέπτης Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Για την εύρυθμη λειτουργία της Ακαδημίας Εκπαίδευσης Συλλόγων Ασθενών θα λειτουργήσει και η επίσημη ιστοσελίδα της, (www.galienacademy.com με αναλυτικές πληροφορίες σχετικά το σκοπό και τους στόχους της, το πρόγραμμα των μαθημάτων, τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής, τους διδάσκοντες με τα βιογραφικά τους, στοιχεία των συλλόγων ασθενών πανελλαδικά με links στα site τους, βιβλιοθήκη πληροφοριών για διάφορες παθήσεις, ηλεκτρονικές αιτήσεις συμμετοχής στα προγράμματα, δυνατότητα επικοινωνίας των μελών που συμμετέχουν στην «Ακαδημία Εκπαίδευσης Συλλόγων Ασθενών» μέσω φόρμας επικοινωνίας για οποιοδήποτε θέμα τους ενδιαφέρει, το οποίο θα κοινοποιούμε στον αρμόδιο σύλλογο ασθενών ή διδάσκοντα προκειμένου να ανταποκριθεί στο αίτημά τους.
Το site θα είναι «δυναμικό» και στην πορεία θα «χτίζεται» πάντα σε συνεννόηση με τους συλλόγους ασθενών, τους διδάσκοντες, τους υποστηρικτές και τις ανάγκες που θα προκύπτουν στην πορεία λειτουργίας του εκπαιδευτικού προγράμματος.
Για την υλοποίηση του α' κύκλου μαθημάτων της Ακαδημίας Εκπαίδευσης Συλλόγων Ασθενών συνέβαλλε σημαντικά με την ευγενική της υποστήριξη, η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer.
Από αριστερά: κα Ιωάννα Αλυσανδράτου, πρόεδρος Συλλόγου "Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδος" και κα Τζένη Περγιαλιώτου, πρόεδρος Prix Galien Greece και Galien Pateints Academy Program