Γίνεται κάποιος να πάσχει από Πάρκινσον, χωρίς να τρέμουν τα χέρια του;

Γίνεται κάποιος να πάσχει από Πάρκινσον, χωρίς να τρέμουν τα χέρια του;

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια νευρολογική πάθηση η οποία προκαλεί απώλεια και φθορά των νευρώνων του εγκεφάλου. Πήρε το όνομά της από τον άνθρωπο που περιέγραψε για πρώτη φορά τα συμπτώματά της, τον Βρετανό γιατρό Dr. James Parkinson, ο οποίος το 1817 μίλησε για την “τρομώδη παράλυση” (Shaking Palsy).

Η νόσος του Πάρκινσον είναι η δεύτερη συχνότερη εκφυλιστική διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η μέση ηλικία εμφάνισής της, είναι περίπου τα 60 έτη, αλλά εμφανίζεται και σε άτομα μικρότερης ηλικίας, ίσως και 30 ετών.

Έχει ταυτιστεί κυρίως με τα κινητικά προβλήματα που προκαλεί και ειδικά με τον “τρόμο” (τρεμούλα) στα χέρια. Στην πραγματικότητα, όμως, τα κινητικά συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον είναι τέσσερα: ο τρόμος κατά την ηρεμία, η δυσκαμψία, η βραδυκινησία (βραδύτητα των κινήσεων) και η αστάθεια θέσης.

Σ'' αυτά δευτερευόντως προστίθενται: η καμπτική στάση του σώματος και το «πάγωμα» (π.χ. frozen shoulder syndrom)

Εξίσου σημαντικά, όμως, στη διάγνωση της νόσου είναι και τα μη κινητικά συμπτώματα, τα οποία είναι λιγότερο γνωστά και πολλές φορές, οι ασθενείς ταλαιπωρούνται από άγνοια, απευθυνόμενοι σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα - εκτός από την ταλαιπωρία τους – την καθυστέρηση στη διάγνωση και ως εκ τούτου και την καθυστέρηση στην έναρξη της θεραπείας.

Πάμε να δούμε ποια είναι αυτά τα συμπτώματα:

Τα μη κινητικά συμπτώματα στη νόσο του Πάρκινσον

Τα μη κινητικά συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε στάδιο της νόσου του Πάρκινσον. Κάποια από αυτά, όπως η οσφρητική δυσλειτουργία, η δυσκοιλιότητα και η κατάθλιψη, μπορεί να προηγηθούν των κινητικών συμπτωμάτων για περισσότερο από μια δεκαετία.

Συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα

Σε αυτά περιλαμβάνονται η δυσκοιλιότητα, η υπερέκκριση σιέλου, η δυσφαγία ή ακόμα και πνιγμονή, η ακράτεια κοπράνων, η απώλεια γεύσης, η ναυτία και ο εμετός, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Συμπτώματα του αυτόνομου νευρικού συστήματος

Οι διαταραχές της ουροδόχου κύστης (συχνότητα, επιτακτικότητα) και άλλα συμπτώματα από το ουροποιητικό σύστημα αποτελούν μια συχνή αιτία πρόκλησης δυσφορίας στα άτομα με νόσο του Πάρκινσον. Για να καταλήξει κανείς στη διάγνωση της νόσου, θα πρέπει αρχικά να αποκλείσει τυχόν προβλήματα με την ουροδόχο κύστη ή την ουρήθρα, αλλά και τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες φαρμάκων.

Η διάγνωση τίθεται από ουρολόγο σε συνεργασία με νευρολόγο.

Αλλα συμπτώματα :

- Ξηροφθαλμία
- Στυτική δυσλειτουργία
- Πτώσεις σχετιζόμενες με ορθοστατική υπόταση
- Υπερσεξουαλικότητα (πιθανώς προερχόμενη από φάρμακα)
- Ανάγκη χρήσης της τουαλέτας κατά τη διάρκεια της νύχτας (νυκτουρία)
- Ορθοστατική υπόταση
- Εφίδρωση

Αισθητηριακά συμπτώματα

Η απώλεια της αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης θεωρείται ένα πολύ πρώιμο σύμπτωμα, που εμφανίζεται σε άτομα που έχουν διαγνωστεί πρόσφατα με Πάρκινσον και δεν έχουν λάβει ακόμη θεραπεία. Αιτία γι'' αυτά τα συμπτώματα αποτελεί η βλάβη των νευρικών κυττάρων στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την αίσθηση της όσφρησης. Οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν μια αξιόπιστη μέθοδο, με την οποία στο μέλλον, θα μπορούν να καταλήγουν γρηγορότερα στη διάγνωση του Πάρκινσον, μέσα από την αναγνώριση αυτού του συμπτώματος.

Πόνος

Κι όμως, οι ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον έχουν συχνά πόνους. Ο πόνος αποτελεί αισθητηριακό αίσθημα και είναι υποκειμενικός ο τρόπος που τον βιώνει το κάθε άτομο. Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς ή χρόνιος, ενώ μπορεί να εμφανίζει διαφοροποιήσεις στη διάρκεια, την ένταση και τον τύπο (αμβλύς, καυστικός ή οξύς πόνος). Η πηγή προέλευσής του και το σημείο στο οποίο εμφανίζεται διαφέρει, επίσης, από άτομο σε άτομο.

Διαταραχές ύπνου

Τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον μπορεί να εμφανίσουν μια σειρά από διαταραχές του ύπνου, όπως: αϋπνία, παραϋπνίες και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η αϋπνία αποτελεί συχνό και σημαντικό πρόβλημα, λόγω των επιπτώσεων της έλλειψης ύπνου στην ποιότητα ζωής. Απότομες ακούσιες κινήσεις, επίσης, κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί να είναι σημάδι της νόσου του Πάρκινσον.

Νευροψυχιατρικά συμπτώματα

Σ'' αυτά περιλαμβάνονται: η ανηδονία, η απάθεια, το άγχος, η ελλειμματική προσοχή, η σύγχυση, το
παραλήρημα, η άνοια. Σε άλλα συμπτώματα:

- Κατάθλιψη: Η κατάθλιψη εμφανίζεται για μεγάλες χρονικές περιόδους περίπου στο 40% των ατόμων με νόσο του Πάρκινσον, ενώ πέρα από αυτό, μπορεί επίσης να επιδεινώσει περισσότερο όλα τα υπόλοιπα συμπτώματα της νόσου.
- Παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις, αυταπάτες
- Ψυχαναγκαστική συμπεριφορά (π.χ. τυχερά παιχνίδια)
- Κρίσεις πανικού: Οι κρίσεις πανικού χαρακτηρίζονται από την ξαφνική εμφάνιση έντονου άγχους, που συσχετίζεται με αρκετά ψυχολογικά συμπτώματα.
- Επαναληπτική (στερεοτυπική) συμπεριφορά: Η στερεοτυπική συμπεριφορά χαρακτηρίζεται από το ψυχαναγκαστικό ενδιαφέρον για επαναληπτικές, μηχανικές εργασίες και την πραγματοποίησή τους, π.χ. συλλογή βότσαλων και η όσο το δυνατόν τελειότερη στοίχιση τους, η αποσυναρμολόγηση και η επανασυναρμολόγηση πόμολων και η κατασκευή εκατοντάδων μικρών ξύλινων κουτιών.

Άλλα μη κινητικά συμπτώματα

- Θολή όραση
- Διπλωπία
- Κόπωση: Ένα περίπλοκο σύμπτωμα που μπορεί να περιλαμβάνει αίσθημα εξάντλησης, ή έλλειψης ενέργειας και κινήτρων.
- Φολιδωτό, απολεπιζόμενο, κνησμώδες, ερυθρό δέρμα (σμηγματόρροια)
- Πρόσληψη σωματικού βάρους (πιθανώς προερχόμενη από φάρμακα)
- Απώλεια σωματικού βάρους

Η επικοινωνία μεταξύ των ατόμων με τη νόσο του Πάρκινσον και των γιατρών τους είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι δύο αυτές ομάδες ανθρώπων ενδεχομένως να μην έχουν την ίδια άποψη αναφορικά με τα συμπτώματα που προκαλούν τα μεγαλύτερα προβλήματα και ότι αυτές οι ασυμφωνίες μπορούν να παρακωλύσουν την αποτελεσματική διαχείριση της νόσου.

Με πληροφορίες από .healthinvest.gr και parkinson.org

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

O σημαντικός ρόλος του ασθενούς και του φροντιστή στην νόσο του Πάρκινσον