Γ.Στουρνάρας σε εκδήλωση του ΣΦΕΕ: Η φαρμακοβιομηχανία είναι δυναμικός κλάδος για την ελληνική οικονομία

Γ.Στουρνάρας σε εκδήλωση του ΣΦΕΕ: Η φαρμακοβιομηχανία είναι δυναμικός κλάδος για την ελληνική οικονομία

Της Γιάννας Σουλάκη

Με την παρουσία δεκάδων εκπροσώπων από την πολιτική, την φαρμακοβιομηχανία και τον ιατρικό κλάδο η εκδήλωση του ΣΦΕΕ στο Μικρό Χρηματιστήριο στιγματίστηκε από την κοινή διαπίστωση όλων των ομιλητών, ότι η χώρα χρειάζεται επενδύσεις, αλλαγή νοοτροπιών, ανάπτυξη του εξαγωγικού κλάδου και υγιή επιχειρηματικότητα για να βγει από το αδιέξοδο.

Σημαντική ομιλία στην εκδήλωση - που έγινε ενόψει της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου που θα διεξαχθεί σήμερα - ήταν αυτή του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ.Γιάννη Στουρνάρα, ενώ οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας εξέθεσαν όλα τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο, όπως είναι : οι μειώσεις των τιμών, η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, η συμπίεση της φαρμακευτικής δαπάνης και ανάγκη για τόνωση της αγοράς εργασίας.

 Ο κ.Γιάννης Στουρνάρας είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ότι "η αβεβαιότητα συνεχίζεται" και ζήτησε από την πολιτεία να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η αξιολόγηση, ενώ τόνισε ότι "σε μεγάλο βαθμό έχει ολοκληρωθεί η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας μας, η οποία έχει φθάσει το 90% των στόχων της".

Ο Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας τόνισε ότι η φαρμακευτική βιομηχανία έχει χαρακτηριστικά δυναμικού κλάδου και μπορεί να συνεισφέρει πολύ σημαντικά στην ελληνική Οικονομία, παρ''ότι υπέστη τη μεγαλύτερη πίεση από όλους σχεδόν τους κλάδους κατά τα διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Οπως είπε χαρακτηριστικά, σήμερα τα νέα φάρμακα στις ΗΠΑ κατά 65% αναπτύσσονται από μικρές επιχειρήσεις, στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 35%, ενώ στη χώρα μας μηδαμινό.

Συνεργασία φαρμακοβιομηχανίας και κράτους στην έρευνα

Ο κ.Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε εκτενώς και στις δυνατότητες συνεργασίας της φαρμακευτικής βιομηχανίας με το κράτος για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου στήριξης της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων στον Κλάδο.

Οπως είπε χαρακτηριστικά: "Στόχος είναι η Ελλάδα να αναδειχθεί σε κέντρο διεξαγωγής κλινικών μελετών και σε βασικό προορισμό ιατρικών συνεδρίων και ιατρικού τουρισμού. Οι κλινικές μελέτες, ως ένας τομέας στρατηγικής ανάπτυξης, είναι σε θέση να προσφέρουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία, συμβάλλοντας στην απασχόληση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας στο μέλλον. Επίσης, η συνεργασία της φαρμακοβιομηχανίας, του κράτους και της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας είναι απαραίτητη για την εκμετάλλευση των ευκαιριών που προσφέρει ο ταχύτατα αναπτυσσόμενος κλάδος της ψηφιακής υγείας".

 Η ενθάρρυνση της έρευνας, η διάχυση της τεχνολογίας και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αποτελούν το τρίπτυχο για να ενθαρρυνθεί η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου, είπε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, και συμπλήρωσε ότι:

"Αυτή θα εστιάζει στη δημιουργία αξίας μέσω της διασύνδεσης του απομονωμένου σήμερα δημόσιου ερευνητικού συστήματος, με τον παραγωγικό τομέα, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αναπτυξιακή διαδικασία. Γενικότερα, η δημόσια παρέμβαση μπορεί να ενθαρρύνει τόσο τη διάχυση της τεχνολογίας, δηλαδή τη στήριξη της εμπορικής αξιοποίησης της ερευνητικής δραστηριότητας που παράγεται στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα (άδειες και δικαιώματα ευρεσιτεχνίας), όσο και τη δημιουργία παραγωγικής διεξόδου στις φιλοδοξίες των χαρισματικών και ταλαντούχων νέων επιστημόνων. Για να επιτευχθεί αυτός ο κοινός στόχος, θα πρέπει, πρώτον, να εμπεδωθεί ευρέως στην κοινωνία κουλτούρα επιχειρηματικότητας και αναγνώριση της αριστείας και, δεύτερον, να αξιοποιηθούν οι πόροι των υφιστάμενων ταμείων παροχής εγγυήσεων και χρηματοδοτήσεων".

Στ.Πιτσιόρλας: "Εχουμε καθυστερήσει στα μητρώα ασθενών"

Από την πλευρά της πολιτείας, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας τόνισε ότι "η αβεβαιότητα είναι το μεγάλο πρόβλημα, το οποίο πρέπει να προσπεράσουμε", ενώ εκτίμησε ότι στις "αρχές Απριλίου θα έχουμε μία συμφωνία επί των κειμένων".

Ο κ.Στέργιος Πιτσιόρλας σημείωσε επίσης ότι "η κυβέρνηση επιδιώκει μία συνολική συμφωνία" και εκτίμησε ότι "όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση θα διαμορφωθεί ένα ευνοϊκό πλαίσιο για την ελληνική οικονομία".

Αναφερόμενος στα θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που τέθηκαν στην εκδήλωση, ο υφυπουργός Ανάπτυξης παραδέχθηκε ότι "έχουμε καθυστερήσει στην δημιουργία μητρώων ασθενών, αλλά από την άλλη είπε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα". Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι "εάν γίνει το βήμα με τις κλινικές μελέτες, θα υπάρξει μεγάλη ώθηση στο σύστημα".

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

ΣΦΕΕ: H καινοτόμος φαρμακοβιομηχανία πρέπει να αποτελέσει αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας