Της Γιάννας Σουλάκη
Κοινά προϊόντα οικιακής χρήσης περιέχουν χημικές ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν τις ορμόνες μας και να συμβάλλουν στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, όπως αποδείχθηκε σε πρόσφατη μελέτη. Πρόκειται για ένα ευρύ φάρμα προϊόντων, από χαλιά μέχρι καθαριστικά προϊόντα, οι υγειονομικές επιπτώσεις των οποίων κοστίζουν στους Ευρωπαίους δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σύμφωνα με την ίδια μελέτη.
Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα - η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Epidemiology & Community Health - εξέτασαν αρχεία ηλικιωμένων από τη σουηδική πόλη Ουψάλα, και μελέτησαν τις επιπτώσεις που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό, η έκθεση σε χημικές ουσίες - που είναι γνωστό ότι διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα - όπως είναι οι φθαλικές ενώσεις, τα πολυχλωριωμένα διφαινύλιατα (PCB''s), τα φυστοφάρμακα κ.α. συμβάλλοντας στην εμφάνιση παχυσαρκίας και διαβήτη.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις γνώσεις που άντλησαν από τη μελέτη τους, στην κατεύθυνση να προχωρήσουν παραπέρα: Προσπάθησαν να καταγράψουν τις επιπτώσεις που έχουν αυτές οι ουσίες στην υγεία όλων των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά και στην οικονομία της Ευρώπης.
Αποδείχθηκε λοιπόν, ότι μια πιθανή μείωση κατά 25% της έκθεσης στις χημικές ουσίες που μελετήθηκαν, θα επέφερε μείωση κατά 13% στα περιστατικά εμφάνισης διαβήτη μεταξύ των ηλικιωμένων Ευρωπαίων. Σύμφωνα με την μελέτη, αυτό θα σήμαινε αυτομάτως 150.000 λιγότερα περιστατικά διαβήτη κάθε χρόνο και μια εξοικονόμηση περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.
Η μελέτη, με επικεφαλής τον ερευνητή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Leonardo Trasande, συνδέει πολλές (και ολοένα αυξανόμενες) έρευνες που αποδεικνύουν τις καταστροφικές συνέπειες των χημικών ουσιών στις οποίες εκτίθενται οι άνθρωποι σε καθημερινή βάση. Αποδείχθηκε, λοιπόν, ότι οι ενδοκρινικοί διαταράκτες (χημικές ουσίες που μιμούνται τις ορμόνες μας) που βρέθηκαν σε ένα ευρύ φάσμα καθημερινών προϊόντων, μεταξύ αυτών σε έπιπλα, αποδείξεις ταμειακών μηχανών, αλλά ακόμα και σε κονσερβοποιημένα τρόφιμα, μπορεί να διαταράξει πολλές και διαφορετικές σωματικές λειτουργίες.
Μία άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε από τον ίδιο ερευνητή L. Trasande πριν από 5 μήνες, αποδεικνύει ότι χημικές ουσίες που περιέχονται σε προϊόντα οικιακής χρήσης, οδήγησαν τις ΗΠΑ σε οικονομικές δαπάνες 340 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, χρήματα που δαπανήθηκαν σε φαρμακευτικές θεραπείες, νοσηλείες σε νοσοκομεία και απώλεια παραγωγικότητας. Το ποσό αυτό είναι πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια χαμηλότερο στην Ευρώπη, αλλά ωστόσο, παραμένει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, το οποίο αγγίζει τελικά ολόκληρο τον πλανήτη.
Με πληροφορίες από time.com