Χριστούγεννα με γρίπη και κορονοϊό;
Shutterstock
Shutterstock
Υγεία

Χριστούγεννα με γρίπη και κορονοϊό;

Δύσκολες γιορτές προβλέπουν πολλοί επιστήμονες, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Το φετινό χειμώνα, ο φόβος των ειδικών δεν επικεντρώνεται στον κορονοϊό καθ' αυτό αλλά στη συνύπαρξη του κορονοϊού με τη γρίπη και άλλους κοινούς ιούς οι οποίοι, τους δύο προηγούμενους χειμώνες της πανδημίας, ήταν «άφαντοι» λόγω των περιοριστικών μέτρων και της ευρείας χρήσης μάσκας.

Φέτος δεν υπάρχουν μέτρα και η γρίπη και άλλοι ιοί βρίσκονται ήδη σε έξαρση σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Έτσι όσο προχωρά ο χειμώνας, κανείς δεν θα μπορεί να προβλέψει πώς και πότε θα ξεσπάσει ένα πιθανό ταυτόχρονο κύμα Covid-19 και γρίπης, ή ενδεχομένως και άλλων ιών μαζί.

Βέβαιο θεωρείται ότι η ανοσία του πληθυσμού απέναντι στους κοινούς χειμερινούς ιούς έχει εξασθενήσει, λόγω της μάσκας και των lockdown της προηγούμενης περιόδου.

Ήδη, εδώ και ενάμιση μήνα οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφουν έξαρση της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού ενώ και στην Ευρώπη, τουλάχιστον δέκα χώρες - ανάμεσά τους και η Ελλάδα - αναφέρουν θετικότητα γρίπης πάνω από 10% (το ποσοστό αυτό είναι το όριο πάνω από το οποίο ξεκινά η περίοδος έξαρσης της εποχικής γρίπης).

Στη χώρα μας συγκεκριμένα, το ποσοστό θετικότητας είναι αυτή τη στιγμή στο 15,9%, ενώ οι επισκέψεις σε γιατρούς εξαιτίας συμπτωμάτων γρίπης αυξήθηκαν κατά 29% την τελευταία εβδομάδα. Πάντως, σε απόλυτους αριθμούς, τα επίσημα κρούσματα παραμένουν χαμηλά (7 την τελευταία εβδομάδα, σε σύνολο 44 που ελέγχθηκαν). Τις τελευταίες 6 εβδομάδες αναφέρθηκαν δύο σοβαρά ασθενείς με γρίπη, ένας εκ των οποίων έχασε τη ζωή του από επιπλοκές σχετιζόμενες με τον ιό.

Οι ειδικοί υπενθυμίζουν με κάθε ευκαιρία τη σημασία του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού και της γρίπης, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες οι οποίες είναι και πιο ευάλωτες απέναντι σε μια ταυτόχρονη προσβολή από πολλαπλούς ιούς.

Τι μέλλει γενέσθαι στην Κίνα;

Την ώρα που η Δύση προσπαθεί να προετοιμαστεί απέναντι στο ενδεχόμενο πολλαπλών λοιμώξεων από πολλούς ιούς, η Κίνα είναι αντιμέτωπη με νέα έξαρση του κορονοϊού. Η Κίνα ήταν από τις πρώτες χώρες που υιοθέτησαν την πολιτική ZeroCovid, επιδιώκοντας μηδενικά κρούσματα και μέχρι πρότινος το είχε επιτύχει.

Όμως τα κρούσματα άρχισαν και πάλι να αυξάνονται στο κινεζικό έδαφος και αυτή τη φορά με κάποιες περιοχές να ξεσηκώνονται απέναντι στα σκληρά lockdown.

Αν όμως η Κίνα αποφασίσει σε αυτή τη φάση με δεδομένη τη μεγάλη μεταδοτικότητα της Όμικρον και των υποπαραλλαγών της, μπορεί να βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα και θανάτους, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τον υπόλοιπο πλανήτη. Πιθανότερο θεωρείται να συνεχιστούν οι περιορισμοί, άρα και οι αντιδράσεις και η κοινωνική αναταραχή.

Εκτός από την Κίνα, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη και η Κορέα ήταν από τις χώρες που επιχείρησαν να εκμηδενίσουν τα κρούσματα Covid-19 στο έδαφός τους και σε ένα βαθμό και για κάποιο διάστημα το κατάφεραν.