Koρυφαίοι Έλληνες και διεθνείς ομιλητές συναντήθηκαν σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με αφορμή το 2ο Συνέδριο Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας (Health Technology Assessment - HTA) και με θέμα: Οικοδόμηση Εμπιστοσύνης και Προσδιορισμός των Εθνικών Φραγμών.
Επίκεντρο των ομιλητών του συνεδρίου ήταν η δημιουργία και εφαρμογή του ελληνικού συστήματος ΗΤΑ, ως σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης φαρμάκων, το οποίο μπορεί να συντελέσει καθοριστικά στη διευκόλυνση των παραπάνω διαδικασιών, εξοικονομώντας παράλληλα πόρους για το σύστημα υγείας.
Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, είπε ότι ελπίζει η δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού οργανισμού ΗΤΑ να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του δευτέρου εξαμήνου του 2017:
“Βρισκόμαστε στη διαδικασία επεξεργασίας ενός μεταβατικού σταδίου το οποίο ελπίζουμε να θέσουμε σε εφαρμογή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους και παράλληλα προχωρούμε τον σχεδιασμό για τη δημιουργία του ανεξάρτητου οργανισμού ΗΤΑ” και παραδέχτηκε ότι η δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών σε πραγματικά καινοτόμα φάρμακα με τεκμηριωμένο κλινικό όφελος και θετική επίδραση στην εξέλιξη της νόσου και την ποιότητα ζωής, είναι κρίσιμη πολιτική προτεραιότητα”
Ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού EunetHTA, Wim Goettsch, τόνισε τη σημασία του συστήματος στην αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας. Οπως είπε χαρακτηριστικά:
“Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να συνεργαστούν έτσι ώστε να μπορούν να αξιολογούν από κοινού προϊόντα και υπηρεσίες υγείας. Ως γνωστόν υπάρχει μια κεντρική διαδικασία για την έγκριση των φαρμάκων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Και αυτό μπορεί να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω και σε επίπεδο ΗΤΑ”. υγείας στη χώρα σας» υπογράμμισε ο κ. Goettsch.
Από την πλευρά του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ) ο κ.Πασχάλης Αποστολίδης, εξέφρασε την ανησυχία του για τους μειωμένους προϋπολογισμούς Υγείας, τη στιγμή που οι προκλήσεις, όπως είπε, για τη φαρμακοβιομηχανία είναι πολλές, λόγω των τελευταίων μέτρων στο χώρο του φαρμάκου:
"Η καινοτομία μπορεί να αποτελέσει λύση στα προβλήματα και ήδη τα επόμενα χρόνια βρίσκονται υπό ανάπτυξη πάνω από 7.000 νέα καινοτόμα φάρμακα εκ των οποίων μόνο το 10% θα φτάσει μέχρι τις εγκριτικές αρχές. Η προσοχή πρέπει να στραφεί στην αξιολόγηση της καινοτομίας και η ορθή εφαρμογή του HTA μπορεί να συντελέσει καθοριστικά, εξοικονομώντας παράλληλα πόρους για το σύστημα Υγείας. Η σχέση κόστους-οφέλους πρέπει να είναι υπέρ του ασθενούς και των συστημάτων υγείας όταν γίνεται με ορθολογικό τρόπο". Το φάρμακο πρέπει να αποζημιώνεται με βάση την αποτελεσματικότητά του, ανέφερε ο κ. Αποστολίδης και κλείνοντας τόνισε: "Το ΗΤΑ θα πρέπει να είναι ένας ανεξάρτητος εθνικός φορέας που θα παρέχει διαφάνεια και αξιοπιστία, θα επιταχύνει την πρόσβαση και θα λειτουργήσει με ασθενο-κεντρικό χαρακτήρα, εμπλέκοντας όλους τους ενδιαφερόμενους εταίρους (κλινικούς, ασθενείς, βιομηχανία)".
Ο Προϊστάμενος Τμήματος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού & Προγραμματισμού Αναπτυξιακών Έργων, Δ/νση Στρατηγικού Σχεδιασμού ΕΟΠΥΥ κ.Σπύρος Γούλας είπε ότι με βάση τον ορισμό του, το ΗΤΑ αποτελεί ένα πεδίο επιστημονικής έρευνας με σκοπό να ενημερώσει τους λήπτες πολιτικών αποφάσεων που αφορούν την εισαγωγή και τη χρήση νέων τεχνολογιών υγείας:
"Ο ΕΟΠΥΥ είναι ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα της αποζημίωσης. Υπάρχουν πολλά γνωμοδοτικά όργανα , που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ. Το ΗΤΑ πρέπει να είναι η γέφυρα μεταξύ των πολιτικών αποφάσεων και της έρευνας" ανέφερε ο κ. Γούλας.
Από την πλευρά του ο κ. Jim Sage, Πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum, μίλησε για την αξία της καινοτομίας, η οποία μπορεί να αξιολογηθεί από το σύστημα ΗΤΑ. Οπως είπε:
“Με τη βοήθεια της καινοτομίας έχει αυξηθεί ο μέσος όρος ζωής, ενώ έχουν μειωθεί τα ποσοστά αναπηρίας και έχει αυξηθεί η ποιότητα ζωής" είπε ο κ. Sage και έφερε ως παράδειγμα το ότι όταν επενδύεται 1 δολάριο στα εμβόλια, το κέρδος για τη δημόσια υγεία φτάνει τα 10 δολάρια: “Θα πρέπει το όφελος από τα καινοτόμα φάρμακα να υπερκαλύπτει το ποσό για τα rebate και τα claw-back, αλλιώς η εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων θα καθυστερεί σημαντικά. Το ΗΤΑ πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα από την Κυβέρνηση, την Επιτροπή Αποζημίωσης, τις επιστημονικές εταιρείες, ακόμα και από τους συλλόγους ασθενών, έτσι ώστε οι αποφάσεις να είναι διαφανείς και αντικειμενικές”, τόνισε ο πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum.
Από την πλευρά των ασθενών ο Πρόεδρος του Συλλόγου “Θετική Φωνή” κ.Νίκος Δέδες τόνισε την ανάγκη να συμμετέχουν σε φορείς όπως το ΗΤΑ και οι σύλλογοι των ασθενών, ενώ τόνισε την ανάγκη για καλύτερη και δικαιότερη κατανομή των πόρων, ώστε να μην αποκλειστεί καμία ομάδα ασθενών από τα καινοτόμα φάρμακα.
“Στην υπόλοιπη Ευρώπη οι εκπρόσωποι των συλλόγων ασθενών συμμετέχουν κανονικά σε φορείς όπως το ΗΤΑ. Όλοι μαζί μπορούμε να εκπαιδευόμαστε και να ενημερωνόμαστε, αλλά ουσιαστικά οι ασθενείς δεν συμμετέχουν σε καμία ομάδα εργασίας” τόνισε ο κύριος Δέδες.
Η κ.Αντζελα Βερναδάκη, Market Access & External Relations Director της Abbvie Pharmaceuticals S.A, είπε στην ομιλία της, ότι στην Ελλάδα είμαστε τελευταίοι στους χρόνους κυκλοφορίας ενός νέου φαρμάκου.
“Η αποδοτικότητα είναι διαφορετική έννοια από την αποτελεσματικότητα” ανέφερε η κα. Βερναδάκη και συμπλήρωσε ότι: “Στη Γαλλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία λαμβάνουν υπόψη τους την πραγματική καινοτομία που κομίζει ένα νέο φάρμακο, όπως και τα managed entry agreements που διασφαλίζουν την αποζημίωση μόνο των αποδοτικών θεραπειών. Οι μεταρρυθμίσεις στο φάρμακο αρκούνται στη μείωση των τιμών των φαρμάκων και όχι στη μείωση του όγκου, με ελέγχους στη συνταγογράφηση”, είπε η κα.Βερναδάκη και τόνισε ότι το ΗΤΑ θα πρέπει να λειτουργήσει σε σωστές βάσεις για να είναι αποδοτικό.