Η «επανάσταση» των startups στην φαρμακευτική βιομηχανία
Τεχνητή Νοημοσύνη

Η «επανάσταση» των startups στην φαρμακευτική βιομηχανία

Οι startups, δηλαδή νεοσύστατες, επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν πλήρως αυτοματοποιημένες υπηρεσίες ανακάλυψης φαρμάκων στη φαρμακευτική βιομηχανία

Παρά τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων, η φαρμακευτική βιομηχανία συνεχίζει να αγωνίζεται για τη θεραπεία σημαντικών ασθενειών, από τον καρκίνο έως την άνοια

Ο μέσος χρόνος που απαιτείται για την ανάπτυξη ενός φαρμάκου είναι περισσότερος από 12 χρόνια, ενώ το κόστος ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια.

Εννέα στα δέκα φάρμακα που αναπτύσσονται δεν καταφέρνουν να εγκριθούν από τις ρυθμιστικές αρχές.

«Τα δύο τρίτα των ασθενειών δεν έχουν επαρκείς θεραπείες», λέει η Tanja Dowe, διευθύνουσα σύμβουλος του Debiopharm Innovation Fund. «Η φαρμακευτική βιομηχανία δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι», τονίζει.

Το πρόβλημα;

Η Dowe υποστηρίζει ότι η φαρμακοβιομηχανία δεν έχει υιοθετήσει τεχνικές μηχανικής όπως η προσομοίωση και η μοντελοποίηση - οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε άλλες βιομηχανίες. 

Πώς λοιπόν μπορεί η γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη να αλλάξει το παιχνίδι της ανακάλυψης φαρμάκων; Και τι είναι διαφορετικό τώρα από την επανάσταση που είχε υποσχεθεί πριν από δέκα χρόνια;

Παραδοσιακά, τα φάρμακα ανακαλύπτονταν με τον εντοπισμό συστατικών κυρίως σε παραδοσιακές θεραπείες.

Όμως, η σύγχρονη ανακάλυψη φαρμάκων περιλαμβάνει χημικούς που κάνουν ενδελεχή έρευνα για ένα νέο μόριο το οποίο θα πρέπει να είναι νέο, κατοχυρώσιμο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, ιδιαίτερα δραστικό σε έναν επιλεγμένο βιολογικό στόχο και ιδιαίτερα επιλεκτικό.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να κάνει αυτές τις διαδικασίες ταχύτερες και φθηνότερες, επιτρέποντας στους ερευνητές να εξετάσουν πολύ περισσότερα μόρια από ό,τι θα ήταν δυνατό στο εργαστήριο. 

Κατά την τελευταία δεκαετία, οι ευρωπαϊκές εταιρείες που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για την ιατρική έρευνα έχουν συγκεντρώσει πάνω από 2 δισ. δολάρια, αλλά η παράδοση έχει μείνει πίσω.

Η φαρμακευτική βιομηχανία πρέπει να αγκαλιάσει πραγματικά την Τεχνητή Νοημοσύνη και να την αξιοποιήσει για την πλήρη διαδικασία ανακάλυψης φαρμάκων.

Η Iktos έχει σχεδιάσει μια μοριακή γεννήτρια που παράγει έναν εικονικό σχεδιασμό μορίων και στη συνέχεια τα δοκιμάζει εικονικά μέσω προγνωστικών μοντέλων.

Η γεννητική τεχνητή νοημοσύνη βελτιώνει τον σχεδιασμό μορίων και το μοντέλο επαναλαμβάνει μέχρι να βρει μόρια με πολύ καλές πιθανότητες να πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια. 

Αλλά τα μοντέλα πρόβλεψης δεν είναι τέλεια - τα μόρια πρέπει να συντεθούν στο εργαστήριο και να δοκιμαστούν.

Για να το ξεπεράσει αυτό, η Iktos έχει αναπτύξει ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για το σχεδιασμό νέων μορίων παράλληλα με μια αποτελεσματική, γρήγορη και φθηνή μέθοδο για την ολοκλήρωση της σύνθεσης.

Η Iktos Robotics είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα ανακάλυψης φαρμάκων για τη σύνθεση και τη δοκιμή μορίων μέσω αυτοματοποίησης.

Το νέο σύνολο δεδομένων τροφοδοτεί στη συνέχεια το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης και το ενισχύει, δημιουργώντας έναν ενάρετο κύκλο.

Η startup λέει ότι θα είναι μία από τις πρώτες εταιρείες που θα προσφέρει τέτοιες πλήρως ολοκληρωμένες υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης και αυτοματοποιημένης ανακάλυψης φαρμάκων στη φαρμακοβιομηχανία.

Με τη μείωση του κόστους και του χρόνου, οι πλατφόρμες ανακάλυψης φαρμάκων με τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τις βιοτεχνολογικές και φαρμακευτικές εταιρείες να ασχοληθούν με ένα ευρύτερο φάσμα ασθενειών.

Η γέφυρα καινοτομίας

Ενώ οι νεοσύστατες επιχειρήσεις ανακάλυψης φαρμάκων με τεχνητή νοημοσύνη έχουν γίνει μια σημαντική τάση, οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες συχνά δυσκολεύονται να αξιοποιήσουν αυτό το οικοσύστημα, καθώς βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και είναι άκρως κερδοσκοπικό. 

Παράλληλα με την Iktos, η Debiopharm έχει επενδύσει σε δύο γαλλικές νεοφυείς επιχειρήσεις: Whitelab Genomics, η οποία αναπτύσσει λύσεις λογισμικού με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την επιτάχυνση και την απομείωση του κινδύνου ανάπτυξης γονιδιακών και κυτταρικών θεραπειών, και Nova Discovery που προσομοιώνει κλινικές δοκιμές ασθενών με μοντέλα ασθενειών.

Καθώς η Ευρώπη φιλοξενεί πολλές από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο και αποτελεί κόμβο εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης τόσο στον ακαδημαϊκό χώρο όσο και σε νεοσύστατες επιχειρήσεις, είναι σε θέση να ηγηθεί της επανάστασης στην ανακάλυψη φαρμάκων με τεχνητή νοημοσύνη. «Βρίσκουμε μερικούς πραγματικά καλούς θύλακες καινοτομίας εδώ», λέει ο Dowe.