Η επιδημία της γρίπης: Πότε είναι επικίνδυνη; Χρήσιμες ιατρικές συμβουλές

Η επιδημία της γρίπης: Πότε είναι επικίνδυνη; Χρήσιμες ιατρικές συμβουλές

Η εποχική γρίπη σαρώνει, με θύματα κυρίως τους ηλικιωμένους αλλά και όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι ασθενείς που νοσούν από τη φονική γρίπη που κυκλοφορεί στη χώρα μας έχουν αυξηθεί δραματικά. Πότε κινδυνεύουμε;

Από κ. Ελευθέριο Φερεκύδη , καθηγητού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η γρίπη είναι μια οξεία ιογενής λοίμωξη της μύτης, του λαιμού και των πνευμόνων. Είναι μια κοινή αιτία της οξείας αναπνευστικής νόσου και μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών. Μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο, με το βήχα, το φτάρνισμα και γενικά με τη διασπορά αόρατων σταγονιδίων όταν μιλάμε. Ακόμη υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης με τα χέρια, όταν αγγίζουμε μολυσμένες επιφάνειες και στη συνέχεια τα ματιά τη μύτη η το στόμα. Διάφοροι παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και η συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους αυξάνουν τη πιθανότητα μετάδοσης της γρίπης

Συμπτώματα της γρίπης

Οι ασθενείς με γρίπη παρουσιάζουν υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, κόπωση πόνους των μυών και των αρθρώσεων, μπούκωμα στη μύτη, καταρροή, πονόλαιμο, έντονο αρχικά ξηρό βήχα. Καμιά φορά τα παιδιά παρουσιάζουν ναυτία, εμέτους, ή και διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια. Η αρρώστια διαρκεί 3 έως 7 η και σπάνια 10 μέρες, με την πιθανότητα η καταβολή δυνάμεων και ο βήχας να ταλαιπωρεί τον άρρωστο για αρκετές ημέρες.

Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι, ενώ η γρίπη είναι μια ήπια έως και σοβαρή αρρώστια, μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρες επιπλοκές, όπως η πνευμονία, θανατηφόρες κρίσεις άσθματος σε άτομα με βρογχικό άσθμα, επιδείνωση της καρδιακής λειτουργίας σε περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας και άλλα.

Σημαντικές πληροφορίες για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θεραπεία της γρίπης επιτυγχάνεται με την ενίσχυση του οργανισμού, ώστε οι μηχανισμοί άμυνάς του - με τα αντισώματα που θα δημιουργήσουν - να αντιμετωπίσουν το ιό της γρίπης. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν δράση εναντίον του ιού της γρίπης. Γενικά θεραπευτικά, γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα και να ανακουφιστεί ο άρρωστος. Σημαντικό είναι με την εμφάνιση του πυρετού να παραμείνουμε κλινήρης, να σταματήσουμε αμέσως το κάπνισμα εάν καπνίζουμε και ακόμη να αποφύγουμε το παθητικό κάπνισμα από άτομα του περιβάλλοντός μας τα οποία πιθανόν να καπνίζουν, διότι αυτό χειροτερεύει τα συμπτώματα. Να γίνεται άφθονη λήψη υγρών, όπως νερό, χυμοί φρούτων και ελαφριές σούπες, ώστε - κυρίως όταν υπάρχει πυρετός και υπάρχουν αυξημένες απώλειες - να αποφύγει κανείς την αφυδάτωση.

Εάν υπάρχει έντονος πόνος στο λαιμό, δηλ. στο φάρυγγα, βοηθούν οι γαργάρες με ζεστό νερό που να περιέχει άλας, ή με διάφορα αντισηπτικά διαλύματα. Ακόμη ειδικά σπρέι ή χάπια που διαλύονται στο στόμα μπορούν να βοηθήσουν. Αποσυμφοριτικές ρινικές σταγόνες η σπρέι βοηθούν στο να απελευθερώσουν τη ρινική αναπνοή και να απομακρυνθούν εύκολα οι ρινικές εκκρίσεις.

Πρέπει να γνωρίζει κανείς, ότι σε κάποιες περιπτώσεις γρίπης η νόσος εξελίσσεται βαρύτερα και πρέπει η θεραπεία να γίνεται υπό παρακολούθηση γιατρού.

Οι περιπτώσεις αυτές είναι οι ακόλουθες:

  • Όταν η εμπύρετος κατάσταση διαρκεί περισσότερο από 7-8 μέρες και συνδυάζεται με βήχα όποιος δεν υποχωρεί και γίνεται πιο έντονος.
  • Οταν συνυπάρχει έντονη ωταλγία, με ή χωρίς ωτόρροια, ή και προσωπαλγία.
  • Οταν προστίθεται δυσκολία στην αναπνοή και συνυπάρχει δύσπνοια με συριγμό.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητη η θεραπευτική αντιμετώπιση να γίνεται με τη βοήθεια γιατρού και να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος ο οποίος είναι απαραίτητος για να αντιμετωπιστούν, οι καμία φορά θανατηφόρες επιπλοκές της γρίπης.