Η ευελιξία στο χώρο εργασίας μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις
Shutterstock
Shutterstock

Η ευελιξία στο χώρο εργασίας μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις

Οι ερευνητές βρήκαν μια σχέση μεταξύ ενός ευέλικτου χώρου εργασίας και του μειωμένου κινδύνου ασθενειών της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.

Η επιδημιολόγος Dr. Lisa Berkman, PhD, και μια ομάδα συν-συγγραφέων από το Harvard T.H. Το Chan School of Public Health και το Penn State University διαπίστωσαν ότι οι χώροι εργασίας που έδιναν στους εργαζόμενους περισσότερη αυτονομία, ισορροπία και υποστήριξη επηρέασαν θετικά την υγεία της καρδιάς.

Η τυχαιοποιημένη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Public Health, εξέτασε δεδομένα από το 2009 έως το 2013 και ομάδες εργαζομένων από δύο εταιρείες: μια εταιρεία πληροφορικής με μέτριους έως υψηλούς μισθούς και μια μονάδα μακροχρόνιας φροντίδας, κυρίως με γυναίκες φροντιστές που έπαιρναν χαμηλούς μισθούς. 

Σύμφωνα με τον συν-συγγραφέα Dr. Orfeu Buxton, PhD, καθηγητή βιοσυμπεριφορικής υγείας στο Penn State, τα διδάγματα από αυτή τη μελέτη εξακολουθούν να ισχύουν, ίσως ακόμη πιο έντονα μετά την πανδημία COVID-19.

«Παρόλο που είδαμε κάποια οφέλη από την ευελιξία στην εργασία από την COVID, πολλοί εργοδότες προσπαθούν να επιστρέψουν στον προηγούμενο τρόπο εργασίας εστιασμένο στην εργασία ή στις ωρολογισμένες ώρες αντί να επικεντρωθούν στην παραγωγική εργασία και σε επαρκείς μισθούς και υγειονομική περίθαλψη κατάλληλες για αυτή την παραγωγικότητα» υποστήριξε.

«Οι εργοδότες αντιμετωπίζουν πλέον «αντίθετους ανέμους» κύκλου εργασιών και δυσαρέσκειας των εργαζομένων που μπορεί να μειώσουν την παραγωγικότητα. 

Ελπίζουμε να αλλάξουμε τη συζήτηση για την κουλτούρα της εργασίας, συνειδητοποιώντας ότι η ευελιξία και η αντιμετώπιση των εργαζομένων με σεβασμό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη παραγωγικότητα και χαμηλότερο κύκλο εργασιών».

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές ανέπτυξαν προγράμματα στο χώρο εργασίας που παρείχαν μια υγιή ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής, καθώς και ένα υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον. 

Ως αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο προβλημάτων με την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία τους –ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι– παρουσίασαν μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Οι επόπτες συμμετείχαν σε διαδικτυακές και αυτοπροσώπως εκπαιδευτικές συνεδρίες για να τους δώσουν τα εργαλεία ώστε να ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους τους να τηρούν τις προσωπικές και οικογενειακές τους υποχρεώσεις, παρακινώντας παράλληλα την απόδοση στην εργασία. 

Υπήρχαν επίσης ομαδικές συναντήσεις, κατά τις οποίες οι εργαζόμενοι και τα αφεντικά τους μπορούσαν, από κοινού, να βρουν τρόπους που θα επιτρέψουν στους υπαλλήλους να έχουν περισσότερο έλεγχο στα προγράμματά τους και να μειώσουν τις εργασίες «χαμηλής αξίας».

Η μελέτη δείχνει πόσο σημαντικές είναι οι συνθήκες εργασίας όταν πρόκειται για την κατανόηση των αποτελεσμάτων υγείας.

«Όταν μετριάστηκαν οι αγχωτικές συνθήκες εργασίας και οι συγκρούσεις εργασίας-οικογένειας, είδαμε μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου μεταξύ των πιο ευάλωτων εργαζομένων, χωρίς καμία αρνητική επίπτωση στην παραγωγικότητά τους», δήλωσε ο Dr. Berkman, καθηγητής δημόσιας πολιτικής και επιδημιολογίας στο Harvard T.H.

«Αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους χαμηλόμισθους και μεσαίους μισθούς που παραδοσιακά έχουν λιγότερο έλεγχο στα ωράρια και τις απαιτήσεις εργασίας τους και υπόκεινται σε μεγαλύτερες ανισότητες υγείας».

Αλλά πώς διατηρούνται αυτά τα ευρήματα χρόνια μετά τη συλλογή των δεδομένων – και μετά από μια πανδημία;

Η καρδιολόγος Dr. Leila Haghighat, MD, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, είπε ότι οι κύριοι περιορισμοί της μελέτης είναι ότι τα δεδομένα συλλέχθηκαν πριν από μια δεκαετία και οι μέθοδοι χρησιμοποιήθηκαν μόνο σε δύο εταιρείες. 

Ωστόσο, ανέφερε, τα αποτελέσματα «προστίθενται σε ένα σημαντικό και αυξανόμενο σύνολο ερευνών που βρίσκουν στοιχεία ότι το άγχος σε όλη τη ζωή μας μπορεί να επηρεάσει επιζήμια την καρδιαγγειακή υγεία».