Της Γιάννας Σουλάκη
Το να βλέπει κανείς τηλεόραση για ώρες ολόκληρες, αποτελεί την πιο επιβαρυντική σωματικά, ψυχολογικά και νευρολογικά παθητική δραστηριότητα που θα μπορούσε να κάνει. Αντίθετα, αν περιορίσει κανείς αυτές τις συνήθειες του καθιστικού τρόπου ζωής, μπορεί όχι μόνο να μειώσει την ποσότητα του χρόνου που ξοδεύει στην αδράνεια, αλλά σύμφωνα με μια νέα μελέτη, μπορεί να μειώσει πραγματικά τις πιθανότητες να αναπτύξει ή ακόμα και να χάσει τη ζωή του από καρκίνο του παχέος εντέρου, ο οποίος αποτελεί την τρίτη πιο κοινή μορφή καρκίνου σε άνδρες και γυναίκες.
Τα γονίδια, αλλά και το οικογενειακό ιστορικό διαδραματίζουν σίγουρα τεράστιο ρόλο στην προδιάθεση και τον κίνδυνο που διατρέχει κάποιος να αναπτύξει καρκίνο του παχέος εντέρου. Ωστόσο η έρευνα κατάφερε να αποδείξει ότι ο τρόπος ζωής είναι, επίσης, καθοριστικός παράγοντας που συμβάλει στην εμφάνιση αυτού του είδους καρκίνου.
Σε μία μετα-ανάλυση 18 μελετών που έγινε το 2010, αποδείχθηκε ότι στις 10 από αυτές τις μελέτες υπήρχε πολύ σημαντική στατιστικά συσχέτιση μεταξύ καθιστικής συμπεριφοράς και εμφάνισης καρκίνου.
Ποια είναι η σχέση μεταξύ αυτών των δύο; Η καθιστική συμπεριφορά, σύμφωνα με τους ερευνητές, συμβάλλει στην παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο, δύο ασθένειες που αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου. Οι καθιστικές συνήθειες, αποδείχθηκε συγκεκριμένα ότι έχουν τη χειρότερη επίδραση στον καρκίνο του παχέος εντέρου, του ορθού, της μήτρας, των ωοθηκών και του προστάτη.
Στην συγκεκριμένη μελέτη, η οποία επικεντρώθηκε αποκλειστικά στον ορθοκολικό καρκίνο, οι ερευνητές αξιολόγησαν τον χρόνο που περνά κανείς μπροστά στην τηλεόραση, πριν και μετά τη διάγνωση, αλλά και πώς επηρεάζεται η θνησιμότητα.
Οι ερευνητές βρήκαν, λοιπόν, ότι η παρατεταμένη προσκόλληση στην TV πριν τεθεί η διάγνωση "συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, και ειδικότερα θνησιμότητας από τη νόσο, ανεξάρτητα από το εάν ο άνθρωπος δαπανά κι άλλο ελεύθερο χρόνο σε κάποια σωματική δραστηριότητα". Τα άτομα που έχουν υπερβολικό βάρος και όσα είναι παχύσαρκα διατρέχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο. Επιπλέον, η παρατεταμένη παρακολούθηση της τηλεόρασης πριν από την εμφάνιση της νόσου, συνδέεται με τη συνολική θνησιμότητα εντός πέντε ετών, από τη ημέρα που τέθηκε η διάγνωση.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας ήταν ότι οι ερευνητές δεν βρήκαν να υπάρχει σχέση μεταξύ θνησιμότητας και άλλων καθιστικών συνηθειών, όπως π.χ. όταν κάθεται κανείς κατά την διάρκεια της οδήγησης.
Ανεξάρτητα από το τελευταίο, είναι σαφές ότι η αδράνεια σίγουρα δεν κάνει καλό και δεν ευνοεί την υγεία σας. Το αντίθετο.
Ξοδέψτε τον χρόνο σας μακριά από την Τ.V.
Δικαιολογημένα, οι περισσότεροι άνθρωποι μετά από μία κουραστική ή αγχωτική μέρα στην δουλειά θέλουν να χαλαρώσουν για λίγο μπροστά στην τηλεόραση. Το πολύ μια ώρα την ημέρα μπορεί να είναι ευχάριστη δραστηριότητα και μάλιστα χωρίς να προκαλεί προβλήματα.
Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτες ο μέσος Αμερικανός δαπανά....από 4 έως 5 ώρες την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση! Είναι χρόνος, λένε οι επιστήμονες, που θα μπορούσε κανείς να περνά διαφορετικά και πιο επικοδομητικά, όπως π.χ. να εκπαιδεύει τον εγκέφαλό του με την ανάγνωση βιβλίων, με το να λύνει σταυρόλεξα, ή να παίζει επιτραπέζια παιχνίδια. Από την άλλη, είναι σίγουρα καλύτερη η σωματική άσκηση, ένα άθλημα ή κάποια άλλη δραστηριότητα ή ακόμα και η επικοινωνία μέσω της συζήτησης με τον/την σύζυγο, τα παιδιά σας ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς σας!
Αν έχετε αποφασίσει, λοιπόν, να αποδεχθείτε την ύπαρξη αυτού του προβλήματος και να ελαχιστοποιήσετε την ποσότητα του χρόνου που ξοδεύετε μπροστά από την τηλεόραση (και θα έπρεπε!), δείτε κάποιους τρόπους που μπορείτε να το πετύχετε:
Ορίστε συγκεκριμένο χρόνο που περνάτε μπροστά στην ΤV
Οι περισσότεροι άνθρωποι κάθονται άσκοπα μπροστά στην τηλεόραση και αλλάζουν κανάλια με μισή καρδιά και χωρίς στην πραγματικότητα να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα γι''αυτό που βλέπουνε. Αντ'' αυτού σκεφτείτε ποιες είναι πραγματικά οι αγαπημένες σας εκπομπές και τα προγράμματα που σας ενδιαφέρουν και αποφασίστε να βλέπετε μόνο αυτά. Όταν τελειώνει το αγαπημένο σας πρόγραμμα, κλείστε την τηλεόραση. Μια άλλη επιλογή είναι να γράφετε ό,τι θέλετε στο DVD Recorder και όταν βλέπετε αυτό που σας ενδιαφέρει, στη συνέχεια να κλείνετε την τηλεόραση.
Διαβάστε τις ειδήσεις και μην τις βλέπετε
Ενημερωθείτε από τις εφημερίδες ή το internet.
Ακούστε μουσική
Αν έχετε διαπιστώσει ότι κρατάτε την τηλεόραση ανοιχτή μόνο και μόνο για το θόρυβο που κάνει, που σας δίνει την εντύπωση ότι έχετε παρέα, προτιμήστε καλύτερα να βάλετε λίγη μουσική.
Κρατήστε μόνο μία τηλεόραση στο σπίτι σας
Καταργήστε όλες τις τηλεοράσεις στο σπίτι σας εκτός από μία κεντρική που θα την έχετε στο σαλόνι σας. Αυτό θα σας βοηθήσει σίγουρα να περιορίσετε τον χρόνο παραμονής σας, καθώς όλα τα μέλη της οικογένειας δεν θα μπορούν να συμφωνήσουν στο πρόγραμμα που θα θέλουν να παρακολουθήσουν.
Βάλτε οικογενειακό πρόγραμμα
Αν έχετε συνηθίσει εδώ και πολλά χρόνια, εσείς, ο/η σύζυγός σας και τα παιδιά σας να περνάτε χρόνο όλοι μαζί μπροστά στην τηλεόραση, μπορείτε να επιλέξετε άλλες εναλλακτικές δραστηριότητες που ενθαρρύνουν την αλληλεπίδραση και τη δημιουργικότητα, π.χ. να παίζετε επιτραπέζια παιχνίδια και να κάνετε βόλτες με το ποδήλατο ή περιπάτους με τα πόδια.
Άλλοι τρόποι που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου
Παράλληλα με την μείωση του χρόνου που ξοδεύετε μπροστά στην τηλεόραση και την προσπάθεια να γίνετε περισσότερο σωματικά δραστήριοι, δείτε και κάποια άλλα σημαντικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προστατευτείτε από τον καρκίνο του παχέος εντέρου:
- Βάλτε στη διατροφή σας φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.
- Αποφύγετε τα τσιγάρα και άλλες μορφές καπνού.
- Πιείτε με μέτρο ή αποφύγετε εντελώς το αλκοόλ.
- Πάρτε βιταμίνη D. Πρόσφατη έρευνα δείχνει σύνδεση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και του παχέος εντέρου
- Ο κουρκουμάς, που έχει αντιφλεγμονώδη δράση, μπορεί να προστατεύσει από διάφορους τύπους καρκίνου, μεταξύ αυτών και του καρκίνου του παχέος εντέρου
- Τέλος, φροντίστε να κάνετε μια κολονοσκόπηση τον χρόνο αν είστε άνω των 50 ετών ή ακόμα και νωρίτερα, αν έχετε οικογενειακό ιστορικό ή προσωπικό ιστορικό καρκίνου. Είναι αλήθεια ότι κανείς δεν απολαμβάνει την συγκεκριμένη εξέταση, αλλά μία ημέρα ταλαιπωρίας, σε σχέση με το όφελος που θα έχετε για την υγεία σας, μάλλον αξίζει τον κόπο.
Με πληροφορίες από wholehealthinsider.com και health.com