Της Γιάννας Σουλάκη
Η φετινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη χρήση των Αντιβιοτικών στις 18 Νοεμβρίου, συνέπεσε με το δραματικό ιατρικό συμβάν με τον Θανάση Πλεύρη, που έπεσε θύμα αυτής ακριβώς της τραγικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα μας: να είναι "πρωταθλήτρια" στην Ευρώπη στην κατάχρηση των αντιβιοτικών.
Και δεν είναι απλώς λόγια, αλλά πολύ σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας που αφορά όλους μας. Ενα πρόβλημα που μετρά 25.000 θύματα κάθε χρόνο σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Σύμφωνα με μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας, μετά από ανακοίνωση που έγινε πέρυσι στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, η κατάχρηση αυτή έχει οδηγήσει σε ανθεκτικότητα πολλά κοινά μικρόβια και μας έχει κάνει ιδιαίτερα ευάλωτους σε θανατηφόρες λοιμώξεις. Λοιμώξεις οι οποίες δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν με τα υπάρχοντα αντιβιοτικά, καθώς αχρηστεύθηκαν λόγω της αλόγιστης χρήσης τους.
Το πιο δραματικό στοιχείο στις επισημάνσεις των επιστημόνων, είναι το «τέλος των αντιβιοτικών» δηλαδή το γεγονός ότι εδώ και χρόνια, δεν έχει επινοηθεί και παρασκευαστεί ένα καινούργιο πιο ισχυρό από τα υπάρχοντα αντιβιοτικό, ενώ ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι δεν αναμένεται σύντομα ένα τόσο ισχυρό αντιβιοτικό που να μπορεί να καταπολεμήσει τις μικροβιακές λοιμώξεις.
Τα στοιχεία ανέδειξαν την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις της λίστας υπερσυνταγογράφισης αντιβιοτικών και της υψηλής αντοχής των αντιβιοτικών στην κοινότητα, ενώ κατέχει τα πρωτεία (54,7%) στην κατανάλωση αντιβιοτικών σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σε τουλάχιστον 3 χώρες, την Ιταλία την Ελλάδα και τη Μάλτα, η αντίσταση στα πιο πρόσφατα αντιβιοτικά έχει γίνει ένα ενδημικό πρόβλημα, που σημαίνει ότι τα νοσοκομεία σ' αυτές τις χώρες δεν είναι σε θέση να θεραπεύσουν αποτελεσματικά ασθενείς που έχουν μολυνθεί με ανθεκτικά βακτήρια.
Για πρώτη φορά, τα στοιχεία δείχνουν σημαντική μείωση στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, τη Δανία, το Λουξεμβούργο, τη Σλοβενία, την Ισπανία και τη Σουηδία, παρότι η κατανάλωση αντιβιοτικών στα νοσοκομεία εξακολουθεί να αυξάνεται.
- Στην Ελλάδα βρέθηκε ότι περίπου ο 1 στους 10 ασθενείς, που εισάγονται στο νοσοκομείο, μολύνεται από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη
- Πιο συχνές αιτίες μόλυνσης από μικρόβια του νοσοκομείου είναι οι φλεβοκαθετήρες, στους οποίους ο μέσος όρος μολύνσεων στην Ευρώπη είναι 46,7%, ενώ το υψηλότερο ποσοστό κατέχει η Ελλάδα (70,6%)
ΤΟ ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου
Το μήνυμα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για την σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τη χρήση των Αντιβιοτικών (EAAD) στις 18 Νοεμβρίου είναι:
"Η ημέρα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού η μικροβιακή αντοχή έχει αναγνωριστεί πλέον από τη διεθνή κοινότητα ως η διαχρονικότερη και σημαντικότερη κρίση δημόσιας υγείας ακόμη και στον ανεπτυγμένο κόσμο, εφόσον διανύουμε την εποχή της Παν-αντοχής.
Η μικροβιακή αντοχή αναπτύσσεται από την άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών και από τη μη εφαρμογή των κανόνων υγιεινής. Ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες η κατανάλωση των αντιβιοτικών για τη θεραπεία των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού αυξάνεται ραγδαία. Το μεγαλύτερο ποσοστό των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού προκαλούνται από ιούς στους οποίους δε δρουν τα αντιβιοτικά. Γι' αυτό το λόγο συμβουλευτείτε τον ιατρό σας και μη λαμβάνετε αντιβιοτικά χωρίς ιατρική γνωμάτευση.
Η διασπορά όμως των ανθεκτικών βακτηρίων πραγματοποιείται κυρίως με τη μη εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και πιο συγκεκριμένα της υγιεινής των χεριών.
Η καλύτερη πρόληψη, για να αποφευχθεί η μετάδοση των ιογενών λοιμώξεων μέσω των εκκρίσεων του αναπνευστικό, είναι η εφαρμογή των απλών κανόνων υγιεινής όπως αυτοί έχουν προωθηθεί επανειλημμένα από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.
Η συμβολή όλων μπορεί να διασώσει τα πολύτιμα αυτά φάρμακα που σώζουν εκατομμύρια ζωές θεραπεύοντας ιάσιμα δυνητικά νοσήματα όπως είναι οι λοιμώξεις!
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.: www.keelpno.gr