Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι οι εμβοές ή το «κουδούνισμα» στα αυτιά επηρεάζει το 10% των ενηλίκων παγκοσμίως. Αλλά δεν είναι ακριβώς σίγουροι τι προκαλεί την πάθηση.
Η παραδοσιακή πεποίθηση είναι ότι οι εμβοές συμβαίνουν σε άτομα που είχαν ήδη χάσει την ακοή.
Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι που έχουν εμβοές εξακολουθούν να είναι σε θέση να έχουν καλή απόδοση στα τυπικά τεστ ακοής, σύμφωνα με ερευνητές στο Massachusetts Eye and Ear Infirmary. Αυτό συμβαίνει επειδή οι εξετάσεις δεν ανιχνεύουν την απώλεια ακουστικού νεύρου, που μερικές φορές ονομάζεται «κρυφή απώλεια ακοής».
«Η δουλειά μας συμβιβάζει την ιδέα ότι οι εμβοές μπορεί να προκληθούν από απώλεια ακουστικού νεύρου, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με φυσιολογική ακοή», δήλωσε ο Dr. Stéphane F. Maison, PhD, επικεφαλής συγγραφέας μιας νέας μελέτης για τις εμβοές.
Οι εμβοές μερικές φορές συγκρίνονται με το σύνδρομο των «άκρων φάντασμα», στο οποίο οι άνθρωποι αισθάνονται πόνο στα άκρα που δεν έχουν πλέον. Ενώ η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports δεν αναφέρεται στο σύνδρομο των «άκρων φάντασμα», μιλάει για «ήχο φάντασμα».
«Με άλλα λόγια, ο εγκέφαλος προσπαθεί να αντισταθμίσει την απώλεια ακοής αυξάνοντας τη δραστηριότητά του, με αποτέλεσμα την αντίληψη ενός φανταστικού ήχου, των εμβοών. Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα, αυτή η ιδέα αμφισβητήθηκε καθώς ορισμένοι πάσχοντες από εμβοές κάνουν φυσιολογικά τεστ ακοής», εξήγησαν οι ερευνητές.
Η μελέτη περιελάμβανε 294 ενήλικες, 201 που δεν είχαν αναφέρει ποτέ εμβοές, 64 που είχαν αναφέρει προσωρινές εμβοές και 29 που ανέφεραν ότι είχαν σταθερές εμβοές για 6 μήνες ή περισσότερο.
Και οι 294 είχαν εξεταστεί σε μια δοκιμή καθαρού τόνου, στην οποία τα άτομα σηκώνουν τα χέρια τους όταν ακούνε ηχητικά σήματα για να μετρήσουν τους πιο χαμηλούς ήχους που μπορούν να ανιχνεύσουν.
Σε ένα διαφορετικό είδος δοκιμής, τα ηλεκτρόδια μέτρησαν τις αποκρίσεις στους ήχους κρότου στο εσωτερικό αυτί, στο ακουστικό νεύρο και στον εγκέφαλο. Το δεύτερο τεστ βρήκε μειωμένη απόκριση στα ακουστικά νεύρα και αυξημένη δραστηριότητα του εγκεφαλικού στελέχους μεταξύ εκείνων που είχαν εμβοές.
Ο Dr. Maison, κύριος ερευνητής στα εργαστήρια Eaton-Peabody στην Ιατρική Σχολή Mass Eye and Ear/Harvard, χαρακτήρισε τη μελέτη «ένα πρώτο βήμα προς τον απώτερο στόχο μας να σταματήσουμε τις εμβοές».
«Πέρα από την ενόχληση του επίμονου «κουδουνίσματος» ή άλλων ήχων στα αυτιά, τα συμπτώματα των εμβοών είναι εξουθενωτικά σε πολλούς ασθενείς, προκαλώντας στέρηση ύπνου, κοινωνική απομόνωση, άγχος και κατάθλιψη, επηρεάζοντας αρνητικά την απόδοση στην εργασία και μειώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής τους», ανέφερε.
«Δεν θα είμαστε σε θέση να θεραπεύσουμε τις εμβοές μέχρι να κατανοήσουμε πλήρως τους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από τη γένεσή τους».