Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα το DNA σας

Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα το DNA σας

Της Γιάννας Σουλάκη

Τα συμπτώματα και οι άμεσες επιπτώσεις της τροφικής δηλητηρίασης - που μπορεί να προκληθεί από το βακτήριο της σαλμονέλας - είναι γνωστά: εμετός, διάρροια, πυρετός και ρίγη. Με δυο λόγια θα χρειαστεί να μείνετε στο κρεβάτι και να επισκέπτεστε το μπάνιο συχνά, ενώ δεν αποκλείεται να παραμείνετε κλινήρεις για μέρες.

Μία νέα έρευνα, όμως, που προέρχεται από το Πανεπιστήμιο Cornell αποδεικνύει ότι οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις κάποιων στελεχών βακτηριδίων της σαλμονέλας, μπορεί να επιδράσουν τόσο αρνητικά στον οργανισμό σας, που - στην κυριολεξία - να καταστρέψουν το γενετικό σας υλικό.

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς, οι ερευνητές Rachel Miller και Martin Wiedmann, που είναι καθηγητές στο Cornell''s Department of Food Science, εξέτασαν πέντε διαφορετικά στελέχη της σαλμονέλας, τα οποία οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι παράγουν μια τοξίνη τόσο ισχυρή, που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα κύτταρα.

Σύμφωνα με το Cornell Chronicle, οι ερευνητές εξέτασαν πολλούς τύπους σαλμονέλας που περιέχουν cytolethal τοξίνη ή S-CDT. Αυτοί ήταν οι τύποι: Javiana, Montevideo, Oranienburg και Mississippi, είδη μολύνσεων από σαλμονέλα που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις και φέρουν στην επιφάνεια το γενετικό υλικό S-CDT, που ευθύνεται για την βλάβη στο DNA, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

“Το DNA που έχει υποστεί βλάβη από σαλμονέλα μπορεί - μετά την υποχώρηση της λοίμωξης - να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες βλάβες για την υγεία, όπως σε χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή”, δήλωσε ο ερευνητής Wiedmann.

Η Rachel Miller μπήκε σε περισσότερες λεπτομέρειες για να εξηγήσει τις πιθανές επιπτώσεις: “Σκεφτείτε ότι μια πιθανή βλάβη στο DNA συμβαίνει με παρόμοιο τρόπο, με αυτόν που - όταν δεν βάζουμε αντηλιακό για να εμποδίσουμε την καταστροφή του δέρματος μας – μπορεί να πάθουμε ηλιακά εγκαύματα κι αργότερα στη ζωή μας να αποκτήσουμε σοβαρά δερματικά προβλήματα”, λέει. “Τα βακτήρια της σαλμονέλας μπορεί να λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο: Όσο περισσότερο εκθέτετε τα κύτταρα του σώματός σας σε βλάβες στο DNA, τόσο περισσότερες βλάβες πρέπει να επιδιορθωθούν, ενώ μπορεί στην πορεία, κάποιες βλάβες να μην αποκατασταθούν ποτέ. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν γνωρίζουμε ακόμα, ποιες είναι αυτές οι μόνιμες βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η λοίμωξη από σαλμονέλα”.

Τί είναι, όμως, η σαλμονέλα;

Η σαλμονέλα είναι ένα γένος παθογόνων ραβδόμορφων κινητών βακτηρίων (εξαίρεση τα δύο μη κινητά Salmonella Gallinarum και Salmonella Pullorum), που προκαλούν ποικίλες ασθένειες στα έντερα και το στομάχι. Οι ασθένειες αυτές ονομάζονται σαλμονέλλωση. Οι δύο κυριότερες κατηγορίες σαλμονέλας είναι η τυφική και η μη τυφική σαλμονέλλωση.

Η σαλμονέλα προκαλείται, όταν το μικρόβιό της διεισδύσει στο επιθήλιο του λεπτού εντέρου και προκαλέσει φλεγμονή, με αποτέλεσμα να παραχθεί μια εντεροτοξίνη στα εντερικά κύτταρα. Η ασθένεια αυτή, προέρχεται συνήθως από το νερό, το χώμα, τα έντομα, τις επιφάνειες εργοστασίων και κουζινών, τα ζωικά περιττώματα και τα ακατέργαστα κρέατα, πουλερικά και θαλασσινά.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η R. Miller: "Όλοι οι ορότυποι της σαλμονέλας δεν είναι το ίδιο επιβλαβείς. Πράγμα που σημαίνει, θεωρητικά, ότι πολλά είδη τροφίμων που προκαλούν  σαλμονέλα μπορεί να σας προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, ωστόσο, δεν θα επηρεάσουν ή καταστρέψουν το γενετικό σας υλικό”.

Πώς να αποφύγετε τη δηλητηρίαση από σαλμονέλα

  • Αποφύγετε να καταναλώνετε ωμά τρόφιμα, (κρέας, κοτόπουλο, γάλα, λαχανικά, αβγά).
  • Βράστε ή ψήστε καλά την τροφή, πριν από την κατανάλωσή της
  • Το βακτήριο της σαλμονέλας εξουδετερώνεται, όταν εκτεθεί σε θερμοκρασία 70°C.
  • Πλύνετε καλά τα χέρια σας μετά το μαγείρεμα
  • Να πλένετε τακτικά τα μαγειρικά σκεύη και τον πάγκο παρασκευής φαγητού
  • Αποφύγετε την επαφή μαγειρεμένων τροφίμων με ακατέργαστα προϊόντα
  • Η σωστή συντήρηση των τροφών, είναι βασικός κανόνας για την αποφυγή της προσβολής από τη σαλμονέλωση, αλλά και άλλων ασθενειών
  • Eπίσης, το κρέας δεν πρέπει να είναι ροζ, ή κόκκινο στο κέντρο του, το γάλα πρέπει να παστεριώνεται, ενώ τα αβγά δεν πρέπει να είναι υγρά, πριν την κατανάλωσή τους.
  • Πλυθείτε καλά μετά από επαφή με οποιοδήποτε ζώο (κυρίως με χελώνες ή κάποιο ερπετό)
  • Τα κατοικίδια ζώα, τα οποία είναι δυνατό να προσβληθούν επίσης από σαλμονέλωση, μπορούν να προστατευθούν με την τήρηση των κανόνων της βιοασφαλείας, την κατανάλωση ζωοτροφών, απαλλαγμένων από σαλμονέλα, τον εμβολιασμό τους και τον κτηνιατρικό έλεγχο.
  • Η σαλμονέλα μπορεί να διαγνωσθεί με καλλιέργειες αίματος ή περιττωμάτων.

Ανάγκη να αποφύγουμε τις τροφικές ασθένειες

Οι ειδήσεις, όπως αυτή με τις επιβλαβείς μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της δηλητηρίασης από σαλμονέλα στο γενετικό μας υλικό, χρησιμεύουν ως υπενθύμιση ότι πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο να περιορίσουμε τις ασθένειες που προκαλούνται από τις τροφές γενικά.

Με πληροφορίες από: time.com και wikipedia.gr.