Ιατρικές παρεμβάσεις αφιερωμένες στις γυναίκες από το πρόγραμμα «Υγεία για Όλους»

Ιατρικές παρεμβάσεις αφιερωμένες στις γυναίκες από το πρόγραμμα «Υγεία για Όλους»

Στις γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί, στις κρατούμενες γυναίκες και στις γυναίκες που φιλοξενούνται σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, είναι αφιερωμένες ιατρικές παρεμβάσεις του εθελοντικού προγράμματος «Υγεία για Όλους», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Συγκεκριμένα, στις 10 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί δωρεάν πνευμονολογικός έλεγχος στις κρατούμενες των φυλακών Θήβας και στη συνέχεια οι γυναίκες θα παρακολουθήσουν σεμινάριο για την αντισύλληψη και το θηλασμό, Επίσης, ειδικοί επιστήμονες θα ενημερώσουν τις γυναίκες για την αυτοεξέταση του μαστού.

Σημειώνεται πως στις φυλακές Θήβας θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα και παιδιατρική εξέταση των παιδιών που φιλοξενούνται εκεί και θα γίνουν οι απαραίτητοι εμβολιασμοί.

Οι εθελοντές του Προγράμματος «Υγεία για Όλους» θέλουν να στηρίξουν τις γυναίκες κρατούμενες γιατί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όπως είναι η εξάρτηση από ναρκωτικά, προβλήματα υγείας, έλλειψη οικογενειακών δεσμών. Όπως σημειώνει η Σοφία Καλανταρίδου, Καθηγήτρια Μαιευτικής - Γυναικολογίας και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Προγράμματος, «στους χώρους κράτησης οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες και με δυσκολίες που σχετίζονται με την ιατρική και φαρμακευτική τους περίθαλψη, αλλά και με την έλλειψη εξειδικευμένου και κατάλληλου προσωπικού για τη φροντίδα και τη δημιουργική απασχόληση των μικρών παιδιών που μένουν στη φυλακή μαζί με τις μητέρες και την περιορισμένη επικοινωνία με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον». Σύμφωνα με την κ. Καλανταρίδου, «τα παιδιά μετά την ηλικία των τριών ετών μεταφέρονται σε ιδρύματα, μακριά από την αγκαλιά της μάνας, δημιουργώντας πολλά ψυχολογικά προβλήματα στις γυναίκες».

Επίσης, στις 17 Μαρτίου, το Πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» θα πραγματοποιήσει δωρεάν εξετάσεις σε κακοποιημένες γυναίκες, στον δήμο Πειραιά. Στα δημοτικά ιατρεία του δήμου οι γυναίκες μπορούν να υποβληθούν σε γυναικολογικό έλεγχο και σε καρδιολογική και ενδοκρινολογική εξέταση.

Σύμφωνα με την κ. Καλανταρίδου, «οι γυναίκες που έχουν υποστεί βία, βιώνουν το φόβο της κακοποίησης και τον πανικό, με αποτέλεσμα εκτός από τα ψυχιατρικά προβλήματα, να αντιμετωπίζουν και σοβαρά προβλήματα υγείας. Το Πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» θα σταθεί όσο μπορεί δίπλα σε αυτές τις γυναίκες, θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις και θα δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες και συμβουλές».

Τέλος, στις 9 Μαρτίου 2018, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο για την αυτοεξέταση του μαστού και σεμινάριο για την αντισύλληψη και το θηλασμό στις γυναίκες που φιλοξενούνται στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στις Θερμοπύλες. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν παιδιατρικές εξετάσεις και εμβολιασμοί παιδιών.