Ιθάκη: Χωρίς παιδίατρο και με σοβαρές ελλείψεις λειτουργούν οι δομές υγείας του νησιού

Ιθάκη: Χωρίς παιδίατρο και με σοβαρές ελλείψεις λειτουργούν οι δομές υγείας του νησιού

 

Σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση των δομών υγείας αντιμετωπίζει η Ιθάκη. Δεν υπάρχει παιδίατρος για τα 350 παιδιά που ζουν μόνιμα στο νησί. Τα σοβαρά υγειονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιθάκη ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης του προέδρου του ΙΣΑ Γ. Πατούλη, με τον Δήμαρχο Ιθάκης Δ. Στανίτσα και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου με αντικείμενο τον Τουρισμό Υγείας που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Ιθάκη, στις 26 και 27 Μαΐου, υπό τη διοργάνωση της ΙΣΑ, της ΚΕΔΕ και του Δήμου Ιθάκης, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης πραγματοποίηση σύσκεψη στο Δημαρχείο Ιθάκης με τον κ. Στανίτσας και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, όπου συζητήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού, όπως η απουσίας απευθείας ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Αθήνα. Μάλιστα το πρόβλημα έχει ενταθεί ακόμη περισσότερο μετά τη διακοπή το 2016, της σύνδεσης της Ιθάκης με την Πάτρα.

Την ίδια ώρα το νησί αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην υγειονομική του θωράκιση. Το Κέντρο Υγείας λειτουργεί με μεγάλες ελλείψεις στις βασικές ιατρικές ειδικότητες ενώ τα τελευταία τρία χρόνια που συνταξιοδοτήθηκε η μικροβιολόγος , το μικροβιολογικό εργαστήριο είναι κλειστό.

Επίσης εδώ και 2,5 χρόνια δεν υπάρχει παιδίατρος να εξυπηρετήσει τα 350 παιδιά που ζουν μόνιμα στο νησί παρά το γεγονός ότι η θέση του παιδιάτρου έχει προκηρυχθεί από το υπουργείο Υγείας. Παράλληλα υπάρχει έλλειψη δεύτερου ασθενοφόρου καθώς και οδηγού του οχήματος, το οποίο κρίνεται απαραίτητο για τον πληθυσμό του νησιού.

Σχολιάζοντας την δύσκολη κατάσταση με τις σοβαρές ανεπάρκειες στον τομέα της υγείας ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για « τριτοκοσμικές καταστάσεις» και σχολίασε πως είναι πια καιρός να υπάρξει βούληση από το κράτος προκειμένου να δημιουργηθούν σοβαρά κίνητρα για τους γιατρούς να στελεχώσουν τις νησιωτικές και ακριτικές περιοχές της χώρας καθώς και να εφαρμοστούν σύγχρονοι μέθοδοι αντιμετώπισης των ασθενών όπως είναι η τηλεϊατρική .

«Τα νησιά και οι ακριτικές περιοχές της Ελλάδας είναι στο έλεος του Θεού .Ολόκληρες γενιές παιδιών μεγαλώνουν χωρίς παιδίατρο και χιλιάδες τουρίστες είναι ακάλυπτοι στη στοιχειώδη υποστήριξη ζωής σε επείγουσες καταστάσεις. Καλούμε εδώ και τώρα την πολιτεία να προχωρήσει στη στελέχωση των υγειονομικών δομών απομακρυσμένων νησιών, με εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό και συστήματα τηλεϊατρικής», κατέληξε ο κ. Πατούλης.