Της Γιάννας Σουλάκη
Αν πίνετε περισσότερο από ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα, τα τελευταία 4 χρόνια, μπορεί να έχετε 11% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσετε διαβήτη τύπου 2. Αντίθετα, αν αποφασίσατε να κόψετε τον καφέ ή να μειώσετε την κατανάλωσή του, μπορεί να αντιμετωπίσετε αυξημένη πιθανότητα κατά 17% εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μελέτη, που έκαναν ερευνητές του Harvard School of Public Health.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από 122.000 άνδρες και γυναίκες που κατανάλωναν καφέ, τσάι και ντεκαφεϊνέ για 4 χρόνια. Ανάμεσά τους καταγράφηκαν 7.269 περιπτώσεις ανθρώπων με διαβήτη τύπου 2. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι από τους ανθρώπους αυτούς κατανάλωναν περισσότερο από ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα για τουλάχιστον μία περίοδο 4 ετών, περιόριζαν σημαντικά τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, κατά 11%.
“Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν προηγούμενες μελέτες που είχαν αποδείξει ότι η μεγάλη κατανάλωση καφέ, συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2”, είπε η επικεφαλής της μελέτης Shilpa Bhupathiraju, η οποία είναι ερευνήτρια στο Τμήμα Διατροφής στο HSPH. "Το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχουν και επιπλέον πληροφορίες για το ότι η αλλαγή στις συνήθειες της κατανάλωσης του καφέ, μπορεί να επηρεάσουν άμεσα τον κίνδυνο για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2". Απλά μην το κάνετε, υποστηρίζουν τώρα οι ερευνητές.
Ο καφές κάνει καλό μετά το έμφραγμα
Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του York έχει αποδείξει επίσης, ότι ο καφές μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους ανθρώπους μετά το έμφραγμα, ενώ έχει σημαντικότατη θετική επίδραση και στην πρόληψη του εμφράγματος, όταν καταναλώνεται με μέτρο.
Οι άνθρωποι που καταναλώνουν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα μετά το έμφραγμα, μπορεί να βελτιώσουν τις πιθανότητές τους να το ξεπεράσουν, σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν καθόλου καφέ, αναφέρουν στα συμπεράσματά τους οι Βρετανοί επιστήμονες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Coronary Artery Disease» και προέκυψαν από την ανάλυση στοιχείων σε 3.271 ασθενείς, φάνηκε ότι όσοι έπιναν ένα ή δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν κατά 21% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από έμφραγμα, ενώ όσοι έπιναν πάνω από δύο φλιτζάνια την ημέρα 46% λιγότερες πιθανότητες θανάτου, σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ.
Στην μελέτη φάνηκε ότι από τους ασθενείς που εξετάστηκαν, οι 604 επέζησαν μεν από το έμφραγμα, αλλά αργότερα έχασαν τη ζωή τους από καρδιολογικά αίτια. Όσοι, επίσης, έπιναν μετά το έμφραγμα πάνω από δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν κατά 31% λιγότερες πιθανότητες θανάτου, σε σύγκριση με όσους έπιναν 1 ή 2 φλιτζάνια.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του York δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν ακριβώς με ποιόν τρόπο επηρεάζει ο καφές την υγεία της καρδιάς, αλλά είναι αποδεδειγμένο, όπως είπαν, ότι περιέχει πολύ ωφέλιμα συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή και κάποιες άλλες ουσίες που ονομάζονται μελανοϊδίνες, οι οποίες μπορεί να μειώσουν σημαντικά στις αρτηρίες την αθηρωματική πλάκα, που συντελεί στην πρόκληση θρόμβων.
Μην βάζετε γάλα στον καφέ σας
Σύμφωνα με έρευνες, λοιπόν, όταν το γάλα αναμιχθεί με την καφεΐνη τότε αυξάνεται και η ποσότητα ασβεστίου που αποβάλλει ο οργανισμός, ενώ μια ποσότητα συμπαγούς ασβεστίου συσσωρεύεται στο έντερο. Το ασβέστιο, όταν έρθει σε επαφή με την καφεΐνη, τότε πήζει και δημιουργεί μια μάζα που φουσκώνει το στομάχι.
Αυτός είναι και ο λόγος, που, πολλοί άνθρωποι νιώθουν το στομάχι τους "βαρύ" μετά τον καφέ με γάλα και αισθάνονται ότι δεν μπορούν να χωνέψουν.
Με πληροφορίες από sciencealert.com