Καθηγητής ΕΚΠΑ: Τα χάρτινα καλαμάκια δεν είναι ασφαλή μετά από 10-20 λεπτά
shutterstock
shutterstock

Καθηγητής ΕΚΠΑ: Τα χάρτινα καλαμάκια δεν είναι ασφαλή μετά από 10-20 λεπτά

Τα χάρτινα καλαμάκια μπορεί να κρίνονται καλύτερα για το περιβάλλον ωστόσο η ύπαρξη ουσιών PFAS σε αυτά φέρεται να εγείρει θέματα αρνητικής επίδρασης τους στην υγεία. 

Αυτές οι χημικές ουσίες, όπως προκύπτει από τις τελευταίες έρευνες, και μολύνουν το περιβάλλον αλλά και είναι βλαβερές για την υγεία του ανθρώπου.

Ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στα νέα επιστημονικά δεδομένα και εξήγησε τις υπερφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS) που περιέχονται στα καλαμάκια σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη ομάδα πλαστικών ουσιών έχουν αναδειχθεί σε ένα μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα, διότι χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες.

Ο ίδιος τόνισε ότι «έχει αποδειχθεί ότι βιομεγεθύνονται και καταλήγουν στο πιάτο μας.

Πάντως, τόνισε ότι «δεν είναι τόσο μεγάλη η επικινδυνότητα από τη χρήση τους για 10 λεπτά ή για 20 λεπτά».

»Έχουν αρνητικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία αλλά και στο οικοσύστημα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να τις αντικαταστήσουμε γιατί έχουν ιδιαίτερες ιδιότητες».

Ο Nίκος Θωμαΐδης πρόσθεσε ότι κάθε συσκευασία που έρχεται σε επαφή με τρόφιμο μπορεί να δώσει κάποιες χημικές ουσίες μέσω «μετανάστευσης». Το ίδιο ισχύει και στα καλαμάκια.

Σχολιάζοντας τη χρήση ανακυκλωμένου χαρτιού στις συσκευασίες τροφίμων αποκάλυψε ότι «έχει μπει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων εδώ και καιρό» προσθέτοντας ότι «δεν είναι μόνο αυτές οι ουσίες που υπάρχουν στο ανακυκλωμένο χαρτί».

Και όπως είπε χαρακτηριστικά «πάμε να λύσουμε ένα πρόβλημα με την αντικατάσταση του πλαστικού, με ανακυκλωμένο χαρτί», και δημιουργούνται εύλογες ανησυχίες.

«Πρέπει να μελετηθεί επαρκώς», πρόσθεσε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας.

«Ζούμε πρακτικά σε ένα χημικό κόσμο επομένως η έκθεση σε χημικά είναι μια πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια.

»Και φυσικά αυτό είναι αντικείμενο μελέτης πάρα πολλών ομάδων διαχρονικά και έχει μπει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», συμπλήρωσε ο ειδικός. 

Όσον αφορά τα πιάτα από ανακυκλωμένο χαρτί που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην εστίαση και πιο συγκεκριμένα στο delivery, τόνισε ότι όσο πιο ζεστό είναι το τρόφιμο τόσο μεγαλύτερη είναι η «μετανάστευση», προσθέτοντας ότι οι γυάλινες συσκευασίες είναι οι πιο ασφαλείς.