Κορονοϊός: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την υποπαραλλαγή «Αρκτούρος»
Pixabay
Pixabay

Κορονοϊός: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την υποπαραλλαγή «Αρκτούρος»

Η υποπαραλλαγή του κορονοϊού «Arcturus» εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη Ιανουαρίου και επί του παρόντος παρακολουθείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ανησυχία και προβληματισμό έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα η εμφάνιση της υποπαραλλαγής «Αρκτούρος». Τα κρούσματα της συγκεκριμένης υποπαραλλαγής έχουν εκτοξευτεί 13 φορές μέσα σε ένα μήνα στην Ινδία ενώ σύμφωνα με τη Daily Mail, βρίσκεται ήδη και στη Βρετανία.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντιπροσωπεύει μόλις το 0,4% των περιπτώσεων, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων GISAID – αλλά αυτό το μερίδιο αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

Στην Ινδία υπάρχουν 40.215 ενεργές μολίνσεις Covid, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Η νέα υποπαραλλαγή έχει μέχρι στιγμής εντοπιστεί σε τουλάχιστον 27 χώρες.

Η νέα παραλλαγή είναι ένας ανασυνδυασμός, ή συνδυασμός, δύο απογόνων του λεγόμενου stealth Omicron BA.2. Σε σύγκριση με την πρότερη παραλλαγή XBB, έχει τρεις επιπλέον μεταλλάξεις, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

 Τα συμπτώματα που παρουσιάζει στα παιδιά

«Δεν έχουμε δει αλλαγή στη σοβαρότητα σε άτομα ή πληθυσμούς, αλλά γι' αυτό έχουμε αυτά τα συστήματα σε εφαρμογή», ​​δήλωσε η τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για τη Covid, Δρ Μαρία Βαν Κέρκχοβ. «Υπάρχει μια επιπλέον μετάλλαξη στην πρωτεΐνη ακίδας, η οποία σε εργαστηριακές μελέτες δείχνει αυξημένη μολυσματικότητα καθώς και πιθανή αυξημένη παθογένεια».

Ο Δρ. Πολ Χάντερ, που είναι ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας δεν ανησυχεί για το στέλεχος, τονίζοντας πως η παραλλαγή εξαπλώνεται πιο εύκολα από άλλες που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές Φεβρουαρίου.

Οι γιατροί έχουν παρατηρήσει αυξανόμενα κρούσματα Covid σε παιδιά στη χώρα, με ένα νέο σύμπτωμα που φέρεται να παρουσιάζεται με τη μορφή επιπεφυκίτιδας μαζί με τα πιο γνωστά σημάδια του ιού.

«Συνήθως, τα παιδιά έρχονται με απλές αναπνευστικές λοιμώξεις, βήχα, κρυολόγημα και πυρετό, και όταν ελέγχονται αποδεικνύονται θετικά», εξήγησε η Δρ Κέρκχοβ. 

Ο «Αρκτούρος» δείχνει τάσεις εξάπλωσης

Πρόκειται για την πιο μεταδοτική παραλλαγή αλλά και τη λιγότερο επικίνδυνη. 

Ορισμένες πολιτείες στην Ινδία επανέφεραν τις μάσκες προσώπου σε δημόσιους χώρους, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο σε ορισμένες περιοχές. Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας δήλωσε ότι υπήρχαν 40.215 ενεργά κρούσματα Covid στις 12 Απριλίου, αυξημένα κατά 3.122 μέσα σε μία μόνο ημέρα. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί επί του παρόντος τον «Αρκτούρο», επιστημονικά γνωστό ως XBB.1.16. Μελέτη Ιαπώνων επιστημόνων έδειξε ότι ο «Αρκτούρος» είναι 1,2 φορές πιο μολυσματικός από το στενά συνδεδεμένο στέλεχος Κράκεν της Covid. 

Το ΕΚΠΑ εξηγεί γιατί η μετάλλαξη είναι τόσο ανησυχητική

Το κατά πόσο η νέα παραλλαγή είναι πράγματι ικανή να οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών ή/και των θανάτων, μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να το πούμε.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Γιάννης Ντάνασης συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η μετάλλαξη, η οποία μπορεί να κάνει την παραλλαγή αποτελεσματικότερη στο να ξεπερνά την εξουδετερωτική ικανότητα των αντισωμάτων από προηγούμενη μόλυνση και εμβολιασμό, να προκαλεί συμπτωματική λοίμωξη και να εξαπλώνεται.

Οι αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων αναμένεται να προσφέρουν κάποιου βαθμού προστασία, ειδικά αν είναι πρόσφατος ο εμβολιασμός. Το αντι-ιικό χάπι Paxlovid (νιρματρελβίρη/ριτοναβίρη) αναμένεται να συνεχίσει να έχει δράση έναντι της νέας παραλλαγής.

Διαβάστε σχετικά: