Κρίσιμες ώρες περνά στο Παίδων, 5χρονο κοριτσάκι που προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα

Κρίσιμες ώρες περνά στο Παίδων, 5χρονο κοριτσάκι που προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα

Στο Παίδων "Αγλ.Κυριακού" νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ένα 5χρονο κοριτσάκι, το οποίο υπέστη μηνιγγιτιδοκοκκινή σηψαιμία, όταν προσβλήθηκε από το μικρόβιο της μηνιγγίτιδας. Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Ελληνικής, Ευρωπαϊκής, αλλά και Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας κ.Ανδρέας Κωνσταντόπουλος επισημαίνει μιλώντας στο liberal.gr την ανάγκη να ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β'', το οποίο σώζει ζωές.

Της: Γιάννας Σουλάκη 

Στη χειρουργική κλινική του νοσοκομείου Παίδων «Α. Κυριακού», νοσηλεύεται ένα 5χρονο κοριτσάκι, το οποίο μεταφέρθηκε εκεί από ιδιωτικό νοσοκομείο, με διάγνωση μηνιγγιτιδοκοκκικής σηψαιμίας. Το κοριτσάκι παρέμεινε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου για μία εβδομάδα και στη συνέχεια νοσηλεύτηκε στο Τμήμα Λοιμώξεων της Β΄ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής, καθώς εμφάνισε μία σοβαρή και σπάνια επιπλοκή της νόσου που αφορά ισχαιμική νέκρωση του αριστερού κάτω άκρου. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου: 

 «Σε κανένα στάδιο της νοσηλείας της η μικρή ασθενής δεν παρουσίασε συμπτώματα απειλητικά για τη ζωή της, παρόλα αυτά εμφάνισε μία σπάνια, αλλά σοβαρή επιπλοκή της νόσου που αφορούσε την ισχαιμική νέκρωση του αριστερού κάτω άκρου, επιπλοκή η οποία συνήθως δεν προλαμβάνεται». Επίσης, αναφέρεται ότι λόγω των ισχαιμικών νεκρώσεων που επήλθαν στο αριστερό κάτω άκρο, συνεπεία των μικροεμβολών, έγινε αφαίρεση του νεκρωμένου ιστού και θα ακολουθήσει η πλαστική αποκατάσταση του σκέλους.

Αίτημα για ένταξη του εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας Β'' στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας

Παρ''ότι κάθε χρόνο μετράμε θύματα εξαιτίας της μηνιγγίτιδας σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα μικρά παιδιά, σε ό,τι αφορά την ένταξη του νέου σωτήριου εμβολίου έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου Β'' στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε ότι στην παρούσα φάση δεν κρίνεται σκόπιμη η εισαγωγή του στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Αντίθετη άποψη έχει ο Προεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας κ.Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο Liberal.gr, υποστηρίζει για μία ακόμη φορά, οτι θα πρέπει η Ελληνική Πολιτεία, το Υπουργείο Υγείας και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να επανεξετάσει το ζήτημα: 

"Ως Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, έχουμε προτείνει ότι το εμβόλιο πρέπει να γίνεται και να καλύπτεται από το κράτος, αν και υψηλού κόστους, διότι εάν ένα παιδί αρρωστήσει από μηνιγγίτιδα, τα έξοδα της εντατικής για 10-15 ημέρες, αλλά και οι επακόλουθες αναπηρίες, που - στο μεγαλύτερο ποσοστό της - προκαλεί δυστυχώς αυτή η ασθένεια, θα μπορούσαν να καλύψουν το κόστος των εμβολίων για τα ελληνόπουλα, για ένα ολόκληρο έτος", λέει ο κ.Κωνσταντόπουλος. 

Η μηνιγγίτιδα οροομάδας Β΄έχει θνητότητα, σύμφωνα με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, 10%. Στα 60 περίπου κρούσματα που θα παρουσιαστούν το χρόνο, τα 5 με 6 παιδιά θα χάσουν τη ζωή τους, ενώ στα υπόλοιπα στις περισσότερες περιπτώσεις θα παραμείνουν μόνιμες αναπηρικές βλάβες.

"Είναι προτιμότερο να κάνουμε πρόληψη παρά θεραπεία" λέει ο κ. Κωνσταντόπουλος. Ακόμη κι αν το επιχείρημα που προβάλλεται από την Πολιτεία, είναι οικονομικό, θα μπορούσαν να κάνουν έστω και μερική κάλυψη σε ποσοστό 25%, με χρέωση και του γονέα, όπως συμβαίνει και με άλλα εμβόλια.  Φαντάζομαι ότι στο σκεπτικό τους θα είναι ότι τα κρούσματα αυτά είναι λίγα, όμως το παιδί κάποιου γονιού, δεν είναι καθόλου "λίγο", λέει ο κ.Κωνσταντόπουλος.

Οσοι γονείς μπορούν να διαθέσουν τα χρήματα, εμβολιάζουν τα παιδιά τους, ενώ το κόστος ανά οικογένεια, εάν αυτή έχει δύο παιδιά άνω των δύο ετών, φτάνει περίπου στα 400 ευρώ.

 "Στην Επιδημία της Mηνιγγίδας C που είχε συμβεί το 2000, συνεχίζει ο κ.Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, είχαν νοσήσει στην Ελλάδα και κυρίως στη Μεγαλόπολη της Κρήτης 240 άτομα και από αυτά είχαν πεθάνει περίπου 35. Τότε, είχαμε επιμείνει να ενταχθεί το εμβόλιο στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, δηλαδή να αποζημιώνεται από το κράτος, και ήμασταν η πρώτη χώρα παγκοσμίως που μέσα σε 3 χρόνια μηδενίσαμε τα κρούσματα από την μηνιγγίτιδα C. Tο ίδιο κρίνουμε ότι θα πρέπει να γίνει και τώρα", κατέληξε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.