Ο αριθμός των καισαρικών τομών στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλός. ΟΙ προγραμματισμένες καισαρικές αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό καισαρικών στην χώρα μας.Γιατί πρέπει να προτιμήσουμε τον φυσιολογικό, όμως;
Του: Γεωργίου Φαρμακίδη*
Τα νεογνά που γεννιούνται με προγραμματισμένη καισαρική πριν την 39η εβδομάδα έχουν πιθανότητα να εμφανίσουν το σύνδρομο της αναπνευστικής δυσχέρειας και να χρειαστεί εισαγωγή στην νεογνική μονάδα. Επίσης τα νεογνά που γεννιούνται με προγραμματισμένη καισαρική έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν νοσήματα του ανοσοποιητικού, άσθμα, δυσανεξία στην λακτόζη. Επίσης, έχουν εντοπιστεί και αλλά νοσήματα της παιδικής ηλικίας που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό, στις περιπτώσεις των προγραμματισμένων καισαρικών τομών. Σύμφωνα δε, με την καθηγητρια στο τομεα Κοινωνικης Ιατρικης του Πανεπιστημίου Αθηνων Ε.Πετριδου υπάρχει και συσχέτιση με λευχαιμία.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Το νεογνό, όταν περνά κατά τον τοκετό από τον κόλπο της μητέρας, λαμβάνει τα "καλά μικρόβια" του κόλπου. Αυτά ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε αργότερα το νεογνό να μπορεί να αντιμετωπίσει τα νοσήματα του ανοσοποιητικού. Σε μερικές χώρες, όταν γίνεται καισαρική τομή με μια γάζα παίρνουν τα μικρόβια του κόλπου και τα τοποθετούν στο στόμα του παιδιού.
Επίσης οι επαναλαμβανόμενες καισαρικές έχουν αυξημένες επιπλοκές , διεισδυτικού πλακούντα, συμφύσεις και τραυματισμούς των οργάνων. Οι μητέρες μεν επανέρχονται αργότερα, όμως, σε πολλές περιπτώσεις ο θηλασμός καθυστερεί.
Πότε είναι επιτακτική η καισαρική, πως μπορούμε να ελαττώσουμε τις πιθανότητες
Η εγκυμοσύνη διαρκεί 42 εβδομάδες, ενώ ένα ποσοστό γυναικών θα ξεπεράσει τις 41 εβδομάδες. Η παρακολούθηση μετά την 41η εβδομάδα πρέπει να είναι εντατική και από έμπειρο ιατρό.
Κατά την διάρκεια του τοκετού, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων, για να καθορίσουμε ότι δεν υπάρχει πρόοδος στον τοκετό, η διαστολή πρέπει να είναι στα 6 εκατοστά για 4 ώρες, η δε κάθοδος του εμβρύου να μην γίνεται επί 3 ώρες. Βεβαίως η καισαρική είναι απαραίτητη εάν υπάρχει δυσχέρεια του εμβρύου.
Καισαρική γίνεται υποχρεωτικά εάν το έμβρυο σε διαβητικές γυναίκες είναι άνω των 4500γρ.
Οι περισσότερες καισαρικές γίνονται, όταν υπάρχει πρόκληση του τοκετού με τον τράχηλο τις μήτρας να μην είναι ώριμος. Οι μητέρες που έκαναν καισαρική τομή, όμως, δύναται στην επομένη εγκυμοσύνη να γεννήσουν φυσιολογικά.
Η πιθανότητα ρήξης τις μήτρας είναι 0.7% με ένα μικρό ποσοστό να προκαλεί πρόβλημα στο έμβρυο.Με ένα καλά εφαρμοσμένο πρωτόκολλο και παρακολούθηση από έμπειρο γυναικολόγο η πιθανότητα αυτή ελαττώνεται.
Εάν είναι να γίνει καισαρική τομή είναι καλύτερα η μητέρα να αισθανθεί τις οδύνες του τοκετού πριν γίνει η καισαρικη.
Επίσης οι μητέρες που έχουν υποβληθεί σε αφαίρεση ινομυώματος πρέπει να συζητήσουν τις επιλογές που έχουν με τον γυναικολόγο τους.
Οι μητέρες που γεννούν φυσιολογικά έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, είναι χαρούμενες, έχουν μεγαλύτερη ικανοποίηση και αντιμετωπίζουν το κοινωνικό τους περιβάλλον παρά πολύ καλά. Οσο για τον φόβο του τοκετού; Αντιμετωπίζεται εύκολα πλέον με την επισκληριδιο αναισθησία.
Καλή λευτεριά με ένα υγιές παιδί
* Γεώργιος Φαρμακίδης, καθηγητής Μαιευτητικής και Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Stony rook N.Y.