H μετάδοση κορονοϊού και γρίπης έχει αυξηθεί πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα και τα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα είναι αυξημένα πάνω από 40%. «Είναι η περίοδος που έχουμε κοκτέιλ γρίπης, κορονοϊού, ιώσεων και στρεπτόκοκκου» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ η γιατρός και πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη και συνέστησε προσοχή για τα άτομα μεγάλης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα. Δίνοντας επίσης, συμβουλές, για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία εν μέσω αύξησης κρουσμάτων κορονοϊού και γρίπης.
«Δεν χρειάζεται πανικός. Εάν αύριο το παιδί ξυπνήσει και δεν είναι πολύ καλά – δεν χρειάζεται να έχει πυρετό για να μην πάει σχολείο – θα παραμείνει στο σπίτι, γιατί δεν πρέπει να μεταδώσει. Τα παιδιά που θα πάνε στο σχολείο, θα έχουν το αντισηπτικό τους μαζί, που μια χαρά το χρησιμοποίησαν τρία χρόνια. Οι δάσκαλοι θα ανοιγοκλείνουν τα παράθυρα για να αλλάζει ο αέρας και θα πούμε από το σπίτι στα παιδιά σε κάθε οικογένεια, ότι όταν πηγαίνουν στο σχολείο, δεν χρειάζονται αγκαλιές και φιλιά με τους φίλους κλπ. Θα παίξουν, αλλά με μία προσοχή», επεσήμανε η Ματίνα Παγώνη σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα και τις συστάσεις του ΕΟΔΥ για να επιστρέψουν με ασφάλεια οι μαθητές στα σχολεία.
Σχετικά με τις μάσκες η κ. Παγώνη εξήγησε ότι «δεν χρειάζεται μάσκες στα παιδιά, στα σχολεία. Οι μεγάλοι σε ηλικία με υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να φορέσουν τις μάσκες στα αεροπλάνα, στα πλοία, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε ένα χώρο με 500 άτομα. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να φορέσουν την μάσκα, το ξέρουν και οι ίδιοι».
Ταυτόχρονα, ανέφερε πως δεν μας απασχολεί μόνο ο κορονοϊός αλλά και η γρίπη, που έχει ταλαιπωρήσει ακόμα περισσότερο, μεγάλο μέρος του πληθυσμού. «Η γρίπη ήταν χειρότερη σε πολλά άτομα τα οποία έμειναν στο κρεβάτι 10 ημέρες, δεν μπορούσαν να σηκωθούν και περιέγραφαν ότι δεν είχαν την δύναμη να σηκωθούν από το κρεβάτι. Ήταν δύσκολη η γρίπη φέτος και θα είναι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου», είπε.
Οι εμβολιασμοί για την γρίπη «έχουν μείνει πίσω», είπε επίσης η κα. Παγώνη και υπενθύμισε πως όσοι δεν εμβολιάστηκαν, προλαβαίνουν να το κάνουν. «Έχουμε 2 βδομάδες για να κάνουμε αντισώματα, γιατί αμέσως δεν σε προστατεύει το εμβόλιο. Το έχουμε επισημάνει, σήμερα οι ομάδες υψηλού κινδύνου να κάνουν το εμβόλιο», εξήγησε.