Τον κίνδυνο από τα νεκρά ζώα αλλά και το μολυσμένο νερό, επισήμανε η Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη, καθώς χιλιάδες είναι τα νεκρά ζώα, αιγοπρόβατα και χοίροι, σύμφωνα με τις έως τώρα καταγραφές από το οποία έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια τα μισά.
Ο αριθμός των νεκρών ζώων αναμένεται να αυξηθεί στις επόμενες καταγραφές ενώ στα λιμνάζοντα νερά που έχουν αναμειχθεί με αποχευτεύσεις, στοιβάζονται και νεκρά τρωκτικά.
«Από το προηγούμενο Σάββατο είπαμε ότι πρέπει να είναι εμφιαλωμένο το νερό για κάθε χρήση και τα ζώα να θαφτούν γρήγορα» ανέφερε μιλώντας στον Ant1 και συνέχισε λέγοντας πως «υπάρχει φόβος για γαστρεντερίτιδες, ηπατίτιδα Α κ.α».
«Κανείς δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με τα μολυσμένα νερά χωρίς γαλότσες» είπε ακόμα, ενώ σχετικά με τις καλλιέργειες και τα λαχανικά στους κήπους τόνισε πως «όλα αυτά που έχει περάσει από πάνω τους το νερό και η λάσπη πρέπει να πεταχτούν».
Για το κατά πόσο είναι προς χρήση το νερό στο Βόλο και τις δηλώσεις του δημάρχου της πόλης η κ. Παγώνη ανέφερε πως «αν ο κ. Μπέος έχει στα χέρια του δείγματα για το νερό να τις δώσει για να υπάρξει βοήθεια».
Δ. Σαρηγιάννης: «Ο μεγαλύτερο κίνδυνος είναι το νερό»
Ο μεγαλύτερο κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι το νερό, με την έννοια της επιμόλυνσης, διότι υπάρχουν παθογόνοι παράγοντες από τη σήψη των ζώων και από χημικά που μπορεί να έχουν περάσει, ανέφερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Μιλώντας στο Mega ο καθηγητής ανέφερε ότι «υπάρχουν περιοχές που είναι κατάλληλο το πόσιμο νερό. Στον Βόλο, για παράδειγμα, επειδή είναι μία αστική περιοχή το θέμα είναι να επεξεργαστεί ο όγκος του νερού. Το πρόβλημα είναι στα χωριά, αλλά υπάρχουν τεχνικές για αν το διορθώσουμε» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «σε ένα μήνα θα μπορούσε να αποκατασταθεί».
Σημείωσε ότι «ο κίνδυνος να περάσει η μόλυνση σε προϊόντα που πηγαίνουν έξω από την περιοχή είναι χαμηλός. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι η επιμόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα σε βάθος χρόνου, όταν θα αποσφραγιστούν τα νερά, και φύγει η λάσπη. Τότε, θα είμαστε σίγουροι εάν θα υπάρχει επιμόλυνση».
Όπως είπε, για να γίνει αυτό ενδιάμεσα, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε καταγραφή και υπάρχουν τεχνικές που μπορούμε να κάνουμε ανάλογα με την περίπτωση(σ.σ για τις νέες καλλιέργειες). Όταν γίνει η αποστράγγιση των περιοχών μπορούμε να κάνουμε ανάλυση της κατάστασης της υγείας του εδάφους και των υπόγειων υδάτων. Εάν υπάρχουν περιοχές επιμολυσμένες και οι ντόπιοι θέλουν να ξανακαλλιεργήσουν τότε μπορούμε να αποκαταστήσουμε την υγεία του εδάφους. Άρα το θέμα είναι να αντιδράσουμε οργανωμένα.»