Η σωστή και έγκυρη ενημέρωση των ασθενών και των ανθρώπων του στενού τους περιβάλλοντος αναφορικά με βασικά ερωτήματα για τον καρκίνο είναι ο βασικός στόχος της νέας πρωτοβουλίας της Pfizer Hellas «Μαθαίνω για τον Καρκίνο» στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου.
Όπως ανέφερε ο κ. Νίκος Χατζηνικολάου, διευθυντής τμήματος Ογκολογίας της Pfizer Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας, κατά τη διάρκεια σχετικής παρουσίασης, η πρωτοβουλία συνιστάται σε μια ενότητα με δεκαεπτά videos που απαντούν σε καίρια ερωτήματα τα οποία απασχολούν, κυρίως, τους ασθενείς αλλά και τους συγγενείς τους και τους φροντιστές τους.
Μάλιστα, όπως επεσήμανε απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Liberal η πρωτοβουλία αυτή είναι μέρος της πάγιας τακτικής της Pfizer Hellas να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών, ενώ στο μέλλον προγραμματίζονται και άλλες παρόμοιες δράσεις με στόχο την διάχυση περισσότερης και ορθότερης πληροφόρησης σε θέματα υγείας και αντιμετώπισης ασθενειών.
Η κυρία Ζένια Σαριδάκη. παθολόγος - ογκολόγος , πρόεδρος Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) αναφερόμενη στην πρωτοβουλία της Pfizer Hellas ανέφερε ότι τα videos αυτά έρχονται να απαντήσουν και στο θέμα πως βλέπουν την ασθένεια οι ασθενείς, οι συγγενείς και οι φροντιστές. Παράληλλα, οι απαντήσεις έρχονται να καλύψουν κενά και ερωτήσεις τι είναι καρκίνος, τι είναι μετάσταση, πώς θα μιλήσει στο μικρό παιδί για την ασθένεια.
Οι απαντήσεις, πρόσθεσε η κυρία Σαριδάκη, είναι κατανοητές και βοηθάμε να κτίσουμε πάνω σε αυτό και να κάνουμε την σωστή προσέγγιση καθώς τα videos αυτά αποτελούν μια έγκυρη ενημέρωση.
Μέσω της πρωτοβουλίας αυτής θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους ασθενείς οι οποίοι με τη βοήθεια της επιστήμης θα έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ασθένειας.
Η κυρία Καίτη Αποστολίδου. πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ ) επεσήμανε ότι η διάγνωση του καρκίνου αποτελεί ένα σοκ για τον ασθενή. Εκτός από την αντιμετώπιση της ασθένειας δημιουργεί και μια σειρά ερωτημάτων οικογενειακής, κοινωνικής και οικονομικής φύσεως.
Οι δράσεις τόσο της Pfizer Hellas όσο και της ΕΟΠΕ και της ΕΛΛΟΚ έρχονται να καλύψουν το κενό πληροφόρησης και συμβουλών. Λειτουργούν, δηλαδή, συμπληρωματικά με τις πληροφορίες που δίνουν οι γιατροί. Και αυτό γιατί απαιτούνται συμπληρωματικές πηγές πληροφόρησης, όπως τα videos της Pfizer.
Παράλληλα, η κυρία Αποστολίδου αναφέρθηκε και στην ανάγκη θεσμοθέτησης στη χώρα μας της ελάχιστης διάρκειας ογκολογικής επίσκεψης σε 30 λεπτά, όπως συμβαίνει στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες από δέκα λεπτά που ισχύει σήμερα, ώστε ο ασθενής να λαμβάνει πληροφόρηση για τις λεπτομέρειες της ασθένειας. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, η ΕΛΛΟΚ θα στηρίξει τη δράση της Pfizer.
Η Αντιγόνη Κυρίτση, Medical Scientific Relations Manager στο τμήμα ογκολογίας της Pfizer Hellas, αναφερόμενη στην πρωτοβουλία ανέφερε ότι υπάρχουν απλές έννοιες που για τους γιατρούς είναι δεδομένες αλλά οι ασθενείς δεν γνωρίζουν. Τα 17 ενημερωτικά videos, καλύπτουν συγκεκριμένα θέματα σε συνεργασία με γιατρούς, ογκολόγους, νοσηλευτές, ασθενείς κλπ kai απευθύνονται σε όλους.
Ενδεικτικά τονίστηκε ότι στα βίντεο υπάρχει πληροφόρηση για τα βασικά διαγνωστικά εργαλεία, όπως η βιοψία, για το ποιες θεραπευτικές επιλογές υπάρχουν , αλλά και το πώς είναι η ζωή όταν κάποιος πάσχει από καρκίνο, πως διαμορφώνεται η καθημερινότητά του, οι συνθήκες εργασίας του. Ακόμη, υπάρχει και πληροφόρηση σχετικά με το πώς μπορεί κάποιος να εξηγήσει τι είναι ο καρκίνος σε παιδιά και εφήβους αλλα΄και πώς μπορεί να υποστηριχθεί ένας ασθενής με καρκίνο.
Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, τα 17 videos της πρωτοβουλίας «Μαθαίνω για τον Καρκίνο» βρίσκονται στο κανάλι της Pfizer Hellas στο YouTube καθώς και στα social media. Ακόμη θα υπάρχει σχετικό έντυπο με QR code στα νοσοκομεία, ενώ τα videos θα παρουσιάζονται και σε οθόνες των αιθουσών αναμονής των νοσοκομείων.