Της Γιάννας Σουλάκη
Η ερευνήτρια του Harvard Πολέτ Τσάντλερ, MD, MPH, έχει αφιερώσει τη ζωή της στην έρευνα για τον καρκίνο, με αφορμή το προσωπικό της βίωμα, όταν ήταν μόλις 15 ετών. Ήταν τότε που ο πατέρας της διαγνώστηκε από καρκίνο του πνεύμονα και μάλιστα χωρίς οι γιατροί να του δίνουν τη δυνατότητα θεραπείας, μέσω χειρουργικής επέμβασης.
Όλη η οικογένεια προσπαθούσε να διαχειριστεί το τεράστιο μέγεθος αυτής της άσχημης εξέλιξης, όταν η Πολέτ έπεσε τυχαία πάνω σε ένα άρθρο του περιοδικού Life, που μιλούσε για ένα γιατρό που έπασχε από καρκίνο και ο οποίος τροποποίησε τη διατροφή του και κατάφερε να προκαλέσει μέσω αυτής της αλλαγής, ύφεση στη νόσο του. Η Πολέτ μοιράστηκε την ιστορία με τον πατέρα της, ο οποίος με τη βοήθειά της, άρχισε να ακολουθεί μια νέα διατροφή, βασισμένη περισσότερο στις φυτικές ίνες.
Παρά το γεγονός ότι ο πατέρας της Πολέτ πέθανε λίγους μήνες μετά τη διάγνωση, η ιδέα ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την υγεία, σφηνώθηκε βαθιά στο μυαλό της έφηβης κοπέλας, ασκώντας – όπως αποδείχθηκε αργότερα – μια καθοριστική επίδραση στη ζωή της. Λίγα χρόνια μετά, αποφάσισε ότι θα ακολουθήσει το μονοπάτι της διερεύνησης των λόγων με τους οποίους η διατροφή, μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά τον καρκίνο. Η Πολέτ ήθελε με την έρευνά της να βοηθήσει οικογένειες που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα με αυτό που αντιμετώπισε και η δική της.
Σήμερα εργάζεται ως επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στο Harvard Medical School και ως επιδημιολόγος στο Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής, του Brigham and Women Hospital της Βοστόνης, στη Μασαχουσέτη. Το αντικείμενο της έρευνας που διεξάγει τα τελευταία χρόνια - σε συνεργασία με το εργαστήριο του Clary Clish, PhD, ο οποίος είναι Διευθυντής του προγράμματος Μεταβολομισμού στο Ινστιτούτο Broad του MIT και του Harvard - σχετίζεται με τον τρόπο που κάποια είδη διατροφής, αυξάνουν ή μειώνουν την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Η μελέτη της άρχισε τον Ιούνιο του 2015 και χρηματοδοτήθηκε για 5 χρόνια από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία με το ποσό των $ 726.000.
“Παρά την πληθώρα ερευνών που υπάρχουν για τη σχέση μεταξύ της διατροφής και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να αποκρυπτογραφήσουμε τους βιολογικούς μηχανισμούς πίσω από αυτό που συμβαίνει. Eιδικά, τις επιπτώσεις που υπάρχουν στον οργανισμό μας, όταν ακολουθούμε την κλασσική δυτική διατροφή (δηλ. πολλά επεξεργασμένα κρέατα, χωρίς κατανάλωση φρούτων και λαχανικών) και πώς μπορεί αυτή να συμβάλλει στην εμφάνιση του καρκίνου”, λέει η Πολέτ Τσάντλερ.
Η ερευνήτρια προσπαθεί να ανακαλύψει, λοιπόν, το πώς ορισμένα τρόφιμα αυξάνουν τα επίπεδα των διατροφικών υποπροϊόντων, που είναι γνωστά ως “μεταβολίτες”. Οι μεταβολίτες είναι μικρά μόρια στην κυκλοφορία του αίματος που μπορούν να μετρηθούν και να δώσουν στους επιστήμονες σημαντικές πληροφορίες, για το πώς διάφορες τροφές, μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου. Έτσι, ο τρόπος με τον οποίο, διαφορετικά τρόφιμα μπορούν να διασπαστούν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στον οργανισμό μας, αλλά και η ποσότητα και το είδος των μεταβολιτών που παράγονται, μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στην υγεία σας.
Η Πολέτ Τσάντλερ χρησιμοποιεί δείγματα πλάσματος από αρκετές μελέτες για να εξετάσει περίπου 2.700 διαφορετικούς μεταβολίτες, μεταξύ αυτών και των μεταβολιτών που σχετίζονται με τη διατροφή και τα εντεροβακτήρια. Στη συνέχεια κάνει συγκρίσεις των εργαστηριακών αποτελεσμάτων, μεταξύ της τυπικής δυτικής διατροφής και της πιο υγιεινής μεσογειακής δίαιτας, για να καταφέρει να εξάγει συμπεράσματα σχετικά με τις τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Μια τυπική δυτική διατροφή - που περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων τροφών και μικρότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών - μπορεί πράγματι να οδηγήσει σε φλεγμονή στο έντερο. Η μεσογειακή διατροφή, φαίνεται ότι φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα: Η πρόσληψη σε μεγάλες ποσότητες σε φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και ψάρια, κρατά το έντερο υγιές. Οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια, ότι η χρόνια φλεγμονή στο έντερο συνδέεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Ωστόσο, ακόμα δεν γνωρίζουν το μηχανισμό που προκαλεί αυτό το αποτέλεσμα. Είναι αυτό που προσπαθεί η Πολέτ Τσάντλερ να μάθει.
Αν οι θεωρίες της ερευνήτριας αποδειχθούν σωστές, θα είναι σε θέση να αποδείξει ότι ο τρόπος που το σώμα διασπά τα τρόφιμα που σχετίζονται με τη Δυτική Διατροφή, αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας διασπά τα τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
“Τελικά, δεν είμαστε αυτό που τρώμε, αλλά αυτό που μεταβολίζουμε”, λέει η Τσάντλερ “Το αίμα μας αφηγείται τη δική του ιστορία για το τί καταναλώνουμε και ποιο αποτέλεσμα θα προκύψει τελικά από αυτά που επιλέγουμε να φάμε”, συμπληρώνει.
Με πληροφορίες από cancer.org