Η κατανάλωση ποτών με ζάχαρη σε τακτική βάση μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος ή να πεθάνουν από χρόνια ηπατική νόσο, αναφέρει νέα έρευνα.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που κατανάλωναν τουλάχιστον ένα ρόφημα με ζάχαρη την ημέρα είχαν 85% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος και 68% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από χρόνια ηπατική νόσο, σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωναν τρία ροφήματα ή λιγότερα ανά μήνα.
Αλλά όταν εξετάζουμε την κατανάλωση τεχνητά ζαχαρούχων ποτών, ο Longgang Zhao, PhD, από το Brigham and Women's Hospital και το Harvard Medical School στη Βοστώνη, είπε ότι οι ερευνητές δεν βρήκαν ισχυρή σχέση μεταξύ της πρόσληψης και του κινδύνου καρκίνου του ήπατος ή θανάτου από χρόνια ηπατική νόσο. Αλλά, είπε ο Zhao, το μέγεθος του δείγματος για αυτή τη σύγκριση ήταν μικρό και θα πρέπει να «ερμηνεύεται με προσοχή».
Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε διαδικτυακά την Τρίτη στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης.
Περίπου το 40% των ατόμων με καρκίνο του ήπατος δεν έχουν έναν από τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου ασθένειας, όπως χρόνια λοίμωξη από ηπατίτιδα Β ή C, διαβήτη τύπου 2 ή παχυσαρκία. Στην τρέχουσα ανάλυση, ο Zhao και οι συνεργάτες του ήθελαν να ανακαλύψουν εάν τα ποτά με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του ήπατος ή χρόνια ηπατική νόσο.
Δύο προηγούμενες μελέτες έχουν βρει μόνο μια «δυνητική συσχέτιση» μεταξύ των ροφημάτων με ζάχαρη και του κινδύνου ενός ατόμου για καρκίνο του ήπατος, εξήγησαν οι συγγραφείς.
Τον περασμένο μήνα, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) ταξινόμησε επίσημα το τεχνητό γλυκαντικό ασπαρτάμη ως πιθανό καρκινογόνο, αλλά ο επιδημιολόγος του καρκίνου Paul Pharoah, MD, PhD, δήλωσε ότι «τα στοιχεία ότι η ασπαρτάμη προκαλεί πρωτοπαθή καρκίνο του ήπατος ή οποιονδήποτε άλλο καρκίνο, είναι πολύ αδύναμος».
Για να παρέχει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με μια πιθανή σχέση, η ομάδα μελέτης χρησιμοποίησε την Πρωτοβουλία για την Υγεία των Γυναικών (WHI) για να αξιολογήσει την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών από σχεδόν 100.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και την πρόσληψη τεχνητά ζαχαρούχων ποτών μεταξύ σχεδόν 65.000 και τις παρακολούθησε για σχεδόν 21 χρόνια. Η μελέτη εξέτασε περιπτώσεις καρκίνου του ήπατος και θανάτου από χρόνια ηπατική νόσο, που ορίζεται ως μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, ηπατική ίνωση, κίρρωση, αλκοολικές ηπατικές ασθένειες και χρόνια ηπατίτιδα.
(Το WHI είναι μια σειρά μακροπρόθεσμων εθνικών μελετών που χρηματοδοτούνται από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος.)
Μεταξύ αυτών των γυναικών, σχεδόν το 7% κατανάλωνε τουλάχιστον ένα ρόφημα με ζάχαρη ημερησίως και το 13% κατανάλωνε μία ή περισσότερες μερίδες τεχνητά ζαχαρούχων ποτών καθημερινά.
Κατά την περίοδο παρακολούθησης, 207 γυναίκες έπαθαν καρκίνο του ήπατος και 148 πέθαναν από χρόνια ηπατική νόσο στην ομάδα των ζαχαρούχων αναψυκτικών, ενώ 133 γυναίκες έπαθαν καρκίνο του ήπατος και 74 πέθαναν από χρόνια ηπατική νόσο στην ομάδα τεχνητής ζάχαρης.
Σε σύγκριση με τις γυναίκες που έπιναν τρία ή λιγότερα ροφήματα αναψυκτικών με ζάχαρη το μήνα, όσες κατανάλωναν ένα ή περισσότερα την ημέρα είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος και θανάτου από χρόνια ηπατική νόσο.
Δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στις ομάδες που είχαν μόνο τεχνητά γλυκαντικά ποτά.
Ένας από τους συγγραφείς, ο Xuehong Zhang, διδάκτωρ επιστημών που είναι επίσης στο Brigham and Women's Hospital και στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, είπε ότι δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα ποτά με ζάχαρη μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο δυσμενών ηπατικών εκβάσεων.
Για τη Nancy S. Reau, MD, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα, το πιο σημαντικό εύρημα είναι η σχέση μεταξύ της καθημερινής κατανάλωσης ποτών με ζάχαρη και της υγείας του ήπατος.
«Ανεξάρτητα από το αν αυτός είναι ένας υποκατάστατος δείκτης για τον κίνδυνο ηπατικής νόσου (όπως η λιπώδης νόσος του ήπατος) ή συνέπεια του ίδιου του ποτού, είναι ένα εύκολο μέτρο για τους κλινικούς ιατρούς να συλλάβουν και να τροποποιήσουν μια εύκολη συμπεριφορά για τους ασθενείς», δήλωσε ο Reau, ηπατολόγος στο Ιατρικό Κολλέγιο Rush στο Σικάγο.
Όμως, είπε, «δεν πιστεύω ότι αυτό το άρθρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει τα τεχνητά γλυκαντικά ποτά ως υποκατάστατο».
Είναι πιθανό, εξήγησε, ότι αυτός ο πληθυσμός ήταν πολύ μικρός για να δει ένα σημαντική σχέση μεταξύ των τεχνητά ζαχαρούχων ποτών και της υγείας του ήπατος. Επιπλέον, «τα φυσικά, χαμηλών θερμίδων ροφήματα ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής σε συνδυασμό με άσκηση θα είναι πάντα ιδανικά.»
Ζυγίζοντας επίσης, ο Dale Shepard, MD, PhD, ιατρός ογκολόγος στην κλινική του Κλίβελαντ, είπε ότι το να μην πίνει κανείς πολλά ζαχαρούχα ή τεχνητά ζαχαρούχα ποτά είναι ο καλύτερος τρόπος δράσης, αλλά άλλα πράγματα, όπως το κάπνισμα, το υπερβολικό αλκοόλ, η έκθεση στον ήλιο χωρίς επαρκή αντηλιακό, η παχυσαρκία και η αδράνεια, «είναι πιο πιθανό να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο».