Η αυστραλιανή γρίπη προκαλείται από τον ιό H3N2. Είναι μια πιο επιθετική μορφή της γρίπης από αυτήν που έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε σχεδόν κάθε χρόνο, η οποία έχει προκαλέσει τη χειρότερη επιδημία γρίπης στην Αυστραλία τα τελευταία δέκα χρόνια.
Άνδρας 76 ετών, που είχε ταξιδέψει στην Αφρική, είναι το πρώτο κρούσμα αυστραλιανής γρίπης, που προξενεί ο ιός H3N2, για φέτος στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Ιταλία.
Το περιστατικό καταγράφηκε στις 11 Οκτωβρίου, χωρίς αρχικά να κριθεί αναγκαία η εισαγωγή του ασθενή στο νοσοκομείο. Η κατάστασή του όμως επιδεινώθηκε στη συνέχεια και ο άνδρας εμφάνισε σοβαρή νευρολογική διαταραχή, αδυνατώντας να αναγνωρίσει μέχρι και τη σύζυγό του. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι ο άνδρας είχε χάσει τη γεύση του για διάστημα περίπου 10 ημερών.
Σύμφωνα με τον Ματέο Μπασέτι, διευθυντή της κλινικής μολυσματικών ασθενειών του νοσοκομείου Σαν Μαρτίνο, «ο ασθενής παρουσίασε επιπλοκές νευρολογικής φύσεως», καθώς «δεν κατάφερνε να αναγνωρίσει ούτε τη σύζυγό του». Ο συγκεκριμένος ασθενής δεν είχε κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, ενώ η σοβαρή νευρολογική επιπλοκή παραμένει σπάνια.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο ιός H3N2 προκαλεί πυρετό υψηλότερο των 38 βαθμών, αναπνευστικά συμπτώματα, καταρροή, μυϊκούς πόνους και ερεθισμό στα μάτια. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκύψουν και προβλήματα νευρολογικής φύσεως.
Πρόκειται για ιό που επηρεάζει όχι μόνο τους πνεύμονες και το λαιμό, αλλά και τον εγκέφαλο. Οι ειδικοί συνιστούν ως μέτρο προφύλαξης τον εμβολιασμό καθώς περισσότερα κρούσματα γρίπης, ή ακόμα και εγκεφαλίτιδας ή νευρολογικής επιπλοκής από τη γρίπη, θα δυσκόλευε εξαιρετικά την κατάσταση στα νοσοκομεία.
Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Pier Luigi Lopalco, είναι ένας ακόμη «χειρότερος» ιός, με μερικές σκοτεινές πλευρές.
«Ο ιός είναι πάντα ο ίδιος, μόνο περιστασιακά μπορεί να δώσει κάποιες πιο άσχημες επιπλοκές, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει νευρολογική βλάβη, η αλήθεια είναι ότι όσο περισσότερο τον μελετάμε τόσο περισσότερο μαθαίνουμε να τον φοβόμαστε.
Το εμβόλιο της γρίπης
Η αυστραλιανή γρίπη μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τον εμβολιασμό, ο οποίος όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών αλλά και προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες από επικίνδυνα συμπτώματα.
Η αυστραλιανή γρίπη περιλαμβάνεται στα στελέχη που καλύπτονται τόσο από το απλό όσο και από το επικαιροποιημένο εμβόλιο της γρίπης, τα οποία είναι διαθέσιμα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και το γενικό κοινό.
Η Ματίνα Παγώνη μιλώντας την Τρίτη (5/11) για την αυστραλιανή γρίπη ανέφερε ότι είναι αρκετά σπάνια, τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού, ιδιαίτερα για τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, οι οποίοι θα πρέπει ήδη να έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό.
Ο ιός H3N2, αν και σπάνιος τα τελευταία χρόνια, ενδέχεται να έρθει στην Ελλάδα μέσω ταξιδιωτών. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η γρίπη αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.