Ερευνητές στο Sinai Health ανακάλυψαν ζωτικής σημασίας πληροφορίες σχετικά με τη σχέση μεταξύ των επιπέδων ινσουλίνης μετά το φαγητό και της μακροχρόνιας υγείας της καρδιάς και του μεταβολισμού. Η έρευνα ανατρέπει την ιδέα ότι η αύξηση της ινσουλίνης μετά την πρόσληψη τροφής είναι κάτι κακό. Αντίθετα, θα μπορούσε να είναι ένδειξη καλής υγείας.
Με επικεφαλής τον Dr. Ravi Retnakaran, κλινικό-επιστήμονα στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Lunenfeld-Tanenbaum, τμήματος του Sinai Health, η μελέτη είχε ως στόχο να διερευνήσει πώς τα επίπεδα ινσουλίνης μετά τα γεύματα επηρεάζουν την καρδιομεταβολική υγεία.
Προηγούμενες έρευνες έχουν αποφέρει αντικρουόμενα αποτελέσματα, υποδηλώνοντας τόσο επιβλαβείς όσο και ευεργετικές επιδράσεις, ωστόσο αυτή η νέα μελέτη είχε ως στόχο να δώσει μια σαφέστερη εικόνα για εκτεταμένη χρονική περίοδο.
Η ομάδα ανέφερε τα ευρήματά της στο eClinicalMedicine.
Κανονικά, τα επίπεδα ινσουλίνης αυξάνονται μετά το φαγητό για να βοηθήσουν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, η ανησυχία είναι εάν μια ταχεία αύξηση της ινσουλίνης μετά από ένα γεύμα μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην υγεία.
Μερικοί πιστεύουν ότι η αύξηση της ινσουλίνης, ειδικά μετά την κατανάλωση υδατανθράκων, προάγει την αύξηση βάρους και συμβάλλει στην αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτό συμβαίνει όταν τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται καλά στην ινσουλίνη, καθιστώντας πιο δύσκολο τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και αυξάνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.
«Το συμπέρασμα αυτό βγει γίνει από επιστήμονες σε προηγούμενες μελέτες, δηλαδή, ότι αυτές οι αυξήσεις ινσουλίνης έχουν βλαβερές επιδράσεις προάγοντας την αύξηση βάρους», είπε ο Dr. Retnakaran, ο οποίος είναι επίσης ενδοκρινολόγος στο Leadership Sinai Center for Diabetes στο Mount Sinai Hospital. Είναι επίσης Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Temerty του Πανεπιστημίου του Τορόντο.
«Μερικές φορές βλέπω ασθενείς στην κλινική που έχουν υιοθετήσει αυτή την αντίληψη, ίσως από το διαδίκτυο ή από αυτό που διαβάζουν, ότι δεν πρέπει το επίπεδο ινσουλίνης τους να ανέβει πολύ ψηλά», ανέφερε.
Η επιστήμη απλώς δεν είναι αρκετά πειστική για να υποστηρίξει αυτή την ιδέα. Οι περισσότερες μελέτες για αυτό το θέμα είτε διεξήχθησαν σε σύντομο χρονικό διάστημα είτε βασίστηκαν σε μετρήσεις ινσουλίνης μεμονωμένα που είναι ανεπαρκείς και μπορεί να είναι παραπλανητικές, ανέφερε ο Dr. Retnakaran.
Η ομάδα του προσπάθησε να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα εξετάζοντας τις καρδιομεταβολικές επιπτώσεις της απόκρισης στην ινσουλίνη μακροπρόθεσμα και με τρόπο που να λαμβάνει υπόψη τα βασικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το τελευταίο σημείο είναι βασικό γιατί κάθε άτομο έχει μια ατομική απόκριση ινσουλίνης που ποικίλλει ανάλογα με το πόση ζάχαρη βρίσκεται στο αίμα.
Η μελέτη παρακολούθησε νέες μητέρες επειδή η αντίσταση στην ινσουλίνη που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθιστά δυνατό τον προσδιορισμό του μελλοντικού κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.
Συνολικά, 306 συμμετέχουσες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μεταξύ 2003 και 2014, υποβλήθηκαν σε ολοκληρωμένο καρδιομεταβολικό τεστ, συμπεριλαμβανομένων δοκιμών πρόκλησης γλυκόζης, ένα, τρία και πέντε χρόνια μετά τον τοκετό. Το τεστ πρόκλησης γλυκόζης μετρά τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης σε ποικίλα χρονικά σημεία αφού ένα άτομο έχει πιει ένα ζαχαρούχο ρόφημα που περιέχει 75 γραμμάρια γλυκόζης και μετά από μια περίοδο νηστείας.
«Δεν έχει να κάνει μόνο με τα επίπεδα ινσουλίνης έχει να κάνει με την κατανόησή τους σε σχέση με τη γλυκόζη», είπε ο Dr. Retnakaran, επισημαίνοντας ότι σε αυτό το σημείο πολλές προηγούμενες ερμηνείες υπολείπονταν.
Η μελέτη αποκάλυψε μερικές εκπληκτικές τάσεις. Καθώς η διορθωμένη ανταπόκριση στην ινσουλίνη αυξήθηκε, παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη επιδείνωση στην περιφέρεια της μέσης, στα επίπεδα HDL (καλή χοληστερόλη), στη φλεγμονή και στην αντίσταση στην ινσουλίνη.
Ωστόσο, αυτές οι φαινομενικά αρνητικές τάσεις συνοδεύτηκαν από καλύτερη λειτουργία των β-κυττάρων. Τα βήτα κύτταρα παράγουν ινσουλίνη και η ικανότητά τους να το κάνουν αυτό συνδέεται στενά με τον κίνδυνο διαβήτη, όσο καλύτερη είναι η λειτουργία των βήτα κυττάρων, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος.
«Τα ευρήματά μας δεν υποστηρίζουν το μοντέλο υδατάνθρακα-ινσουλίνης της παχυσαρκίας», υποστήριξε ο Dr. Retnakaran. «Παρατηρήσαμε ότι μια ισχυρή εκκριτική απόκριση ινσουλίνης μετά την πρόκληση, αφού προσαρμοστεί για τα επίπεδα γλυκόζης, σχετίζεται μόνο με τα ευεργετικά μεταβολικά αποτελέσματα. Όχι μόνο μια ισχυρή εκκριτική απόκριση ινσουλίνης μετά την πρόκληση δεν υποδεικνύει δυσμενή καρδιομεταβολική υγεία, αλλά μάλλον προβλέπει ευνοϊκή μεταβολική λειτουργία τα επόμενα χρόνια».
Υπάρχουν επιστήμονες που συμφωνούν με αυτήν την ιδέα ότι, δηλαδή, τα υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης είναι κάτι κακό και μερικές φορές κάνουν συστάσεις στους ασθενείς να περιορίσουν τις διακυμάνσεις της ινσουλίνης τους μετά το γεύμα. Αλλά δεν είναι τόσο απλό.
Μακροπρόθεσμα, τα υψηλότερα διορθωμένα επίπεδα ανταπόκρισης ινσουλίνης συνδέθηκαν με καλύτερη λειτουργία των βήτα κυττάρων και χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης, χωρίς να συσχετίζονται με Δείκτη Μάζας Σώματος, μέγεθος μέσης, λιπίδια, φλεγμονή ή ευαισθησία ή αντίσταση στην ινσουλίνη. Το πιο σημαντικό, οι γυναίκες που είχαν το υψηλότερο CIR είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν προδιαβήτη ή διαβήτη στο μέλλον.
Ο Dr. Retnakaran ελπίζει ότι τα ευρήματά τους θα αναδιαμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα και το κοινό βλέπουν τον ρόλο της ινσουλίνης στον μεταβολισμό και τη διαχείριση του βάρους.