Της Γιάννας Σουλάκη
Περίπου το 1/3 των θανάτων από καρκίνο ανάμεσα στους Αμερικανούς άνδρες και το 1/4 των θανάτων στις γυναίκες, αποδίδεται στη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine.
Αν και το κάπνισμα φαίνεται να είναι η πιο βασική αιτία θανάτου, τόσο από καρκίνο όσο και από άλλες ασθένειες, παρ''όλα αυτά σήμερα στις ΗΠΑ εξακολουθούν να υπάρχουν 40 εκατομμύρια καπνιστές.
Ερευνητές από το American Cancer Society της Ατλάντα, υπολόγισαν τα ποσοστά των θανάτων από καρκίνο που οφείλονταν στο κάπνισμα, ανάμεσα σε Αμερικανούς ηλικίας από 35 χρόνων και άνω κατά το έτος 2014, σε όλες τις Πολιτείες. Διαπίστωσαν, ότι σχεδόν το 29% των θανάτων από καρκίνο, αποδίδονταν ευθέως στο κάπνισμα.
Διαβάστε επίσης: Σημάδια που σας λένε ότι πρέπει να κόψετε άμεσα το κάπνισμα
Στους άνδρες, το ποσοστό του καπνίσματος που σχετίζεται με θανάτους από καρκίνο στις ΗΠΑ, κυμαίνονταν γεωγραφικά από το χαμηλότερο (περίπου 22%) στη Γιούτα, στο υψηλότερο (σχεδόν 40%) στο Αρκάνσας. Στις περισσότερες πολιτείες – εκτός από την Γιούτα που εμφάνιζε το χαμηλότερο ποσοστό – ο μέσος όρος για τους άνδρες ήταν το λιγότερο 30%.
Στις γυναίκες, το ποσοστό αυτό εμφανίζεται πολύ χαμηλότερο: τουλάχιστον 20% κατά μέσο όρο σε όλα τα κράτη, εκτός από Γιούτα, την Καλιφόρνια και τη Χαβάη. Οι γυναίκες στη Γιούτα φαίνεται ότι πλήττονται λιγότερο από θανάτους που σχετίζονται με το κάπνισμα (11%) ενώ στο Κεντάκυ το ποσοστό στις γυναίκες ήταν το μεγαλύτερο, αφού σχεδόν άγγιζε το 30% (συγκεκριμένα 29%).
Γιατί οι άνδρες πεθαίνουν περισσότερο από καρκίνους που σχετίζονται με το κάπνισμα;
Κατ''αρχήν οι άνδρες είναι πιο πιθανό να καπνίζουν περισσότερο από τις γυναίκες, αλλά υπάρχει κι ένας ακόμη λόγος: τα χρωμοσώματα τους μπορεί να παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στα υψηλότερα ποσοστά θανάτου από καρκίνο που εμφανίζουν, λόγω του τσιγάρου. Πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει, ότι το κάπνισμα μειώνει σημαντικά τον αριθμό των χρωμοσωμάτων Υ στα κύτταρα του αίματος, τα οποία καταπολεμούν τους όγκους.
Σε κάποιες πολιτείες, όμως, οι γυναίκες καπνίστριες πλησιάζουν σε ... καπνιστικό ταμπεραμέντο τους άνδρες. Ενα υψηλότερο ποσοστό από αυτό το ανδρών, εντοπίστηκε στις γυναίκες που κατοικούν στη Νότια Ντακότα, στη Μοντάνα και το Αρκάνσας.
Οι τιμές είναι υψηλότερες στις Νοτιοανατολικές πολιτείες, όπου σχεδόν το 40% των θανάτων από καρκίνο στους άνδρες συνδέεται με το κάπνισμα, κι αυτό οφείλεται – σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης – στους “χαλαρούς” αντικαπνιστικούς νόμους που υπάρχουν σ΄αυτές τις περιοχές, την ανυπαρξία πολιτικής για τον περιορισμό του καπνίσματος και τα αδύναμα προγράμματα ελέγχου κατανάλωσης καπνού, καταλήγουν οι επιστήμονες
Διαβάστε επίσης: Τα καλά της κρίσης: Οι Ελληνες μείωσαν το κάπνισμα και περιορίστηκαν οι θάνατοι από αναπνευστικές παθήσεις
Καρκίνοι που συνδέονται με το κάπνισμα
Οι καρκίνοι που κατ'' εξοχήν συνδέονται με το κάπνισμα, είναι των πνευμόνων, του στόματος-φάρυγγα, η οξεία μυελογενής λευχαιμία, του οισοφάγου, του στομάχου, του παχέος εντέρου, του ήπατος, του παγκρέατος, της τραχείας, της μήτρας, των νεφρών και της ουροδόχου κύστης.
«Ο κίνδυνος για θάνατο από καρκίνο των πνευμόνων μειώνεται σταδιακά μετά τη διακοπή του καπνίσματος, αλλά δεν επιστρέφει στο επίπεδο κάποιου που δεν κάπνισε ποτέ. Όμως, σχεδόν όλος ο πρόσθετος κίνδυνος θανάτου από αυτή τη μορφή καρκίνου μπορεί να αποφευχθεί, αν κανείς κόψει το κάπνισμα πριν την ηλικία των 40 ετών», σχολιάζει η Dr. Joannie Lortet-Tieulent.
Επίσης, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυτές οι εκτιμήσεις είναι μάλλον χαμηλότερες από την πραγματική εικόνα των θανάτων από το κάπνισμα. Οπως λένε στη δημοσίευσή τους, στην μελέτη τους υπολόγισαν μόνο 12 τύπους καρκίνου, ενώ όσοι είναι γνωστό ότι συνδέονται με το κάπνισμα, είναι πολύ περισσότεροι.
Επίσης, η μελέτη αναφέρεται μόνο στο κάπνισμα του τσιγάρου και δεν έχει συμπεριλάβει, άλλους τρόπους έκθεσης στον καπνό, όπως είναι το παθητικό κάπνισμα, τα πούρα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και το κάπνισμα του ναργιλέ.
Διαβάστε επίσης: Βροχή μηνύσεων στην Αμερική για τραυματισμούς μετά από εκρήξεις ηλεκτρονικών τσιγάρων