Της Γιάννας Σουλάκη
Πόσες φορές έχετε γραφτεί σε γυμναστήριο και δεν έχετε πάει ποτέ, ή έστω λίγες φορές; Πόσες φορές ξεκινήσατε τρέξιμο στη γειτονιά σας και το εγκαταλείψατε μετά από λίγες εβδομάδες; Πόσες φορές αρχίσατε με ενθουσιασμό τον χορό και τον βαρεθήκατε γρήγορα;
Τώρα οι επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι βρήκαν το λόγο για τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταφέρνουν να επιμείνουν σε κάποιο είδος άσκησης για πολύ καιρό. Υπεύθυνος γι'' αυτές τις ασταθείς συμπεριφορές, λένε, είναι ο εγκέφαλός μας, ο οποίος λειτουργεί εναντίον μας.
Δείτε με ποιο τρόπο...
Ο ρόλος των υποδοχέων της ντοπαμίνης
Οι ερευνητές ανακάλυψαν σε παχύσαρκα ποντίκια, ότι η σωματική αδράνεια προκαλείται - όχι από το υπερβολικό σωματικό βάρος, όπως θα φανταζότανε κανείς - αλλά από αλλοιώσεις και κατ'' επέκταση δυσλειτουργία των υποδοχέων της ντοπαμίνης. Η σχετική αμερικανική μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Metabolism.
"Ξέρουμε από χρόνια ότι η σωματική δραστηριότητα συνδέεται άρρηκτα με την καλή συνολική υγεία, αλλά δεν μας ήταν απόλυτα κατανοητό, γιατί παχύσαρκοι άνθρωποι ή ζώα εμφανίζονται λιγότερο δραστήρια”, υποστηρίζει ο βασικός συγγραφέας της μελέτης Alexxai V. Kravitz.
“Υπάρχει μια διαδεδομένη πεποίθηση ότι παχύσαρκα ζώα και άνθρωποι δεν κινούνται τόσο πολύ, επειδή κουβαλούν επιπλέον σωματικό βάρος, κάτι που τους καθιστά σωματικά δυσκίνητους. Αυτό που καταφέραμε να αποδείξουμε με τα ευρήματά μας, όμως, είναι ότι αυτή η προσέγγιση στο θέμα δεν είναι απόλυτα αληθινή”.
Ο A.V. Kravitz είχε μελετήσει στο παρελθόν τη νόσο του Πάρκινσον, οπότε - όταν πριν από μερικά χρόνια άρχισε να ασχολείται με την έρευνα για την παχυσαρκία και τη σωματική δραστηριότητα - διαπίστωσε ότι υπήρχαν σημαντικές ομοιότητες στη συμπεριφορά μεταξύ των παχύσαρκων και των παρκινσονικών ποντικών.
Βάση της μελέτης του στάθηκε η αρχική του υπόθεση, ότι τα δυσκίνητα ποντίκια εμφάνιζαν στον εγκέφαλό τους κάποια δυσλειτουργία στο σύστημα της παραγωγής της ντοπαμίνης.
“Η δύναμη της θέλησης” δεν αρκεί
"Σε πολλές περιπτώσεις, ένας τρόπος για να αλλάξει κανείς αυτή τη συμπεριφορά είναι η δύναμη της θέλησης”, υποστηρίζει ο ερευνητής και συμπληρώνει: “''Όμως, αν δεν αναγνωρίσουμε ταυτόχρονα και το υποκειμενικό βιολογικό πρόβλημα που υποκρύπτει η εν λόγω συμπεριφορά, τότε είναι δύσκολο να πούμε, ότι μόνο τη δύναμη της θέλησης αρκεί για να δώσει αποτελέσματα” λέει.
Αν δεν αρχίσουμε να αποκρυπτογραφούμε τα βιολογικά αίτια που ευθύνονται για τα χαμηλά επίπεδα ενεργητικότητας των ανθρώπων που υποφέρουν από παχυσαρκία, υποστηρίζει ο ερευνητής και η ομάδα του, δεν θα μπορέσουμε να περιορίσουμε το “στίγμα” το οποίο βασανίζει αυτά τα άτομα.
Η συγκεκριμένη μελέτη άνοιξε τον δρόμο σε μελλοντικές έρευνες που επικεντρώνονται πλέον στο πώς η ανθυγιεινή διατροφή, επηρεάζει τα σήματα που δίνει η ντοπαμίνη στον εγκέφαλό μας.
Έτσι, οι ερευνητές στρέφουν πλέον το ενδιαφέρον τους, στο να κατανοήσουν το μηχανισμό με τον οποίο τα ποντίκια ανακάμπτουν γρήγορα σε φυσιολογικά επίπεδα δραστηριότητας, μόλις αρχίσουν να έχουν μια υγιεινή διατροφή και να χάνουν βάρος.
Με πληροφορίες από business Insider και sciencealert.com