Δύο νέες μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με κατάθλιψη, άγχος ή μακροχρόνιο στρες έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.
Σε μία από τις νέες μελέτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη ή άγχος ανέπτυξαν παράγοντες κινδύνου για σοβαρά καρδιακά προβλήματα 6 μήνες νωρίτερα από τα άτομα που δεν είχαν κατάθλιψη ή άγχος.
Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα στη μελέτη που διαγνώστηκαν με κατάθλιψη ή άγχος, είχαν 35% υψηλότερο κίνδυνο για ένα σημαντικό καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.
Η ταχύτερη ανάπτυξη καταστάσεων υγείας όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, προήλθε από τους υψηλότερους κινδύνους που προκαλούνται από την κατάθλιψη ή το άγχος, που τελικά οδηγεί σε καρδιακά ή εγκεφαλικά επεισόδια, είπαν οι ερευνητές.
Η ομάδα από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, αξιολόγησε δεδομένα υγείας 10 ετών για 71.262 ενήλικες των οποίων η μέση ηλικία ήταν 49 ετών.
Εκτός από την εξέταση της έναρξης καταστάσεων κινδύνου όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι άμεσες καρδιαγγειακές διαγνώσεις, διερεύνησαν πώς ένα γενετικό χαρακτηριστικό που είναι γνωστό ότι κάνει τους ανθρώπους ευαίσθητους στο στρες επηρέασε την υγεία της καρδιάς.
Τα άτομα που είχαν γενετικό κίνδυνο για στρες ανέπτυξαν τον πρώτο παράγοντα κινδύνου για καρδιακά προβλήματα κατά μέσο όρο 1,5 χρόνο νωρίτερα, σε σύγκριση με άτομα που δεν είχαν τη γενετική τάση για στρες.
Η μελέτη, μαζί με ένα δεύτερο ξεχωριστό έργο που αξιολόγησε το άγχος και την υγεία της καρδιάς, θα παρουσιαστεί αυτό το Σαββατοκύριακο στις Επιστημονικές Συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας 2023 στη Φιλαδέλφεια.
Τα ευρήματα της έρευνας «υποδηλώνουν ότι η κατάθλιψη και το άγχος μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στον εγκέφαλο που με τη σειρά τους δημιουργούν επιδράσεις στον οργανισμό, όπως αυξημένη φλεγμονή και εναπόθεση λίπους», αναφέρεται σε μια περίληψη έρευνας από τους διοργανωτές του συνεδρίου.
Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκκλήσεις για συχνότερους ελέγχους μεταξύ ατόμων με κατάθλιψη ή άγχος για να διαπιστωθεί εάν έχουν παθήσεις όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη και διαβήτη τύπου 2, ώστε οι καταστάσεις υψηλού κινδύνου να μπορούν να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν νωρίτερα.
Η καρδιαγγειακή νόσος, η οποία αναφέρεται σε καρδιακές παθήσεις και παθήσεις που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία, είναι η κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, σκοτώνοντας περισσότερους από 800.000 ανθρώπους ετησίως. Περισσότεροι από 1 στους 10 ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν διαγνωστεί με καρδιακή νόσο.
Σε μια δεύτερη μελέτη που θα παρουσιαστεί επίσης στο συνέδριο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σωρευτικό στρες είχε αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς.
Το υψηλότερο σωρευτικό στρες είχε 22% υψηλότερο κίνδυνο για μια κατάσταση που ονομάζεται αθηροσκλήρωση, κατά την οποία συσσωρεύεται πλάκα στις αρτηρίες, μειώνοντας τη ροή του αίματος.
Το σωρευτικό στρες συνδέθηκε με 20% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου και της καρδιακής ανεπάρκειας.
Τα υψηλά επίπεδα σωρευτικού στρες ήταν πιο κοινά μεταξύ:
- Γυναικών
- Άτομα ηλικίας 18 έως 45 ετών που είχαν χαμηλά επίπεδα εισοδήματος και εκπαίδευσης
- Μαύρους και Ισπανόφωνους
- Άτομα που βίωσαν φυλετικές ή εθνοτικές διακρίσεις
- Άτομα που δεν είχαν ασφάλιση υγείας
- Άτομα που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, ήταν υπέρβαρα, ήταν σωματικά ανενεργά ή καπνιστές
Μπορεί το άγχος να αυξήσει τις πιθανότητες για καρδιακή νόσο;
Ο Dr. Jonathan Sackner Bernstein, MD, εξηγεί τη σχέση μεταξύ του στρες και των καρδιακών παθήσεων.
Οι ερευνητές είπαν ότι το άγχος επηρέαζε άμεσα τη σωματική υγεία και επίσης οδήγησε σε ανθυγιεινές συνήθειες ζωής, όπως το κάπνισμα ή την καθιστική ζωή.
Τα άτομα στη μελέτη συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια ως μέρος της μελέτης Dallas Heart Study και κανένα από τα 2.685 άτομα δεν είχε καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή της μελέτης.
Οι απαντήσεις στα ερωτηματολόγια χρησιμοποιήθηκαν για να ληφθεί μια αριθμητική βαθμολογία αυτού που οι ερευνητές ονόμασαν «αντιληπτό άγχος».
«Υπάρχει μια σύνδεση μυαλού-καρδιάς. Η φροντίδα του μυαλού μπορεί να επηρεάσει και τη σωματική υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης αθροιστικού στρες Dr. Ijeoma Eleazu, MD, καρδιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Southwestern του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ντάλας.
«Θα ήταν υπέροχο να βλέπαμε περισσότερους ασθενείς να μιλούν με τους γιατρούς τους για τα επίπεδα άγχους τους και περισσότερους γιατρούς να εξετάζουν για υψηλό άγχος στους ασθενείς τους. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να συνεργαστούμε για να καταπολεμήσουμε τα άσχημα αποτελέσματα».