Την έναρξη του ολοκληρωμένου συστήματος φροντίδας ογκολογικών και αιματολογικών ασθενών ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια του 9ου Ετήσιου Συνεδρίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) «Ο Άνθρωπος στο Επίκεντρο: από τη Θεωρία στην Πράξη», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Ο Υπουργός, αφού χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα «ιστορική», ανακοίνωσε την έναρξη ενός εμβληματικού έργου, του ολοκληρωμένου συστήματος φροντίδας ογκολογικών και αιματολογικών ασθενών, έργο το οποίο αποτελεί ένα από τα πλέον εμβληματικά στην προσπάθεια Ψηφιακής Μεταρρύθμισης και Εκσυγχρονισμού της χώρας, στο χώρο της Υγείας.
Με το έργο αυτό θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά σε όλη τη χώρα:
- Το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασματικών Ασθενειών, μια πάγια απαίτηση γιατρών και ασθενών, το οποίο θα είναι εξαιρετικά απλό και θα χρησιμοποιεί 3 βασικές παραμέτρους: Το ΑΜΚΑ του ασθενούς και δύο κριτήρια διάγνωσης της νόσου.
«Πρόκειται για ένα εργαλείο που από εδώ και εμπρός θα συνοδεύει όλους όσοι βρίσκονται σε αυτή την τόσο δύσκολη μάχη, δίνοντας ουσιαστική δυνατότητα πληροφορίας και στους θεράποντες ιατρούς και στους ασθενείς και στις θεραπευτικές ομάδες και στις οικογένειες των ασθενών για να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, τις παροχές, τις δυνατότητες που έχουν και να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη», τόνισε ο υπουργός.
Τα Θεραπευτικά Ογκολογικά και Αιματολογικά Πρωτόκολλα μέσω των οποίων θα καταστεί δυνατή η ολιστική παρακολούθηση της πορείας των Ογκολογικών και Αιματολογικών Ασθενών με στόχο την αποτελεσματικότερη θεραπευτική αγωγή.
«Από την ώρα που το σύστημα θα αρχίσει να λειτουργεί, η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας αλλά κυρίως η ποιότητα της σχέσης μεταξύ του ασθενούς με τον θεράποντα ιατρό, τη θεραπευτική ομάδα και το νοσοκομείο, θα αλλάξει επίπεδο και παράλληλα θα μπορεί και το κράτος να γνωρίζει ακριβώς τι συμβαίνει, σε ποιο νοσοκομείο, με ποιο γιατρό, με ποιο φάρμακο», ανέφερε ο υπουργός σχετικά.
Και επειδή το έργο κυρίως υλοποιείται για τον ασθενή, θα συμβάλει
- Στην βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας στον ασθενή
- Στην αποτελεσματικότητα της φροντίδας των ασθενών
- Στην υποστήριξη του ασθενή με τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών που διευκολύνουν την διαχείριση της νόσου του.
Το Χρονοδιάγραμμα Υλοποίησης του έργου έχει ως εξής:
1. Μέσα Φεβρουαρίου ξεκινά η Λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με Νεοπλασματικά Νοσήματα σε Πανελλαδικό Επίπεδο
2. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ξεκινά η Λειτουργία 12 Ογκολογικών και Αιματολογικών Θεραπευτικών Πρωτόκολλων σε Πανελλαδικό επίπεδο
3. Μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η Ενσωμάτωση και λειτουργία του συνόλου των εγκεκριμένων Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων στο πληροφοριακό σύστημα.
4. Μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η Υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ογκολογικών και Αιματολογικών ασθενών σε 3 Πιλοτικά Νοσοκομεία. Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα περιλαμβάνει:
α) Εξειδικευμένο Ογκολογικό Φάκελο Ασθενών
β) Εφαρμογή Διενέργειας Ογκολογικών Συμβουλίων
γ) End to end παρακολούθηση της ενδεικνυόμενης ανά ασθενή θεραπείας από την στιγμή της επιλογής αυτής από τον θεράποντα ιατρό μέχρι και την χορήγηση στο ασθενή
δ) Το έργο εξασφαλίζει την ασφαλή προετοιμασία χορήγηση και αποθήκευση των κυτταροστατικών φαρμάκων βάσει διεθνών προτύπων.
5. Μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει υλοποιηθεί mobile εφαρμογή για τους ασθενείς, μέσω της οποίας θα παρακολουθούν το θεραπευτικό σχήμα και τα ραντεβού στο Νοσοκομείο που έχουν επιλέξει. Πιο αναλυτικά,
i. Πρόγραμμα θεραπείας με δυνατότητα υπενθύμισης για τα επερχόμενα θεραπευτικά συμβάντα.
ii. Δυνατότητα αυτοαναφοράς κατάστασης/συμπτωμάτων μέσω ερωτηματολογίων που επιλέγονται από τους ιατρούς χρήστες του συστήματος ανάλογα με τις ανάγκες.
iii. Δυνατότητα διαλειτουργικότητας με το Ογκολογικό – Αιματολογικό Πληροφοριακό Σύστημα των 12 Νοσοκομείων για τους ασθενείς που παρακολουθούνται σε αυτά.
iv. Ενημέρωση σε σχέση με τη νόσο, χρηστικές πληροφορίες για τους φορείς παροχής θεραπείας και λοιπά θέματα ενδιαφέροντος όπως διατροφή, άσκηση, δικαιώματα, παροχές.
v. Διαμοιρασμό εγκεκριμένου εκπαιδευτικού και άλλου πληροφοριακού υλικού
vi. Δημιουργία κοινότητας ασθενών και επικοινωνία με τα σωματεία ασθενών
vii. Υποστήριξη ερωτηματολογίων διαχείρισης της ποιότητας της ζωής για την παρακολούθηση της ποιότητας ζωής των καρκινοπαθών
viii. Δυνατότητα καταχώρησης παρενεργειών φαρμάκων και χημειοθεραπείων προς την θεραπευτική ομάδα του ασθενή
ix. Διαχείριση κλίμακας πόνου και επικοινωνία με τις μονάδες κατ’ οίκον νοσηλείας των ογκολογικών νοσοκομείων και των αντίστοιχων ιατρείων πόνου.
6. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει υλοποιηθεί η παραγωγική λειτουργία όλων των παραπάνω σε εννέα ακόμη Δημόσια Νοσοκομεία. Άρα, και τα 12 ογκολογικά νοσοκομεία θα έχουν μπει στο σύστημα μέχρι το τέλος του 2025.