Της Γιάννας Σουλάκη
Ενώ όλα έδειχναν να παίρνουν το δρόμο τους, μετά την δημόσια υπόσχεση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη, ότι θα γίνει τροποποίηση της αναφοράς για το προσδόκιμο ζωής ογκολογικών ασθενών στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ως προϋπόθεση για τη χορήγηση φαρμάκου, με νέα ανακοίνωσή του ο Οργανισμός διευκρινίζει ότι “ουδέποτε χρησιμοποίησε την παράμετρο «Προσδόκιμο Επιβίωσης» ως κριτήριο παροχής ενός αναγκαίου φαρμάκου”. Αντίθετα, όπως τονίζει, “η συγκεκριμένη πληροφορία χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της συνεχούς αξιολόγησης των θεραπειών”.
Ουσιαστικά σ''αυτό το νέο επικοινωνιακό τερτίπι του ο ΕΟΠΥΥ προσπαθεί να πει, ότι ο Οργανισμός δεν αρνείται γενικώς τις θεραπείες στους ογκολογικούς ασθενείς, αλλά μόνο ένα συγκεκριμένο ραδιενεργό φάρμακο. Πρόκειται για θεραπεία υψηλού κόστους, την οποία αρνήθηκαν σε καρκινοπαθή, καθώς - όπως κατήγγειλε ο ίδιος - μεταξύ άλλων ελλείψεων δεν ήταν συμπληρωμένο και το πεδίο της υποχρεωτικής αναγραφής του “προσδόκιμου χρόνου επιβίωσής του”.
Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης του Οργανισμού δίνεται η εξής εξήγηση για αυτό το περιστατικό: “ Αυτό (σ.σ. η υποχρεωτική αναγραφή του προσδόκιμου ζωής) οφείλεται στο γεγονός ότι η μελέτη έγκρισης του φαρμάκου -όπως αυτή περιγράφεται στη δημόσια αναφορά αξιολόγησής του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου- περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κριτηρίων και τη φυσική κατάσταση του ασθενούς/προσδόκιμο επιβίωσης”.
Η σχετική εγκύκλιος στην οποία αναφέρεται το κριτήριο του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης είναι η παρακάτω:
Παρ''όλα αυτά, σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης ο ΕΟΠΥΥ αναφέρει ότι προχωρά σε αναθεώρηση των εντύπων γνωμάτευσης: “Ο ΕΟΠΥΥ, διατηρώντας τις ασφαλιστικές δικλείδες για την ορθή χορήγηση του φαρμάκου (όπως ορίζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου και την ιατρική κοινότητα), προχωρά σε αναθεώρηση των εντύπων γνωμάτευσης”. Δεν μας λέει, ωστόσο, γιατί προχωρά σε αναθεώρηση των εντύπων, αφού - όπως υποστηρίζουν - δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και όλα γίνονται σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.
Επιμένει για την απόσυρση της προϋπόθεσης ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας.
Σε σημερινή ανακοίνωσή του, ωστόσο, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών που έκανε πρώτος την καταγγελία για το θέμα, επιμένει ότι μετά από διερεύνηση της Νομικής Υπηρεσίας του ΙΣΑ, επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη Πρότυπου Γνωμάτευσης που έχει εκδοθεί από τον ΕΟΠΥΥ, για την χορήγηση συγκεκριμένου φαρμάκου και την έγκρισή του από την Επιτροπή φαρμάκου εξωτερικού και υψηλού κόστους ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με το ΙΣΑ στο εν λόγω Πρότυπο Γνωμάτευσης είναι υποχρεωτικό ο θεράπων ιατρός να «τσεκάρει» σε συγκεκριμένο κουτάκι εάν το προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενή είναι μεγαλύτερο του έτους και σε άλλο πεδίο εάν το προσδόκιμο επιβίωσης είναι μικρότερο του έτους, οπότε και δεν δικαιούται την χορήγηση του φαρμάκου.
“Ο ΙΣΑ όπως ήδη τόνισε, θεωρεί την συμπλήρωση του συγκεκριμένου πεδίου απαράδεκτη και παρά την διαβεβαίωση του Πρόεδρου του ΕΟΠΠΥ σε σημερινή πρωινή τηλεοπτική εκπομπή περί τροποποίησης της εν λόγω Γνωμάτευσης, απαιτούμε την άμεση και ρητή απάλειψή του, προκειμένου να προστατευτεί ο ίδιος ο ασθενής και το κύρος του ιατρού κατά την άσκηση του λειτουργήματός του”, καταλήγουν τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας.
Δείτε το έγγραφο με το οποίο αρνήθηκαν τη χορήγηση φαρμάκου σε καρκινοπαθή, καθώς στην σχετική συνταγή παραγγελίας του φαρμάκου, δεν αναγραφόταν μεταξύ άλλων από τον γιατρό και ο προσδόκιμος χρόνος επιβίωσής του.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση στο θέμα του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, μετά από την σχετική ερώτηση που κατέθεσε χθες στη Βουλή, ο βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. κ. Δημήτρης Σταμάτης.