Νέο ηλεκτρονικό χάπι ρυθμίζει το αίσθημα πείνας – Τι λένε οι ερευνητές του ΜΙΤ

Νέο ηλεκτρονικό χάπι ρυθμίζει το αίσθημα πείνας – Τι λένε οι ερευνητές του ΜΙΤ

Οι ερευνητές του ΜΙΤ ανέπτυξαν ένα ηλεκτρονικό χάπι που τους επιτρέπει να «παραβιάζουν» τον ισχυρό άξονα εντέρου - εγκεφάλου, γεγονός που θα μπορούσε μια μέρα να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών, όπως είναι η ανορεξία, η παχυσαρκία και ο διαβήτης. 

Ο δεύτερος εγκέφαλος

Ο γαστρεντερικός σωλήνας είναι επενδεδυμένος με περισσότερα από 100 εκατομμύρια νεύρα, γνωστό ως «εντερικό νευρικό σύστημα» (ENS). Αυτό το σύστημα είναι τόσο πολύπλοκο που έχει πάρει το παρατσούκλι «δεύτερος εγκέφαλος».

Όταν το στομάχι είναι άδειο, για παράδειγμα, τα ενδοκρινικά κύτταρα στο ENS αρχίζουν να απελευθερώνουν την ορμόνη γκρελίνη, η οποία στη συνέχεια ταξιδεύει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλό, προκαλώντας τον να στείλει «σήματα» πείνας. 

Ο ισχυρός άξονας όμως δεν εμπλέκεται μονάχα σε ό,τι έχει να κάνει με την πείνα και την πέψη. Έρευνες τον έχουν συνδέσει με το σακχαρώδη διαβήτη, τις διαταραχές στη διάθεση, τη νόηση κ.λπ. 

Το ηλεκτρονικό χάπι

Σύμφωνα με το newscientist, το συγκεκριμένο χάπι θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει άτομα με προβλήματα υγείας που ταλαιπωρούνται με ναυτία ή απώλεια όρεξης και συνεπώς οδηγούνται στην ανορεξία. 

Έχουν ήδη δοκιμάσει το ηλεκτρονικό χάπι σε χοίρους και μέσα σε 20 λεπτά από την κατάποση, τα ζώα είχαν αυξημένα επίπεδα γκρελίνης στο αίμα τους. Το χάπι έφυγε από το στομάχι των χοίρων μετά από περίπου μία ημέρα και απεκκρίθηκε μέσα σε δύο εβδομάδες χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις.

«Απ' όσο γνωρίζουμε, αυτό είναι το πρώτο παράδειγμα χρήσης ηλεκτρικών ερεθισμάτων μέσω μιας προσλαμβανόμενης συσκευής για την αύξηση των ενδογενών επιπέδων ορμονών στο σώμα, όπως η γκρελίνη», δήλωσε ο συν-επικεφαλής συγγραφέας Χαλίλ Ραμάντι. 

Πώς λειτουργεί το ηλεκτρονικό χάπι  

Το ηλεκτρονικό χάπι του MIT περιέχει μια μπαταρία ενός δολαρίου (ήδη εγκεκριμένη από το FDA για χρήση σε άλλες μη διαχειρίσιμες συσκευές) που στέλνει ρεύμα μέσω μικροσκοπικών ηλεκτροδίων στην επιφάνειά του.

Για να εξασφαλίσουν τη σωστή επαφή με τον ιστό του στομάχου, οι ερευνητές πρόσθεσαν αυλακώσεις στην επιφάνεια του χαπιού που τραβούν το υγρό μακριά από τα ηλεκτρόδια - αυτό το σχέδιο ήταν στην πραγματικότητα εμπνευσμένο από μια σαύρα, τον αγκαθωτό διάβολο της Αυστραλίας, του οποίου τα ραβδωμένα λέπια τον βοηθούν να συλλέγει νερό από το δέρμα του.

«Αυτή η επιφάνεια μπορεί να διαχειριστεί το υγρό που θα μπορούσε δυνητικά να εμποδίσει τα ηλεκτρόδια να αγγίξουν τον ιστό στο στομάχι, ώστε να μπορεί να προσφέρει αξιόπιστα ηλεκτρική διέγερση», δήλωσε ο ερευνητής Τζείμς ΜακΡαε.

Σήμερα, το ηλεκτρονικό χάπι του MIT λειτουργεί συνεχώς, αλλά οι ερευνητές λένε ότι οι μελλοντικές εκδόσεις θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν ή να απενεργοποιηθούν ασύρματα. Πιστεύουν επίσης ότι μπορεί να είναι δυνατό να τροποποιηθεί το χάπι για την αντιμετώπιση άλλων ζητημάτων που αφορούν τον άξονα εντέρου-εγκεφάλου, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Επειδή η συσκευή είναι «σχετικά απλή», σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Τζιοβάνι Τραβέρσο, δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να εξασφαλιστεί η έγκριση για κλινικές δοκιμές - η ομάδα του MIT ελπίζει ότι οι δοκιμές σε ανθρώπους θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέσα σε τρία χρόνια.