Με απόφασή του, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ.Γεωργακόπουλος αφαίρεσε από τους γιατρούς των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ) το δικαίωμα να χορηγούν στους ασθενείς με μια απλή ιατρική πράξη, οφθαλμικές ενέσεις, παραπέμποντας τα περιστατικά στα νοσοκομεία.
Έτσι, για μια απλή ιατρική πράξη που στον δυτικό κόσμο γίνεται ακόμα και από νοσηλευτές, οι ασθενείς θα πρέπει να επιβαρύνουν την δευτεροβάθμια περίθαλψη ή να απευθύνονται στα ιδιωτικά μεγάλα νοσοκομεία, καθώς η απόφαση απαγορεύει από τώρα και στο εξής στους γιατρούς των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας - κάποιες από αυτές τις ΜΗΝ μάλιστα είναι και εξειδικευμένες στις οφθαλμικές παθήσεις, με ειδικό εξοπλισμό και άσηπτες αίθουσες - να υποβάλλουν τους ασθενείς σ''αυτή την απλή διαδικασία!
Με την απόφαση που υπεγράφη την Τρίτη και κοινοποιήθηκε και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και σε 14 Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ) σε όλη τη χώρα, οι οφθαλμίατροι ενημερώνονται πως, παρότι εξειδικευμένοι γιατροί στη διάγνωση και την αντιμετώπιση των σοβαρών οφθαλμικών παθήσεων όπως αυτές της ωχράς κηλίδας, εφεξής δεν θα μπορούν να συνταγογραφούν σε ασθενείς τα ενέσιμα φάρμακα ούτε και να διενεργούν τις αναγκαίες ενδοϋαλοειδικες εγχύσεις στις Μονάδες όπου εργάζονται.
Δείτε επίσης: Εκφύλιση ωχράς: Ποιό όφελος έχουν οι ασθενείς από τις ενδοφθάλμιες ενέσεις;
Το σκεπτικό της απόφασης να σταματήσουν οι ενδουαλοειδικές εγχύσεις στις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, στηρίχθηκε στο σκεπτικό οτι οι μονάδες αυτές δεν έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ κι έτσι δεν υπάρχει σχετική απόφαση από την Πολιτεία για το ποιες ιατρικές πράξεις μπορούν να κάνουν οι οφθαλμίατοι σ''αυτές. Από την άλλη, υπάρχει, όπως καταγγέλει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (ΠΕΜΗΝ) κ.Γιάννης Δατσέρης, μια σημαντική αντίφαση, καθώς οι ιδιωτικές κλινικές, έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ οι ΜΗΝ δεν επιβαρύνουν καν τα ασφαλιστικά ταμεία. "Οσο αφορά ποιες πράξεις πρέπει να γίνονται, είναι επίσης οξύμωρο να πρέπει η πολιτεία να τις υποδείξει", τονίζει ο κ.Δατσέρης, "καθώς ο οφθαλμίατρος βάσει της εκπαίδευσης και της ιατρικής εξειδίκευσής του, είναι φυσιολογικό να κάνει μόνο οφθαλμολογικές πράξεις, κι όχι γυναικολογικές!", υποστηρίζει.
Ο κ. Δατσέρης καταλήγει: "Γιατί οι ενδουαλοειδικές εγχύσεις (η απλούστερη των πράξεων που στην Αγγλία διενεργείται και από νοσηλεύτριες) γίνονται δώρο στις ιδιωτικές κλινικές; Για για να χρεώνεται επιπλέον το Δημόσιο, μήπως;".
Το παράδοξο είναι, όπως αναφέρουν τα μέλη της ΠΕΜΗΝ, ότι στις Οφθαλμολογικές Μ.Η.Ν. επιτρέπεται η διενέργεια επεμβάσεων μυωπίας (laser), καταρράκτη, γλαυκώματος, αποκολλήσεων αμφιβληστροειδούς, ενώ την ίδια στιγμή τους στερεί τη δυνατότητα να κάνουν μία στοιχειώδη ιατρική πράξη που γίνεται με απλή ένεση.
Το έγγραφο της απόφασης του ΕΟΠΥΥ
Το επιχείρημα ότι δεν μπορούν να κάνουν ιατρικές πράξεις μη αδειοτοτημένα κέντρα μοιάζει λογικό, όμως, τί μπορεί να κρύβεται πίσω από τη μη αδειοδότησή τους; Αξίζει να αναφερθεί, λοιπόν, ότι πριν από λίγες ημέρες το προεδρείο της Πανελλήνιας Ενωσης Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (ΠΕΜΗΝ) είχε καταγγείλει περίεργες μεθοδεύσεις από την πλευρά της Ελληνικής Πολιτείας στην επιλεκτική αδειοδότηση των ΜΗΝ, ενώ τα μέλη της ΠΕΜΗΝ ετοιμάζονται να προσφύγουν στην δικαιοσύνη.
Να σημειωθεί ότι από σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις πάσχουν αυτή τη στιγμή 50.000 άνθρωποι στην Ελλάδα, οι οποίοι κινδυνεύουν από απώλεια όρασης που μπορεί να φτάσει και στην τύφλωση. Οι κυριότερες από αυτές τις παθήσεις είναι η Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας και το Διαβητικό Οίδημα της Ωχράς Κηλίδας,
Δείτε ακόμα:
Περίεργη απαγόρευση στην αδειοδότηση Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας από την Περιφέρεια Αττικής