Ο εξαφανισμένος ιός που επανέρχεται σκορπίζοντας ανησυχία

Ο εξαφανισμένος ιός που επανέρχεται σκορπίζοντας ανησυχία

Ο Δάγκειος είναι η πιο σημαντική ιογενής νόσος που μεταδίδεται με κουνούπια, σε παγκόσμιο επίπεδο, με δεκάδες εκατομμύρια κρούσματα και δεκάδες χιλιάδες θανάτους ετησίως. Ενδημεί σε περισσότερες από 100 τροπικές και υποτροπικές χώρες, σε αστικές και ημι-αστικές περιοχές, στην Αμερικανική ήπειρο, την Καραϊβική, την Ασία, την Αφρική και τον Δυτικό Ειρηνικό.

Ο δάγκειος πυρετός είναι μια μόλυνση που προκαλείται από τον δάγκειο ιό. Ο δάγκειος πυρετός είναι επίσης γνωστός ως «πυρετός των σπασμένων οστών», επειδή ο πόνος που μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους είναι τόσο μεγάλος, που έχουν την αίσθηση ότι σπάνε τα κόκκαλά τους.

Ο Δάγκειος πυρετός, καθώς και οι νόσοι Chikungunya και Zika οφείλονται σε ιούς που μεταδίδονται στον άνθρωπο μέσω τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών του γένους Aedes (κυρίως του είδους Aedes aegypti αλλά και - δευτερευόντως- του είδους Aedes albopictus).

Τα κουνούπια μολύνονται όταν τσιμπούν άτομα που είναι ήδη μολυσμένα με τον ιό. Το κουνούπι γίνεται μολυσματικό 4-12 ημέρες μετά τη λήψη του μολυσμένου αίματος και παραμένει μολυσματικό εφόρου ζωής. Τα κουνούπια αυτά δραστηριοποιούνται κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας και αναπαράγονται κυρίως σε ανθρωπογενείς, αστικές και ημιαστικές, εστίες (π.χ. βαρέλια, δεξαμενές με νερό, λάστιχα, πιατάκια γλαστρών).

Ο ιός του Δάγκειου πυρετού δεν μεταδίδεται άμεσα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μπορεί να μεταδοθεί μέσω μεταγγίσεων μολυσμένου αίματος ή μεταμόσχευσης μολυσμένων οργάνων ή ιστών, καθώς και μετά από επαγγελματική έκθεση σε Μονάδες Υγείας (π.χ από τραυματισμούς με βελόνες). Έχουν αναφερθεί, επίσης, περιπτώσεις κάθετης μετάδοσης (από τη μητέρα στο έμβρυο ή στο νεογνό κατά τον τοκετό).

Στη διάρκεια ημερίδας του ΕΟΔΥ με τίτλο "Κλιματική Αλλαγή και Δημόσια Υγεία" ο καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως στη Βραζιλία καταγράφονται περισσότερα από 5 εκατομμύρια κρούσματα φέτος και βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω του Δάγκειου πυρετού. Η έξαρση, δε, κρουσμάτων φτάνει το 450% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η Ελλάδα, είπε, έχει ζήσει επιδημία του Δάγκειου πυρετού το 1927 - 1928, που οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στον θάνατο.

Ο κ. Τσιόδρας στην ομιλία του τόνισε την αγωνία αλλά και τον προβληματισμό που κυριαρχεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς έχει καταγραφεί αύξηση κατά 250% στα κρούσματα Δάγκειου πυρετού στη Νότια Αμερική.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, πρόσθεσε, επιδημικές εξάρσεις έχουν καταγραφεί στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία. «Στην Ελλάδα έχουμε τους κατάλληλους διαβιβαστές, όμως δεν έχουμε δυστυχώς καλή επιτήρηση σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα κάνει σημαντικές προσπάθειες για καλή επιτήρηση των κωνώπων και νομίζω ότι αυτή είναι απαραίτητη μαζί με τα υπόλοιπα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο ΕΟΔΥ», τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Θεραπεία

Η πρώιμη διάγνωση της νόσου καθώς και η πρώιμη αναγνώριση και κατανόηση των κλινικών προβλημάτων κατά τη διάρκεια των διαφορετικών φάσεων της νόσου είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόγνωση της νόσου. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον Δάγκειο πυρετό. Η θεραπεία είναι υποστηρικτική (π.χ. αναπλήρωση υγρών). Για τον έλεγχο του πυρετού και του άλγους συνιστάται χορήγηση παρακεταμόλης, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται η χορήγηση ακετυλοσαλικυλικού οξέος (ασπιρίνης) ή άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.