Ο «καυγάς» για τις ιατρικές συνταγές και η ενημέρωση για τα διαθέσιμα φάρμακα
Shutterstock
Shutterstock

Ο «καυγάς» για τις ιατρικές συνταγές και η ενημέρωση για τα διαθέσιμα φάρμακα

Αναζωπυρώνεται η συζήτηση για τη χορήγηση φαρμάκων αποκλειστικά με ιατρική συνταγή, με αφορμή τις συνεχιζόμενες ελλείψεις φαρμάκων. 

Ανάμεσα στα 230 και πλέον φάρμακα που λείπουν αυτή την περίοδο από την ελληνική αγορά, είναι πολλά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως απλά αντιπυρετικά, παιδικά και αντιβηχικά σιρόπια, ρινικά σπρέι, αντιεμετικά φάρμακα και άλλα. 

Ακόμη δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας σχετικά με την πιθανή υποχρέωση συνταγογράφησης φαρμάκων που μέχρι σήμερα χορηγούνται χωρίς συνταγή. Διακινούνται ωστόσο πληροφορίες για ένταξη ορισμένων φαρμακευτικών κατηγοριών στην υποχρεωτική συνταγογράφηση. Ανάμεσα στις κατηγορίες που συζητούνται είναι τα αντιβηχικά, τα αντιεμετικά και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα. 

Ήδη πάντως, ο ένας μετά τον άλλο οι ιατρικοί σύλλογοι επαναφέρουν το θέμα στο προσκήνιο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών – που σήμερα αναζητούν τα φάρμακα που χρειάζονται από φαρμακείο σε φαρμακείο – το αμέσως επόμενο διάστημα θα καταρτίζεται καθημερινός κατάλογος των διαθέσιμων σκευασμάτων, ανά φαρμακευτική / θεραπευτική κατηγορία. Αντίστοιχα θα ενημερώνονται οι συνταγογραφούντες γιατροί ώστε, όπου είναι εφικτό, να προσαρμόζουν τις συνταγές τους ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των σκευασμάτων. 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) ζητά όλα τα φάρμακα να χορηγούνται αποκλειστικά με ιατρική συνταγή και καλεί τους πολίτες να ακολουθούν τις συμβουλές του θεράποντα ιατρού τους. 

«Η αντιεπιστημονική πρακτική χορήγησης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή που εφαρμόζεται στη χώρα μας, αντίθετα από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου οδηγεί σε επικίνδυνη πολυφαρμακία και κατασπατάληση πόρων, για το σύστημα και τον ίδιο τον ασθενή. Παράλληλα, συμβάλλει στην έλλειψη φαρμάκων που παρατηρείται σταθερά στην ελληνική αγορά και δυσχεραίνει την πρόσβαση του ασθενή στα φάρμακα που έχει ανάγκη. Οι κανόνες της ορθής ιατρικής πρακτικής και ο εξορθολογισμός του συστήματος επιτάσσουν κανένα φάρμακο και εμβόλιο να μην χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή, όπως εξάλλου γίνεται στις υπόλοιπες χώρες», δηλώνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά συμφωνεί με την ένταξη στην υποχρεωτική συνταγογράφηση ορισμένων κατηγοριών φαρμάκων όπως είναι τα αντιβηχικά, τα αντιφλεγμονώδη και τα αντιεμετικά, ενώ ζητά το μέτρο να επεκταθεί σε όλα τα φάρμακα. Ως παράδειγμα καλής πρακτικής, ο Σύλλογος του Πειραιά επισημαίνει ότι η υποχρεωτική συνταγογράφηση των αντιβιοτικών είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης κατά 18%. 

Ήδη ανάμεσα στα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για την αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων είναι η επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων στις κατηγορίες όπου παρατηρούνται ελλείψεις, καθώς και αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Ο υπουργός Υγείας έχει προαναγγείλει συναντήσεις με τους ιατρικούς συλλόγους στο προσεχές χρονικό διάστημα και είναι σαφές ότι η πλευρά των γιατρών θα θέσει επιτακτικά το ζήτημα της υποχρεωτικής συνταγής για όλα τα φάρμακα.