Του Πάνου Βέρδη
Η φυσικοθεραπεία είναι απαραίτητη στον ασθενή με Πολλαπλή Σκλήρυνση. Βοηθά να περιοριστεί η εξέλιξη των συμπτωμάτων, να διατηρηθεί η φυσική κατάσταση του ως έχει (να μην έχει επιδείνωση) ή ακόμα και να βελτιωθεί.
Η κλινική εικόνα των ασθενών περιλαμβάνει πληθώρα συμπτωμάτων, όπως υπέρκαμψη των μηρών, ψαλιδοειδή θέση των κάτω άκρων, αδυναμία του ασθενούς να λάβει καθιστή θέση, να ορθοστατήσει, να περπατήσει ή δυσκολία να επιτελέσει τις καθημερινές ενεργητικές κινήσεις, αφού κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα επώδυνο με συνέπεια μεγάλες μεταβολές στην καθημερινή και κοινωνική ζωή, στη μεταφορά, τη δυνατότητά του στην αυτοεξυπηρέτηση, το ντύσιμο, ακόμα και στην προσωπική υγιεινή.
Για την αντιμετώπιση όλων των παραπάνω καταστάσεων, συνίσταται στους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση να ακολουθήσουν κάθε μορφή ήπιας άσκησης, ασκήσεις με αντίσταση και υδροκινησιοθεραπεία (πισίνα).
Ο κάθε ασθενής με Σκλήρυνση, ωστόσο, είναι ξεχωριστός και θα πρέπει μαζί με το φυσικοθεραπευτή του να θέσουν ρεαλιστικούς στόχους, βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους.
Με τη φυσικοθεραπεία επιτυγχάνεται η:
- διατήρηση καλού μυικού τόνου,
- αύξηση της αντοχής του ασθενούς,
- βελτίωση της ισορροπίας και των δυσκολιών βάδισης,
- αύξηση των επιπέδων ενέργειας και διάθεσης,
- μείωση των κινδύνων πτώσης και
- αύξηση της αυτοπεποίθησης και της αυτονομίας.
Για την ανακούφιση του από τα συμπτώματα συνιστάται φυσικοθεραπεία, ήπιες και προσεκτικές διατάσεις, άσκηση με ειδικά ποδήλατα (motomed) και υδροκινησιοθεραπεία (πισίνα ή θάλασσα), η οποία μάλιστα έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Όταν τα συμπτώματα της σπαστικότητας παραμένουν, η φυσικοθεραπεία συνδυάζεται με φαρμακευτική αγωγή (μυοχαλαρωτικά σκευάσματα, ενέσεις αλλαντικής τοξίνης κ.ά.).
Το πρόγραμμα πρέπει πάντα να προσαρμόζεται στην κατάσταση του ασθενούς. Δεν πρέπει ο ασθενής να υπερβαίνει τις δυνάμεις του, ούτε να εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται, επίσης, στην υπερβολική προσπάθεια, που μπορεί να επιφέρει κόπωση.
Ο ασθενής μπορεί, επίσης, μέσω της φυσιοθεραπείας να εκπαιδευτεί στην αυτοεξυπηρέτηση του με τη χρήση βοηθημάτων, όπως είναι οι νάρθηκες, οι πατερίτσες, το μπαστούνι, οι κηδεμόνες ρολλέιτορς ή τα πι κ.ά., ώστε να αποφεύγονται τα ατυχήματα. Έχει αποδειχθεί ότι τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν μέσα στο σπίτι.
Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα του Liberal.gr για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, με ενδιαφέρουες συνεντεύξεις ασθενών και γιατρών, καθώς και επεξηγηματικά video για τη νόσο, πατώντας ΕΔΩ.