Οι Δωρεές στην Υγεία που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές και η μη αποδοχή τους από το Υπ.Υγείας

Οι Δωρεές στην Υγεία που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές και η μη αποδοχή τους από το Υπ.Υγείας

Σ''αυτές τις σύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μας, υπάρχουν φορείς και ιδιώτες που δωρίζουν ιατρικά μηχανήματα στα νοσοκομεία για να υποστηρίξουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τον Ελληνα ασθενή. Ομως, όπως καταγγέλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) οι δωρεές μένουν ανεκμετάλευτες από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας.

Οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία καταγγέλουν ότι σε συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή (18/11) με τον Υπουργό Υγείας και Φορείς της Ικαρίας, διαπιστώθηκε η αδυναμία του νοσοκομείου του νησιού να υποδεχθεί δωρεά σύγχρονου Αξονικού Τομογράφουεξαιτίας έλλειψης ειδικού χώρου, προσωπικού και καθυστέρησης έκδοσης των σχετικών αδειών που απαιτούνται για τη λειτουργία του αξονικού. 
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ η δωρεά του Αξονικού Τομογράφου από τους Ικαριώτες της Αμερικής κινδυνεύει να χαθεί από μέρα σε μέρα, καθ' ότι επί 1 ½ χρόνο οι Υπουργοί της Υγείας παραδέχονται ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να υλοποιηθεί η δωρεά. 

Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι: "Όταν οι φορείς της Ικαρίας έθεσαν και το ζήτημα της λειτουργίας Μονάδος Τεχνητού Νεφρού, ο Υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα και ζήτησε να απευθυνθούν ξανά στους Ικαριώρες της Αμερικής για νέα Δωρεά. Και έχουν το θράσος να λένε ότι χρηματοδοτούν το Σύστημα. Αφήνουν τους πολίτες στο έλεος του θεού", λένε τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ.

Ομως, δεν είναι μόνο αυτό. Το Υπουργείο Υγείας δεν είναι σε θέση να εκμεταλευτεί και τη δωρεά επτά ακντινοθεραπευτικών σύγχρονων Μηχανημάτων από το Ίδρυμα Νιάρχου, επειδή τα επτά επιλεγέντα Νοσοκομεία είναι ανίκανα να υλοποιήσουν δύο απαράβατους όρους της Δωρεάς, που είναι: 1) η κατασκευή ειδικού διαμορφωμένου χώρου και 2) η στελέχωση με Ακτινοφυσικούς, για την άμεση λειτουργία τους.

"Η Δωρεά μένει ανεκμετάλλευτη 1 ½ χρόνο, αν και καθημερινά οι καρκινοπαθείς χάνουν τη μάχη για τη ζωή, λόγω της μεγάλης λίστας αναμονής για ακτινοθεραπείες (έξι μήνες). Στα εν λόγω Νοσοκομεία δεν προσλαμβάνουν Ακτινοφυσικούς. Όμως για να ικανοποιήσουν την κομματική τους πελατεία, προσλαμβάνουν Επικουρικό Ακτινοφυσικό στο Νοσοκομείο Κέρκυρας που δεν διαθέτει ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα, ούτε περιμένει Δωρεά, ούτε είναι σχεδιασμένη κάποια αγορά. Βγάζει μάτια το ρουσφέτι, καθ' ότι το Νοσοκομείο επέλεξε παράνομη διαδικασία πρόσληψης", λένε οι εργαζόμενοι στις καταγγελίες τους.

Στην ιστοσελίδα του Νοσοκομείου με ανάρτηση 8/11/2016 στην προκήρυξη πρόσληψης επικουρικών ιατρών, συμπεριλαμβάνεται η θέση του Ακτινοφυσικού (ως ιατρός).

Τα ίδια σε Κέρκυρα και Νάξο

Την ίδια στιγμή στο Νοσοκομείο Κέρκυρας λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού δεν λειτουργούν ο Μαστογράφος, το Τρίπλεξ Αγγείων, το μηχάνημα προσδιορισμού της οστικής μάζας και ο Μαγνητικός δουλεύει δύο φορές την εβδομάδα, σύφμωνα με τις ίδιες καταγγελίες. Ο Αξονικός είναι χαλασμένος, με μεγάλο κίνδυνο της ζωής των Ασθενών εκτάκτων περιστατικών. Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για "καραμπινάτη παρανομία". Και ο κατάλογος συνεχίζεται...

Στο Νοσοκομείο της Νάξου πέντε μηχανήματα αιμοκάθαρσης μένουν στις ζελατίνες, λέει η ΠΟΕΔΗΝ, αφού δεν λειτουργεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Ο τοπικός Αγροτικός Συνεταιρισμός αποφάσισε να χορηγήσει Δωρεά τα έξοδα λειτουργίας της Μονάδας και την στελέχωσή της με προσωπικό, όμως, οι Υπουργοί Υγείας και η Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ δεν έκαναν δεκτή τη ΔΩΡΕΑ, λένε οι καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ. 

"Τι και εάν πεθαίνουν οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που εμποδίζουν την μετάβαση τους σε Νοσοκομεία άλλων νησιών ή την Αθήνα, προκείμενου τρεις φορές την εβδομάδα να κάνουν αιμοκάθαρση. Και ευτυχώς που υπάρχουν οι Δωρεές. Όμως η ζωή των ασθενών δεν μπορεί λόγω ανυπαρξίας της κυβέρνησης να κρέμεται κατ' αποκλειστικότητα από τις Δωρεές, την φιλανθρωπία, τους εράνους, τις προσφορές. Να εξαρτάται από τους ίδιους τους ασθενείς οι οποίοι πρέπει να φέρουν μαζί τους κατά την εισαγωγή τους στο Νοσοκομείο χειρουργικά υλικά, φάρμακα και αναλώσιμα υλικά (σεντόνια, γάζες, σύριγγες κλπ)", καταλήγουν οι εργαζόμενοι.